Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πάολα, η άτακτη πριγκίπισσα-«σταρ» της βασιλικής βελγικής αυλής.

Αν η Νταϊάνα προκάλεσε φρενίτιδα στα 80’s, δύο δεκαετίες πριν, στα 60’s, όλοι οι δημοσιογράφοι, τα περιοδικά και οι παπαράτσι, ασχολούνταν με την πανέμορφη πριγκίπισσα (τότε) Πάολα της Λιέγης. Είχαν πάθει Paolo-mania.

Η μετέπειτα βασίλισσα Πάολα του Βελγίου, είναι Ιταλίδα σε καταγωγή και γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου του 1937 στη Βίλλα Κλώντια ιν Φόρτε ντεϊ Μάρμι, από αριστοκρατική ιταλική οικογένεια. Το πλήρες όνομά της ήταν Πάολα Μαργαρίτα Αντονία Κονσίλια Ρούφο ντι Καλάμπρια. Ήταν το έβδομο παιδί και στερνοπούλι του πρίγκιπα Φούλκο Ρούφο ντι Καλάμπρια, πιλότου στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και της Κόμισσας Λουίζας Γκαζέλι, απόγονου του Μαρκήσιου ντε Λαφαγιέτ, ήρωα της Αμερικάνικης Επανάστασης. Η γιαγιά της, από την πλευρά του πρίγκιπα πατέρα της, ήταν Βελγίδα.

Η ντόνα Πάολα πέρασε τα παιδικά και νεανικά της χρόνια στη Ρώμη, πρωτεύουσα της Ιταλίας, όπου τελείωσε το σχολείο και έκανε σπουδές στα λατινικά και αρχαία ελληνικά. Οι δημοσιογράφοι τη θεωρούσαν ως μια από τις ωραιότερες και κομψότερες αριστοκράτισσες της Ευρώπης. Σε πολύ νεαρή ηλικία, γνώρισε τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Βελγίου, πρίγκιπα της Λιέγης.

Ο έρωτας και ο γάμος με τον πρίγκιπα Αλβέρτο.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την εκλογή του Πάπα Ιωάννη του 23ου ως προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, το 1958, η ντόνα Πάολα προσκλήθηκε σε μια δεξίωση της βελγικής πρεσβείας, στην οποία, ο πρίγκιπας Αλβέρτος της Λιέγης, ήταν επίσημος εκπρόσωπος του Βελγίου.

Εκεί συναντήθηκαν για πρώτη φορά και, όπως αποκάλυψε η ίδια πολύ αργότερα «ήταν και οι δυο τους ντροπαλοί» και αντάλλαξαν λίγες κουβέντες. Παρόλη τη συστολή, ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλον και, σύντομα έκαναν σχέση. Λίγο αργότερα, ο πρίγκιπας Αλβέρτος έκανε πρόταση γάμου στην ντόνα Πάολα και ο αρραβώνας τους αναγγέλθηκε από το παλάτι το 1959, όταν η ίδια ήταν 22 ετών.

Το παλάτι επιθυμούσε να κάνει έναν γάμο στο Βατικανό της Ρώμης, ώστε το ζευγάρι να πάρει τις ευλογίες του Πάπα Ιωάννη. Ο πατέρας του γαμπρού, βασιλιάς Λεοπόλδος ο Γ΄ του Βελγίου, η εξόριστη Ιταλίδα θεία του, βασίλισσα Μαρί-Χοζέ της Ιταλίας και ο αδερφός της νύφης, πρίγκιπας Ρούφο, πίεζαν για μια γαμήλια τελετή στο Βατικανό, αλλά η βελγική κυβέρνηση δεν συμφώνησε ποτέ με την πρόταση. Ο Πάπας κατανόησε την άρνηση της κυβέρνησης να παραστεί στο γάμο, σε περίπτωση που λάβαινε χώρα στο εξωτερικό, και, προκειμένου να αποφευχθεί το διεθνές σκάνδαλο, ο γάμος ορίστηκε να γίνει σε βελγικό έδαφος.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε σε δύο τελετές. Το πρωί της 2 Ιουλίου 1959, με πολιτικό γάμο, στην αίθουσα του θρόνου στο παλάτι των Βρυξελλών και το απόγευμα, με θρησκευτικό γάμο, στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ και Αγίας Γουδούλη. Λέγεται πως η νύφη κατά τη διάρκεια της τελετής, έτρεμε τόσο από ανησυχία και νευρικότητα, που έσπευσε να την καθησυχάσει, η γιαγιά του γαμπρού, χήρα βασίλισσα Ελισάβετ.

Το νυφικό της πριγκίπισσας Πάολα, από κεντητό σατέν, ουδέποτε έγινε γνωστό τίνος σχεδιαστή ήταν. Είχε ουρά 5 μέτρων, ένα φιόγκο με μια καρφίτσα στη μέση, και, στα μαλλιά, αντί για τιάρα, μια σύνθεση από ανθούς πορτοκαλιάς. Το δαντελένιο πέπλο της, δώρο της Βελγίδας γιαγιάς της, επέστρεψε στη χώρα του.

Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά: τον βασιλιά του Βελγίου (σήμερα) Φιλίπε (γεν. 15 Απριλίου 1960), την πριγκίπισσα Άστριντ (γεν. 5 Ιουνίου 1962) και τον πρίγκιπα Λωράν (γεν. 19 Οκτωβρίου 1963).

Οι φήμες για εξωσυζυγικές περιπέτειες.

Όταν το ζευγάρι παντρεύτηκε, δεν υπήρχε προοπτική να ανέβουν στο θρόνο του Βελγίου, αφού ο Αλβέρτος ήταν δευτερότοκος γιος του βασιλιά Λεοπόλδου και της πριγκίπισσας Άστριντ της Σουηδίας. Πρωτότοκος γιος ήταν ο πρίγκιπας Μπωντουέν.

Ο Μπωντουέν (γεν. 7 Σεπτεμβρίου 1930) ανέβηκε στο θρόνο του Βελγίου το 1951, μετά την παραίτηση του πατέρα του, βασιλιά Λεοπόλδου του Γ΄. Το 1960, ο βασιλιάς Μπωντουέν παντρεύτηκε την Ισπανίδα αριστοκράτισσα Δόνα Φαμπιόλα ντε Μόρα ι Αραγκόν (γεν. 11 Ιουνίου 1928), κόρη μαρκήσιου και βαφτιστήρα της βασίλισσας Βικτόρια Ευγενίας της Ισπανίας.

Η προσπάθεια του βασιλικού ζευγαριού να κάνει παιδιά, δεν είχε αίσιο τέλος. Και οι 5 εγκυμοσύνης της βασίλισσας του Βελγίου κατέληξαν όλες σε αποβολές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διάδοχος.

Στο μεταξύ, τα δύο βασιλικά ζευγάρια του Βελγίου δεν είχαν καμία ομοιότητα μεταξύ τους. Όσο ασκητικός ήταν ο βασιλιάς Μπωντουέν και η σύζυγός του βασίλισσα Φαμπιόλα, πιστή σαν καλόγρια στον ρωμαιοκαθολικισμό, τόσο έξω καρδιά ήταν ο δευτερότοκος αδερφός, πρίγκιπας Αλβέρτος και η σύζυγός του. Ειδικά, η πριγκίπισσα Πάολα της Λιέγης, ήταν ένα φρέσκο αεράκι που φυσούσε στα βελγικά ανάκτορα του Λάκεν.

Τα πρώτα χρόνια του αρραβώνα και του γάμου τους, η πριγκίπισσα Πάολα μαγνήτιζε τα πλήθη με τον αέρα της σταρ. Η κομψότητα, η ομορφιά της, η δημοτικότητά της, που έκανε τα πλήθη να τρέχουν να τη δουν από κοντά στις περιοδείες της, έκανε την πριγκίπισσα τόσο δημοφιλή στην εποχή της όσο και η πριγκίπισσα Νταϊάνα αργότερα. Αν και μιλάει θαυμάσια ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά, έχει κατηγορηθεί γιατί δεν μιλάει καλά τα ολλανδικά (φλαμανδικά) που μιλάει το 60% του πληθυσμού του Βελγίου. Όμως η πριγκίπισσα Πάολα της Λιέγης δεν προοριζόταν να γίνει βασίλισσα, ούτε εκείνη ούτε ο σύζυγός της, πρίγκιπας Αλβέρτος.

Και ενώ θα μπορούσαν να ζουν ανέμελα, στα τέλη της δεκαετίας του ‘60, δεν ήταν καθόλου μυστικό ότι ο γάμος του ζευγαριού περνούσε μεγάλες φουρτούνες. Υπήρχαν φήμες ότι ο πρίγκιπας Αλβέρτος ταξίδευε μόνος του, ότι υπήρχαν και από τις δύο πλευρές απιστίες και μάλιστα ότι ζούσαν για χρόνια σε διαφορετικά διαμερίσματα μέσα στα ανάκτορα του Μπελβεντέρε. Κορωνίδα των φημών ήταν ότι το ζευγάρι, που ζούσε μια άτακτη και ανεξάρτητη ζωή ο καθένας, ετοίμαζαν και χαρτιά διαζυγίου. Τότε, ο μεγάλος αδερφός του Αλβέρτου, βασιλιάς Μπωντουέν, ανακοίνωσε στο ζευγάρι ότι, εάν χώριζαν, η πριγκίπισσα Πάολα θα έχανε τους τίτλους της και την βασιλική παροχή. Είτε ήθελαν να μείνουν παντρεμένοι είτε όχι, το ζευγάρι συμβιβάστηκε να παραμείνει δεμένο με τα δεσμά του γάμου, αποσύροντας την ιδέα του διαζυγίου.

Αυτή η ταραχώδης περίοδος του γάμου τους, θα είχε αργότερα σκανδαλώδεις επιπτώσεις. Όμως κάπου στη δεκαετία του ‘80, το ζευγάρι αποφάσισε να δώσει άλλη μια ευκαιρία στο γάμο του και να ζήσουν μαζί.

Η αναπάντεχη διαδοχή στο θρόνο του Βελγίου.

Το 1993, εντελώς απροσδόκητα, πέθανε σε ηλικία 62 ετών ο βασιλιάς Μπωντουέν. Πέθανε χωρίς να αφήσει διάδοχο, αφού δεν απέκτησε ποτέ παιδιά.

Έτσι, στο θρόνο ανέβηκε ο αδελφός του, πρίγκιπας Αλβέρτος και η πριγκίπισσα Πάολα. Μαζί βασίλεψαν για 10 χρόνια έως το 2013, όταν ο βασιλιάς Αλβέρτος, μέσα στην καταιγίδα ενός σκανδάλου, παραιτήθηκε από το θρόνο υπέρ του πρωτότοκου γιου του Φιλίπε.

Το σκάνδαλο της νόθου κόρης.

Τότε ήταν που ξέσπασε το σκάνδαλο της νόθου κόρης του Αλβέρτου, Ντελφίν Μπελ. Η τότε 45χρονη εξώγαμη κόρη, ξεκίνησε έναν 6χρονο δικαστικό αγώνα για να αναγνωριστεί από τον βιολογικό της πατέρα, βασιλιά Αλβέρτο. Η μητέρα της, βαρόνη Σύμπιλ ντε Σελύς Λονγκσάμπ, είχε δεσμό με τον Αλβέρτο για τουλάχιστον 15 χρόνια. Όταν όμως ο Αλβέρτος έγινε βασιλιάς το 1993, απομακρύνθηκε από την ερωμένη και την κόρη του για να μη δημιουργήσει βασιλικό σκάνδαλο.

Τελικά, ο Αλβέρτος αναγκάστηκε να υποστεί την εξέταση DNA, που προσπαθούσε να αποφύγει, και η κόρη του αναγνωρίστηκε ως πριγκίπισσα του Βελγίου Ντελφίν.

Όσο για τη βασιλική σύζυγο Πάολα, γιαγιά τώρα, διατηρεί μια σιγή αξιοπρέπειας, ομολογώντας: «Είχαμε τα προβλήματά μας. Τώρα όμως καταλάβαμε ότι γεννηθήκαμε για να είμαστε μαζί. Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι τώρα.»

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates