Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πώς να μεγαλώσετε ένα συναισθηματικά υγιές παιδί: Ιδέες για την υποστήριξη αυτής της ευαίσθητης ανάπτυξης.

Η συναισθηματική υγεία ξεκινά όταν ένα παιδί μαθαίνει να αναγνωρίζει και να εκφράζει τα συναισθήματά του με εποικοδομητικό τρόπο αντί για καταστροφικό. Τα παιδιά, όπως όλοι μας, θέλουν να αισθάνονται καλά. Ωστόσο, η παιδική ηλικία δεν είναι πάντα απλή ή εύκολη. Τα παιδιά μπορεί να πέφτουν θύματα πειραγμάτων ή εκφοβισμού, να αποτυγχάνουν στις εξετάσεις ή να μην επιλέγονται για αθλητικές ομάδες. Παρά τις προκλήσεις αυτές, και συχνά χάρη σε αυτές, μπορούν να μάθουν να καλλιεργούν τη συναισθηματική τους υγεία μέσα από τις καθημερινές τους εμπειρίες.

Ο ρόλος των γονέων και των εκπαιδευτικών.

Ο ψυχολόγος Πωλ Έκμαν υποστηρίζει ότι είναι δική μας ευθύνη να μάθουμε πώς να γίνουμε συναισθηματικά ευφυείς. Αυτές οι δεξιότητες μπορεί να μην είναι εύκολες ή έμφυτες, αλλά είναι απαραίτητο να τις μάθουμε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διδάσκουμε τα παιδιά από νωρίς. Τα παιδιά που μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, ιδιαίτερα τα πιο δύσκολα, μπορούν να αναπτύξουν συναισθηματική νοημοσύνη και να καθοδηγούν τον εαυτό τους προς θετικές εμπειρίες.

Τι είναι η Συναισθηματική Υγεία;

Γνωρίζουμε πώς μοιάζει η μη υγιής συναισθηματική συμπεριφορά: δυνατές φωνές, εντάσεις, πόρτες που κλείνουν με πάταγο, αυθάδεια προς τους γονείς και πειράγματα προς άλλα παιδιά. Η συναισθηματική υγεία, αντιθέτως, αρχίζει όταν ένα παιδί μαθαίνει να αναγνωρίζει και να εκφράζει τα συναισθήματά του με εποικοδομητικό τρόπο. Για παράδειγμα, αντί ο Γιάννης να σπρώχνει τον Γιώργο στην παιδική χαρά, μπορεί να μάθει να απομακρύνεται και να παίρνει βαθιές ανάσες όταν θυμώνει.

Ανάπτυξη Συναισθηματικής Νοημοσύνης.

Η συναισθηματική υγεία περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Ένα συναισθηματικά υγιές παιδί μαθαίνει να είναι ευέλικτο, να αναπτύσσει μια νοοτροπία υγιών συναισθημάτων, να χτίζει τον χαρακτήρα του και να κάνει έξυπνες επιλογές, ακόμη και όταν αντιμετωπίζει συναισθηματικές δυσκολίες. Η καλλιέργεια της συναισθηματικής υγείας μπορεί να μην είναι πάντα εύκολη, αλλά είναι εφικτή για τα περισσότερα παιδιά. Ορισμένες από τις δεξιότητες που αναπτύσσουν μέσα από αυτή τη διαδικασία περιλαμβάνουν τον αυτοέλεγχο, την αυτεπίγνωση και την ικανότητα λήψης αποφάσεων.

Πώς να γίνετε πρότυπο συναισθηματικής υγείας.

Η συναισθηματική υγεία είναι κάτι που μαθαίνουμε σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα psychologynow.gr, δεν είναι ένα κουτάκι που τσεκάρουμε και τελειώνουμε. Συνεχώς μαθαίνουμε πώς να κινούμαστε προς την κατεύθυνση καλύτερων συναισθημάτων και να εκτονώνουμε τα δύσκολα συναισθήματα με πιο εποικοδομητικό τρόπο.

Ιδέες για γονείς και εκπαιδευτικούς:

  • Δημιουργία συναισθηματικού λεξιλογίου: Βοηθήστε τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους. Η ικανότητα να εντοπίζουμε τα συναισθήματα και να τους δίνουμε όνομα όταν είναι ακόμη στην αρχή τους είναι ουσιώδης.
  • Να είστε ειλικρινείς για τα συναισθήματά σας: Όταν έχετε μια δύσκολη μέρα, μπορείτε να πείτε: “Αυτή ήταν μια δύσκολη ημέρα και χρειάζομαι να πάρω μερικές βαθιές ανάσες.”
  • Χρησιμοποιήστε στρατηγικές για να ηρεμήσετε και να εκφράσετε εποικοδομητικά τα συναισθήματα: Τα παιδιά μαθαίνουν να χρησιμοποιούν στρατηγικές όπως βαθιές εισπνοές ή συγκεκριμένες τεχνικές για να ηρεμήσουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους με έξυπνο τρόπο.
  • Μαθαίνουμε μαζί: Τα παιδιά χρειάζονται την υποστήριξή σας για να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους και να τα διαχειρίζονται, είτε πρόκειται για αποσύνδεση από ηλεκτρονικές συσκευές είτε για διαχείριση απογοητεύσεων.

Θυμηθείτε, ένα παιδί που “συμπεριφέρεται άσχημα” απλά δεν έχει ακόμη τις δεξιότητες να χειριστεί τα συναισθήματά του. Με νέες ιδέες και εργαλεία, μπορεί να μάθει να κάνει κάτι διαφορετικό και να αισθανθεί ακόμη καλύτερα.

Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates