Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο πρίγκιπας που διεκδικεί από τη Γερμανία την περιουσία της δυναστείας των Χοεντσόλερν.

Έχει περάσει ένας ολόκληρος αιώνας από τότε που ο αυτοκράτορας της Γερμανίας και βασιλιάς της Πρωσσίας, Κάιζερ Γουλιέλμος ο Β’, κηρύχθηκε έκπτωτος, με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα, ο τρισέγγονος του τελευταίου μονάρχη, ο Γεώργιος Φρειδερίκος Φερδινάνδος που αυτοαποκαλείται πρίγκιπας της Πρωσσίας, ο αρχηγός της οικογένειας του οίκου των Χοεντσόλερν, δίνει μάχη με τη γερμανική κυβέρνηση για να του επιστραφεί η ιδιοκτησία που κάποτε κατείχε η πρώην βασιλική οικογένεια.

https://www.instagram.com/p/Bch7pBnFH3x/?hl=el

https://www.instagram.com/p/CTFa3BzIvMd/

https://www.instagram.com/p/CHJaItQHgLA/

Η διεκδίκηση.

Η περιουσία της δυναστείας, εκχωρήθηκε στη Γερμανία μετά την κατάργηση της μοναρχίας. Ένα μέρος της δεσμεύτηκε από τη δημοκρατία της Βαϊμάρης, μετά από το Τρίτο Ράιχ και στη συνέχεια από τη διαίρεση και την επανένωση της χώρας. Τώρα, η οικογένεια ζητά πίσω την περιουσία της. Μόνο οι πίνακες και τα έργα τέχνης έχουν αξία ανεκτίμητη. Άγνωστη και η αξία του πρώην οικογενειακού κάστρου στα νότια της Γερμανίας, στο οποίο θέλει να επαναφέρει την κατοικία του ο πρίγκιπας Γεώργιος.

https://www.instagram.com/p/CT2nY21rWJp/

Το παλάτι των 176 δωματίων Σεσίλιενχοφ (τώρα μουσείο) που βρίσκεται στο Πότσδαμ της Γερμανίας (κάποτε Πρωσίας) φιλοξένησε τους Συμμάχους όταν χρειάστηκε να συζητήσουν για το μέλλον της Γερμανίας, και της Ευρώπης, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτήν τη διάσκεψη πήραν μέρος ο Ουίνστων Τσώρτσιλ, ο Ιωσήφ Στάλιν και ο Χάρρυ Τρούμαν.

Αμέσως μετά την επανένωση της Γερμανίας στα 1990, ο παππούς του πρίγκιπα είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Στο μεταξύ, πολλά έργα και ακίνητα διοικούνται από δημόσιες αρχές και βρίσκονται σε μουσεία. Μερικά κτίρια της ακίνητης περιουσίας, όπως ο πύργος που ο πρίγκιπας διεκδικεί για κατοικία, λειτουργούν σαν μουσεία.

Το ερώτημα είναι αν η χώρα μπορεί να πληρώσει για τα λάθη του παρελθόντος, επειδή ο προπάππους αυτοκράτορας Γουλιέλμος ο Β’ θεωρείται υπεύθυνος για την αιματοχυσία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και όχι μόνο αυτό, η οικογένεια πιθανά να βοήθησε στην άνοδο των Ναζί.

Ποια είναι η δυναστεία των Χοεντσόλερν;

Το 2019 διέρρευσε η πληροφορία για τις – μέχρι τότε – μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της οικογένειας και της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο αρχηγός του σημαντικότερου κλάδου της δυναστείας πρίγκιπας Γεώργιος Φρειδερίκος Φερδινάνδος είναι επιχειρηματίας (γεν. το 1976), παντρεμένος από το 2011 και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Σήμερα, διεκδικεί το κάστρο Σεσίλιενχοφ, μερικά ακόμα παλάτια στο Πότσδαμ, εκτάσεις γης, τη βιβλιοθήκη της οικογένειας μαζί με τις επιστολές της γιαγιάς του αυτοκράτειρας Αυγούστας Βικτορίας, 266 πίνακες, αντίκες των κατοικιών, έπιπλα (σύνολο 15.000 έργα τέχνης), κοσμήματα, σπαθιά, το αυτοκρατορικό στέμμα και το σκήπτρο της δυναστείας. Ήδη το δικαστήριο έχει απορρίψει το δικαίωμα ιδιοκτησίας για το κάστρο Ράινφελς.

https://www.instagram.com/p/CGaTDd9j4bm/

Άγνωστο αν η οικογένεια θα καταφύγει κάποια στιγμή στο δικαστήριο του Στρασβούργου ή αν θα καταλήξουν με τη γερμανική κυβέρνηση σε φιλικό διακανονισμό. Στο μεταξύ δικηγόροι, σύμβουλοι, καθηγητές της ιστορίας παίρνουν θέση δημόσια για το αν οι επίγονοι του Κάιζερ συνεργάστηκαν ή όχι με το ναζισμό. Αν δεν λυθεί αυτό το αγκάθι, δεν φαίνεται να λύνεται το θέμα της διεκδίκησης της περιουσίας. Το θέμα της αποζημίωσης έχει διχάσει και εξοργίσει τον γερμανικό λαό.

Στο μεταξύ, ως τρισέγγονος της βασίλισσας Βικτορίας της Βρετανίας, ο πρίγκιπας Γεώργιος διατηρούσε δικαιώματα και στη διαδοχή του βρετανικού θρόνου, μέχρι το 2011. Όταν, όμως, παντρεύτηκε την καθολική πριγκίπισσα Σοφία Ίσενμπουργκ, αυτομάτως έπαψε να έχει θέση στη διαδοχή.

https://www.instagram.com/p/CXcd2FzPhNd/

Η βασιλική δυναστεία των Χοεντσόλερν ιδρύθηκε πριν το 1061 στη Γερμανία και πήρε το όνομά της από το κάστρο Χοεντσόλερν. Για 900 περίπου χρόνια, έδινε πρίγκιπες, αυτοκράτορες και βασιλείς, στην Πρωσσία, στη Γερμανική Αυτοκρατορία και στη Ρουμανία, μέχρι το 1918. Πρωσσία ήταν μια τεράστια έκταση, μια χώρα που αποτελείτο από μέρη της σημερινής Γερμανίας, Πολωνίας, Λιθουανίας, Ρωσίας και Δανίας.

Η ήττα της Γερμανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατέληξε στη γερμανική επανάσταση του 1918- 1919, με αποτέλεσμα να καταργηθεί η βασιλεία και να δημιουργηθεί η δημοκρατία της Βαϊμάρης.

Τελευταίος αυτοκράτορας και προ-προ-προπάπους του πρίγκιπα Γεώργιου Φρειδερίκου ήταν ο Κάιζερ της Γερμανίας και βασιλιάς της Πρωσσίας Γουλιέλμος ο Β’. Υπήρξε ένα από τα γνωστότερα πρόσωπα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Γεννήθηκε στο Πότσδαμ της Γερμανίας από τον πρίγκιπα της Πρωσσίας, Φρέντερικ Βίλελμ και την πριγκίπισσα Βικτόρια, κόρη της βασίλισσας Βικτορίας της Βρετανίας. Ο τοκετός του ήταν δύσκολος και ο γιατρός σακάτεψε για πάντα το αριστερό χέρι του νεογέννητου πρίγκιπα. Μεγαλώνοντας, σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Βόννης και παντρεύτηκε τη Γερμανίδα πριγκίπισσα Αυγούστα Βικτόρια με την οποία απέκτησε εφτά παιδιά. Το 1888 ανέβηκε στο θρόνο. Διατηρούσε πολλές ερωμένες και φήμες έλεγαν ότι είχε κάνει αρκετά εξώγαμα παιδιά. Ένα σκάνδαλο με φίλους του που αποκαλύφθηκε ότι ήταν ομοφυλόφιλοι και μια άτυχη συνέντευξη σε βρετανική εφημερίδα του προκάλεσαν κατάθλιψη.

Ο Γουλιέλμος ο Β’ υπέγραψε τη διαταγή να αρχίσει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος μετά από πίεση των στρατηγών του, και διετέλεσε αρχιστράτηγος του πολέμου. Εκείνη την εποχή λόγω του μεγάλου αντι-γερμανικού κλίματος στη Βρετανία, ο εξάδελφός του βασιλιάς Γεώργιος ο 5ος, άλλαξε το 1917 το όνομα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας από Σαξ-Κόμπουργκ και Γκόθα σε Γουίντσορ! Γιατί η προ-γιαγιά βασίλισσα Βικτόρια, είχε παντρευτεί τον Γερμανό πρίγκιπα Άλμπερτ της Σαξ-Κόμπουργκ και Γκόθα.

Όταν κηρύχτηκε έκπτωτη η δυναστεία το 1918, ο πρώην αυτοκράτορας πήρε το τραίνο και αναζήτησε νέα κατοικία στην ουδέτερη Ολλανδία. Αγόρασε μια έπαυλη και εγκαταστάθηκε εκεί ως το τέλος της ζωής του. Μετά το θάνατο της πρώτης γυναίκας του ξαναπαντρεύτηκε το 1922. Η δεύτερη γυναίκα του ικέτευε το Χίτλερ για την αποκατάσταση της μοναρχίας, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν αποτέλεσμα, αφού ο Χίτλερ περιφρονούσε τον πρώην αυτοκράτορα ως υπαίτιο της ήττας του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με τους συμμάχους. Όταν το 1938, ο Γουλιέλμος ο Β’ κατάλαβε τις τακτικές των Ναζί σχολίασε πως για πρώτη φορά ένιωθε ντροπή που ήταν Γερμανός.

Τελικά, ο Γουλιέλμος ο Β’ πέθανε στην εξορία το 1941, σε ηλικία 82 ετών.

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates