Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Οι πλουσιότεροι μονάρχες της Ευρώπης

Σε προηγούμενο άρθρο δημοσιεύσαμε τη λίστα με τους πλουσιότερους μονάρχες του κόσμου. Σήμερα δημοσιεύουμε την κατάταξη των ευρωπαίων μοναρχών, με βάση το σύνολο της περιουσίας τους σε ακίνητα, επενδύσεις, μισθούς, χρυσό, κοσμήματα, κτήματα. Όπως διαπιστώνουμε, οι διαφορές μεταξύ τους είναι τεράστιες. Φυσικά, οι μετρήσεις και υπολογισμοί δεν είναι ποτέ ακριβείς, γιατί οι ηγεμόνες δεν συμπληρώνουν «πόθεν έσχες».

Ας τους δούμε με τη σειρά. Και πάλι η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των πλουσιότερων Ευρωπαίων μοναρχών.

10. Στη δέκατη θέση, βρίσκεται ο βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος, με περιουσία που υπολογίζεται μόλις 14 εκατομμύρια δολάρια, πράγμα που τον κατατάσσει ανάμεσα στους πιο φτωχούς βασιλείς της Ευρώπης. Όλα τα έξοδα του θρόνου καλύπτονται από τους φορολογούμενους, που το 2013 είχαν φτάσει στο ποσόν των 13 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο. Όλη η ακίνητη περιουσία της βελγικής βασιλικής οικογένειας ανήκει ή στο κράτος ή σε βασιλικό καταπίστευμα και δεν μπορούν να πουληθούν. Ο βασιλιάς Φίλιππος είναι παντρεμένος με τη βασίλισσα Ματθίλδη και έχουν 4 παιδιά.

9. Στην ένατη θέση βρίσκεται ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος, γιος της βασίλισσας Σοφίας και του εξόριστου πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος. Η αξία της περιουσίας του ανεβαίνει στο ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων και περιλαμβάνει 8 βασιλικά παλάτια, 5 βασιλικές επαύλεις στην εξοχή και 10 μοναστήρια. Το 2015, το κόστος της βασιλικής οικογένειας κόστισε στην Ισπανία 8,9 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με αναφορές, εκείνη τη χρονιά, ο Φίλιππος μείωσε το μισθό του κατά 20% και έφτασε περίπου στις 270.000 ευρώ το χρόνο. Ο βασιλιάς Φίλιππος ο ΣΤ’ είναι παντρεμένος με τη βασίλισσα Λετίθια και έχουν δύο κόρες.

8. Βασιλιάς Χάραλντ ο Ε΄ της Νορβηγίας. Η αξία της περιουσίας του 85χρονου μονάρχη είναι 30 εκατομμύρια δολάρια. Η βασιλική οικογένεια δεν πληρώνει φόρους για την περιουσία της και ξόδεψε ένα ποσό για την αγορά βασιλικού σκάφους. Η μοναρχία κοστίζει στο κράτος της Νορβηγίας 72 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Ο βασιλιάς Χάραλντ είναι παντρεμένος με τη βασίλισσα Σόνια και έχουν δύο παιδιά.

7. Βασίλισσα Μαργαρίτα η Β΄ της Δανίας, στην έβδομη θέση. Η αξία της περιουσίας της είναι 40 εκατομμύρια δολάρια και βασιλεύει στη χώρα από το 1972. Η κρατική επιχορήγηση της μοναρχίας της Δανίας ανέρχεται στο ποσό 12,8 εκατομμυρίων το έτος και καλύπτει τις δραστηριότητες της βασίλισσας, τις επιχειρήσεις του βασιλικού οίκου και τα προσωπικά έξοδα, που είναι οι βασιλικές συλλογές τέχνης της βασίλισσας. Η αδελφή της βασίλισσας, πριγκίπισσα Βενεδίκτη, λαμβάνει και εκείνη ένα μέρος της επιχορήγησης. Η βασίλισσα Μαργαρίτα έχει δύο γιους, ο σύζυγός της έχει πεθάνει το 2018.

6. Βασιλιάς Κάρολος Γουσταύος ο ΙΣΤ’ της Σουηδίας, στην  έκτη θέση, με 70 εκατομμύρια δολάρια περιουσία. Ανέβηκε στο θρόνο το 1973, σε ηλικία 27 ετών. Είναι παντρεμένος με τη βασίλισσα Σίλβια και έχουν 3 παιδιά. Η καθαρή αξία της περιουσίας τους περιλαμβάνει το ιδιωτικό παλάτι Σόλλιντεν, μια θερινή έπαυλη στο νησί Όλαντ της Βαλτικής θάλασσας. Η οικογένεια ενοικιάζει από το κράτος το κάστρο Στενχαμάρ ως εξοχικό. Το 2015, η κρατική επιχορήγηση του βασιλιά και της οικογένειάς του ανήλθε σε 7,5 εκατομμύρια δολάρια κι άλλα τόσα για τα έξοδα της λειτουργίας του Παλατιού.

5. Βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας, με περιουσία 200 εκατομμύρια δολάρια. Η πιο διάσημη προσωπικότητα του βασιλικού οίκου της Οράγγης. Ενώ παραιτήθηκε από το θρόνο το 2013 υπέρ του γιου της Βίλεμ Αλεξάντερ, μετά από 33 χρόνια στο θρόνο, εξακολουθεί να είναι πλούσια, με περιουσία που αγγίζει τα 200 εκατομμύρια δολάρια. Τα χρήματα που δίνει η ολλανδική κυβέρνηση στον σημερινό βασιλιά Βίλεμ Αλεξάντερ ήταν, το 2015, 47 εκατομμύρια δολάρια. Καλύπτουν το κόστος για τις  υπερατλαντικές περιοδείες του και τις επίσημες επισκέψεις σε άλλες χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος της ιδιωτικής περιουσίας του προέρχεται από την οικογενειακή περιουσία, που περιλαμβάνει ακίνητα, επενδύσεις και μετοχές στην πετρελαϊκή εταιρεία Shell. Είναι παντρεμένος με τη βασίλισσα Μάξιμα και έχουν τρεις κόρες.

4. Βασίλισσα Ελισάβετ η Β΄, Μεγάλη Βρετανία, με περιουσία ανάμεσα στις 530 με 600 εκατομμύρια δολάρια, η οποία αποτελείται από ακίνητα, έργα τέχνης και επενδύσεις. Μεγάλο μέρος της βρετανικής περιουσίας ανήκει στο κράτος και όχι στα ιδιωτικά κεφάλαια της βασίλισσας. Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και τα κοσμήματα του στέμματος ανήκουν στην Περιουσία του Στέμματος που δεν είναι ιδιοκτησία της βασίλισσας, ούτε του κράτους. Προσωπική περιουσία όμως της βασίλισσας είναι τα ιδιωτικά ανάκτορα κάστρο Μπαλμοράλ και ανάκτορα του Σάντριγχαμ. Το 2016, η περιουσία της βασίλισσας υπολογιζόταν περίπου στα 530 εκατομμύρια δολάρια. Η κρατική επιχορήγηση, που προέρχεται από τα κέρδη της Περιουσίας του Στέμματος, ήταν περίπου 58 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία η βασίλισσα έλαβε 20 εκατομμύρια δολάρια. Κυρίως προέρχονται από μισθώματα εκτάσεων και ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

3. Πρίγκιπας Αλβέρτος ο Β΄ του Μονακό, με περιουσία 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει στην ιδιοκτησία του το ¼ της γης του Μονακό, το πατρικό σπίτι της μητέρας του Γκρέης Κέλλυ στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, μια ιδιωτική συλλογή πολυτελών vintage αυτοκινήτων, μια ακριβή συλλογή γραμματοσήμων και μετοχές στην εταιρεία που έχει την ιδιοκτησία και διαχειρίζεται το Καζίνο του Μόντε Κάρλο, την Όπερα του Μόντε Κάρλο και το Hotel de Paris του Monte Carlo. Το Μονακό επιχορηγεί την πριγκιπική οικογένεια των Γκριμάλντι με 52 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Είναι παντρεμένος με την πριγκίπισσα Σαρλήν και έχουν δύο δίδυμα παιδιά.

2. Πρίγκιπας του Λιχτενστάιν, Χανς-Άνταμ Β΄, η περιουσία του ανέρχεται στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο τραπεζίτης-πρίγκιπας, που βρίσκεται επικεφαλής ενός μικρού κρατιδίου που δημιουργήθηκε το 1806, δεν πληρώνει φόρους και η περιουσία του προέρχεται κυρίως από την LTG Group, την ιδιωτική τράπεζα της οικογένειας, την οποία ελέγχουν μέσω ιδρύματος. Παράλληλα με την τράπεζα, το ίδρυμα του πρίγκιπα του Λιχτενστάιν, διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο με ακίνητα υψηλής αξίας, μετοχές σε επιτυχημένες εταιρείες, επενδύσεις και την περίφημη συλλογή έργων τέχνης που περιλαμβάνει πίνακες του Ραφαήλ, του Ρέμπραντ και του Βαν Ντάυκ. Το 2020, ο πρίγκιπας έχασε μια δικαστική διαμάχη κι αναγκάστηκε, χωρίς αυτό να επηρεάσει την τεράστια περιουσία του, να επιστρέψει πίσω μια ιδιοκτησία το, η οποία είχε κατασχεθεί από την Τσεχοσλοβακία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η γη έπρεπε να ανήκει σε Τσεχική ιδιοκτησία, οπότε επεστράφη. Ο πρίγκιπας Χανς-Άνταμ ο Β΄ ήταν παντρεμένος με την εξαδέλφη του Μαρία Αγλαέ (απεβίωσε πέρυσι) και απέκτησαν μαζί 4 παιδιά.

1. Στην πρώτη θέση της λίστας των πλουσιότερων μοναρχών της Ευρώπης, βρίσκεται ο Μεγάλος Δούκας Ανρί του Λουξεμβούργου, με 4 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσία. Η πριγκιπική οικογένεια, ενώ δεν λαμβάνει επιχορήγηση με μισθό, για να λειτουργήσει, λαμβάνει ετησίως από το 1948 ένα ποσόν, γύρω στα 324.000 δολάρια κάθε χρόνο. Το 2017, ο προϋπολογισμός για τη λειτουργία του Παλατιού του Μεγάλου Δούκα, προέβλεπε κόστος 12 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο έλεγχος, η διοίκηση και τα έσοδα από την προσωπική περιουσία του Οίκου του Μεγάλου Δούκα, ανήκουν αποκλειστικά στον κάτοχο του στέμματος. Στην περιουσία του Δούκα περιλαμβάνονται το Γκραντ Ντουκάλ Palace και το κάστρο Colmar-Berg που χρησιμοποιεί ο δούκας ως κατοικία. Χωρίς να του ανήκουν οι κατοικίες αυτές, το κράτος του δίνει το δικαίωμα να τις κατοικεί. Ο Μεγάλος δούκας και η κυβέρνηση θεωρούν ότι οι μετρήσεις υπερβάλλουν και ότι η περιουσία του δεν είναι όση εκτιμάται, χαρακτηρίζοντάς τες ως «σκέτη φαντασία». Λέγεται ότι το 2008, με την παγκόσμια ύφεση, η οικογένεια έχασε ένα μέρος της περιουσίας της, καθώς έπεσαν οι διεθνείς αγορές. Το 2006 η οικογένεια προσπάθησε να δημοπρατήσει κάποια οικογενειακά κοσμήματα και εκποίησε ιδιωτικές εκτάσεις το 2006 και το 2008. Ο Μεγάλος Δούκας Ανρί είναι παντρεμένος με τη Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Τερέζα και έχουν 5 παιδιά.

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates