Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μήπως προσπαθείς υπερβολικά να είσαι ευτυχισμένος;

Όταν η ευτυχία γίνεται ο μοναδικός στόχος είναι πολύ πιθανό να χάσεις τη μεγαλύτερη εικόνα, προειδοποιεί ο Todd Kashdan, Ph.D., καθηγητής ψυχολογίας και επιστήμονας του Center for the Advancement of WellBeing στο George Mason University in Fairfax, της Virginia.

Έρευνα έχει δείξει ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι κοιμούνται καλύτερα, ζουν περισσότερο, έχουν μεγαλύτερο (και πιο ενεργό) κοινωνικό δίκτυο, γίνονται καλύτεροι εργοδότες και βγάζουν περισσότερα χρήματα. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί τονίζουν ότι η συνεχής κατάκτηση της ευτυχίας, προκαλεί άγχος. «Περίπου το 90% των ανθρώπων με τους οποίους μιλάω έχουν ως στόχο να ζήσουν μία πιο ευτυχισμένη ζωή» λέει ο Todd.

Υπάρχει ένα όριο

Στο νέο του βιβλίο The Upside of Your Dark Side, το οποίο έχει γράψει μαζί με τον Robert BiswasDiener, Ph.D., ο Todd παρατηρεί πώς τα συναισθήματα, όπως ο θυμός, οι τύψεις, το άγχος και η λύπη, μπορεί να είναι ευεργετικά και τελικά να ενισχύσουν την μακροπρόθεσμη ευτυχία μας. Αντί να προσπαθούμε να είμαστε ευτυχισμένοι κάθε στιγμή, θα πρέπει να στοχεύσουμε στην ισορροπία, να βρούμε την ευχαρίστηση σε αυτά που απολαμβάνουμε και να μαθαίνουμε από τα εμπόδια που ξεπερνάμε.

«Ευτυχία δεν είναι να καλυφθείς με ένα περιτύλιγμα και να αποφεύγεις ότι δεν σου ταιριάζει. Είναι να δουλεύεις πάνω σε αυτά που μπορείς να ελέγξεις. Είναι επιστημονικά αποδεκτό και απελευθερωτικό να διώχνεις την πίεση του να είσαι ευτυχισμένος συνέχει»” προσθέτει ο ειδικός.

Προσπαθείς σκληρά για την ευτυχία

«Σήμερα, οι άνθρωποι συγκρίνουν όσο ποτέ πριν τους εαυτούς τους με τους άλλους» εξηγεί η Jamie Gruman, Ph.D., ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Canadian Positive Psychology Association και καθηγήτρια στο τμήμα Business του University of Guelph, τονίζοντας τα social media και την pop culture ως μόνιμες υπενθυμίσεις. Παρά το γεγονός ότι η τρέχουσα έμφαση στην ευτυχία μας μάς έχει δώσει ένα καλό εργαλείο για να καλλιεργήσουμε τη χαρά, μπορεί επίσης να μας ωθήσει να επικεντρωθούμε σε έναν τελικό στόχο, αντί να απολαμβάνουμε καθημερινά τη ζωή. «Όλα τα συναισθήματά μας έχουν έναν σκοπό και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν μέρες που θα είμαστε λυπημένοι. Είναι αυτές οι διακυμάνσεις στα συναισθήματά μας που μας βοηθούν να εξελιχθούμε και να χαρούμε περισσότερο την ευτυχία μας» προσθέτει.

Η ευτυχία μπορεί να αποτύχει όταν τη σκέφτεσαι συνεχώς αλλά δεν κάνεις ουσιαστικά όλα αυτά που μπορεί να σε οδηγήσουν σε αυτή. Η ευτυχία δεν είναι μετρήσιμη και κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να πει «Όταν είσαι τόσο ευτυχισμένος, είσαι καλά», λέει η Christine Frank, μία διδακτορική φοιτήτρια στο Carleton University, της οποίας η έρευνα εστιάζει στα οφέλη της προσμονής θετικών αλλά και αρνητικών αποτελεσμάτων. «Νομίζω ότι η ιδέα του να είναι κάποιος πιο ευτυχισμένος είναι πάντα επιθυμητό, είναι παρόμοιο με το να θέλεις να είσαι πιο πλούσιος, πιο υγιής, ακόμα κι αν θεωρείς τον εαυτό σου ένα χαρούμενο άτομο» σχολιάζει. «Ωστόσο, τα επίπεδα ευτυχίας μας κυμαίνονται από τη μια μέρα (ή ώρα) στην άλλη και επηρεάζονται από πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όπως η κίνηση, ο καιρός ή πόσο κοιμηθήκαμε την προηγούμενη νύχτα. Όταν θέτουμε υψηλά πρότυπα ευτυχίας, και στη συνέχεια ξεφεύγουμε από αυτά βραχυπρόθεσμα, προκύπτει ο αρνητισμός».

Επίτρεψε στον εαυτό σου να νιώσει ποικιλία συναισθημάτων

«Μία μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο προσπαθούμε να είμαστε ευτυχισμένοι, τόσο πιο απογοητευμένοι είμαστε για τα επιτεύγματά μας. Σε μία άλλη μελέτη, όταν οι άνθρωποι καθοδηγηθήκαν να νιώσουν χαρούμενοι ακούγοντας ένα μουσικό κομμάτι, ανέφεραν ότι δεν αισθανόντουσαν τόσο ευτυχισμένοι» αποκάλυψε η ειδικός. «Είναι σαν να ερωτεύεσαι, πρέπει να το αφήσεις να συμβεί. Δεν μπορείς να πιέσεις τον εαυτό σου να νιώσει κάτι, και αυτά τα συναισθήματα να μην αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη. Ο στόχος είναι να έχεις μία καλή ζωή» τονίζει και καταλήγει «Όταν οι άνθρωποι επιτρέπουν στον εαυτό τους να νιώσουν όλα τα συναισθήματα, μακροπρόθεσμα καταλήγουν πολύ πιο ευτυχισμένοι».

Φωτό από: afterjujuman.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates