Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Η θεοποίηση του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου

Η θεοποίηση του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από το Internet, την τεχνολογία και την απίστευτη ταχύτητα της πληροφορίας. Πριν από λίγο καιρό, σημειώθηκε η περιβόητη έκρηξη στο σπίτι της Ανακρίτριας στο Χαλάνδρι που έγινε αντιληπτή σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των αθηναϊκών προαστίων.

Η έκρηξη με ξύπνησε και ανοίγοντας τον υπολογιστή googlα – ρα για να μάθω τι έχει γίνει. Ούτε 5 λεπτά μετά την έκρηξη, το θέμα είχε ανέβει στα blogs και σε ιστοσελίδες με κάθε λεπτομέρεια όσον αφορά την τοποθεσία. Παρά το γεγονός πως έχω μεγαλώσει με το Ιντερνέτ, σοκαρίστηκα με την απίστευτη ταχύτητα που επί της ουσίας παύει να δημιουργεί το οποιοδήποτε φανταστικό σενάριο.

Γυρνώντας πίσω στο 1962, υποθέτω πως το θέμα της έκρηξης θα γινόταν γνωστό αρκετές ώρες αργότερα μέσω του ραδιοφώνου και λόγω του περασμένου της ώρας, οι εφημερίδες θα το ανέφεραν σχεδόν 30 ώρες μετά το συμβάν.

Το 1962, δεν είναι τυχαία επιλεγμένη ημερομηνία καθώς τότε κατακτήθηκε από την Βραζιλία το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο δημιουργώντας την απαρχή μιας ποδοσφαιρικής δυναστείας που σήμερα απαριθμεί 5 τρόπαια Μουντιάλ.

Το Βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο θεοποιήθηκε μέσα από τον Πελέ, τον Σόκρατες, τον Γκαρίντσα, τον Ζάγκαλο, τον Ζαιρζίνο, τον Τοστάο. Οι γλαφυρές περιγραφές των εκφωνητών ραδιοφώνου καλλιεργούσαν την εντύπωση της απίστευτης κλάσης και ένας ακροατής έπλαθε με το μυαλό του την εικόνα του πράσινου τερέν, του κατάμεστου γηπέδου, των φωνών, του παλμού.

Αξέχαστη μου έχει μείνει η περιγραφή του σπορτκάστερ Αλέξη Σπυρόπουλου, αναφερόμενος στην πρώτη του επαφή με το γήπεδο. Είχε αναφέρει πως το σοκ του όταν είδε το πράσινο γκαζόν και τις έγχρωμες φανέλες ήταν τεράστιο, καθώς τα στιγμιότυπα της Αθλητικής Κυριακής σου περιόριζαν την φαντασία παρουσιάζοντας μια εικόνα που αδικούσε την πραγματικότητα.

Το μουντιάλ του Μεξικού το 1970, ήταν το πρώτο που καλύφθηκε τηλεοπτικά από την ΕΡΤ και έτσι οι Έλληνες λίγο αργότερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους είδαν τον Πελέ να παίζει. Σήμερα, η θεοποίηση του Βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, αν και υφίσταται, φθίνει λόγω της υπερπληροφόρησης και των ατελείωτων επιλογών ποδοσφαιρικής θέασης. Το γεγονός όμως πως η ιστορία γράφτηκε εν μέρει από τους περιγραφείς αγώνων ραδιοφωνικά, καθιέρωσε την Βραζιλία ως την Μέκκα του Ποδοσφαίρου.

Φωτό αρθρογράφου

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates