Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Η βασίλισσα Σοφία, ο λαμπερός γάμος, οι ανατροπές, η αφοσίωση στον ισπανικό λαό.

Η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, σήμερα βασιλομήτωρ, είναι κόρη του βασιλιά Παύλου και της συζύγου του, Φρειδερίκης του Ανόβερου. Αδελφός της είναι ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος.

Η καταγωγή της.

https://www.instagram.com/p/CZnYWkXMZfq/

Οι γονείς της Σοφίας προέρχονταν από τους σημαντικότερους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης. Η μητέρα της, Φρειδερίκη του Ανόβερου, πριγκίπισσα της Βρετανίας και Ιρλανδίας και πριγκίπισσα του Μπράουνσβιτς-Λούνενμπεργκ, ήταν εγγονή του Γερμανού αυτοκράτορα Γουλιέλμου του 2ου από τη μητέρα της και από τον πατέρα της ήταν απόγονος της βασίλισσας Βικτωρίας της Βρετανίας.

https://www.instagram.com/p/CVyJTkWswJ1/

O πατέρας της Σοφίας, βασιλιάς Παύλος, καταγόταν μέσω του πατέρα του, από τον οίκο Γκλύξμπουργκ της Δανίας. Με τη Φρειδερίκη υπήρξαν πρώτα ξαδέρφια από την πλευρά της μητέρας του Παύλου και δεύτερα ξαδέρφια από την πλευρά του πατέρα του Παύλου, αφού ήταν και οι δύο δισέγγονα του Χριστιανού του 9ου της Δανίας.

Παντρεύτηκαν στην Αθήνα, στις 9 Ιανουαρίου 1938, αφού πήραν την άδεια, καθώς επιβάλλει το πρωτόκολλο, από τον βασιλιά της Βρετανίας Γεώργιο τον 6ο, μια και η Φρειδερίκη είχε τη θέση 64 στη σειρά διαδοχής του Βρετανικού θρόνου.

Τα παιδικά χρόνια.

Στις 2 Νοεμβρίου του 1938 γεννήθηκε στο Παλαιό Ψυχικό, στην Αθήνα, η πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας και της Δανίας. Στις 2 Ιουνίου του 1940, γεννήθηκε και ο αδερφός της πρίγκιπας Κωνσταντίνος.

Το 1941, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οικογένεια κατέφυγε στην Αφρική, όπου πέρασαν τα επόμενα τέσσερα χρόνια στην Αίγυπτο και στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, μέχρι το 1946 που επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Στο διάστημα αυτό, η πριγκίπισσα Σοφία πήγε στην Αλεξάνδρεια, στο σχολείο θηλέων El Nasr. Η οικογένειά της, όμως, στη συνέχεια μετακόμισε στο Κέιπ Τάουν, όπου γεννήθηκε η αδελφή της, πριγκίπισσα Ειρήνη, στις 11 Μαΐου του 1942. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 1946, συνέχισε τις σπουδές της, εσωτερική, στο Schloss Salem, στη νότια Γερμανία και μετά, στην Ελλάδα, βρεφοκομία, μουσική και αρχαιολογία. Εργάστηκε εθελοντικά, ως βρεφοκόμος, στο κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα». Φοίτησε, επίσης, στο κολέγιο Fitzwilliam, στο Κέμπριτζ. Μιλάει θαυμάσια αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και ελληνικά. Ασχολείται από μικρή με την ιστιοπλοΐα και υπήρξε αναπληρωματικό μέλος της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960, στη Ρώμη.

Η γνωριμία με τον Χουάν Κάρλος.

https://www.instagram.com/p/CLzDSnnlVcM/

Το 1954, σε μια κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά που διοργάνωσε η μητέρα της, βασίλισσα Φρειδερίκη, για να προάγει τον τουρισμό στα μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, γνωρίστηκε με τον δον Χουάν Κάρλος. Σε αυτή την κρουαζιέρα μετείχαν πολλοί νεαροί γόνοι βασιλικών οικογενειών, με στόχο να γνωριστούν μεταξύ τους. Το ζευγάρι συναντήθηκε πάλι το 1958 στο γάμο της Δούκισσας Ελισάβετ του Βύτεμπουργκ και του Αντουάν οφ Μπουρμπόν. Εκεί ο Χουάν Κάρλος ομολόγησε ότι η πριγκίπισσα Σοφία τον είχε γοητεύσει (αν και επισήμως συνόδευε άλλη κοπέλα). Η επόμενη φορά ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960, στον εορτασμό πάνω στο σκάφος «Πολεμιστής» της νίκης της ομάδας ιστιοπλοΐας, μέλη της οποίας υπήρξαν ο Κωνσταντίνος και η Σοφία. Εκεί, η Σοφία, που είχε μήνες να δει τον Χουάν Κάρλος, τον πήρε από το χέρι, τον οδήγησε στο μπάνιο και τον έβαλε να ξυρίσει το μικρό μουστάκι που είχε, στο μεταξύ, αφήσει. Στο γάμο του Δούκα του Κεντ, εξαδέλφου του πατέρα της Σοφίας, που έγινε τον Ιούνιο του 1961 στη Βρετανία, αντίθετα από το πρωτόκολλο, τη Σοφία συνόδευε ο Χουάν Κάρλος, αν και χωρίς τίτλο εκείνη την εποχή. Όλο το καλοκαίρι του 1961, η Φρειδερίκη είχε καλέσει στο Μον Ρεπό, τον Χουάν Κάρλος και την οικογένειά του, για να βοηθήσει στην εξέλιξη του ειδυλλίου. Αν και οι δυο τους συχνά διαφωνούσαν, η Σοφία, εκεί, αποφάσισε ότι θέλει να γίνει η σύζυγος του Χουάν Κάρλος.

Η πρόταση γάμου και οι αρραβώνες. 

Οι αρραβώνες αναγγέλθηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου του 1961, στο σπίτι της γιαγιάς τους Χουάν Κάρλος, στη Λωζάνη της Ελβετίας. Γονείς και αδέρφια των δύο οικογενειών συμμετείχαν στο χαρούμενο τραπέζι, πλην του διαδόχου Κωνσταντίνου, που είχε μείνει πίσω στην Ελλάδα, αντικαθιστώντας τον πατέρα του. Στις δηλώσεις του στον ελβετικό τύπο, ο Χουάν Κάρλος εξομολογήθηκε πως δεν ήταν σίγουρος αν είχε ερωτευτεί τη Σοφία, αλλά μετά από τόσα χρόνια γνωριμίας, επιθυμούσε να την παντρευτεί.

Λέγεται, ότι ο τρόπος που ο Χουάν Κάρλος έκανε πρόταση γάμου στη Σοφία ήταν ασυνήθιστος. Σε μια εκδήλωση στο ξενοδοχείο Beau Rivage στη Λωζάνη, ο Χουάν Κάρλος είπε: «Σόφη, πιάσε!» και της πέταξε ένα κουτάκι. Η Σοφία άνοιξε το κουτάκι και μέσα βρήκε το δαχτυλίδι αρραβώνων τους, φτιαγμένο από λιωμένα αρχαία χρυσά νομίσματα. Αμέσως μετά, της έκανε την ερώτηση: «Επομένως θα παντρευτούμε, εντάξει;»

Μαζί με τη μητέρα του, ο Χουάν Κάρλος έφυγαν την επόμενη μέρα από τη Λωζάνη και ήρθαν στην Αθήνα, μαζί με τη Σοφία και την οικογένειά της. Περίπου 100.000 άτομα περίμεναν στους δρόμους, να επευφημήσουν το ζευγάρι. Ο γάμος ορίστηκε για τις 14 Μαΐου του 1962, ημερομηνία που αρχίζει, περίπου, η τουριστική σαιζόν στην Ελλάδα.

Ο λαμπερός γάμος. 

Τη διοργάνωση και κάθε λεπτομέρεια του γάμου ανέλαβε ο στρατηγός Δημήτρης Λεβίδης, αυλάρχης του βασιλιά Παύλου.

Οι μελλόνυμφοι ακολουθούσαν διαφορετικό θρησκευτικό δόγμα. Έτσι, χρειαζόταν να γίνουν τρεις τελετές. Μια στο καθολικό δόγμα, στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, μια στο ορθόδοξο, στη Μητρόπολη των Αθηνών και μια σύντομη πολιτική τελετή στα ανάκτορα των Αθηνών. Δύο μέρες πριν το γάμο, η πριγκίπισσα Σοφία, σύμφωνα με τις προσδοκίες του ισπανικού λαού, έπρεπε να βαφτιστεί καθολική. Επίσης, παραιτήθηκε των δικαιωμάτων της στον ελληνικό θρόνο.

Όσο ο Χουάν Κάρλος άρχισε να μαθαίνει ελληνικά, οι προετοιμασίες για 5.800 δωμάτια ξενοδοχείων ξεκίνησε στην Αθήνα, αφού ο γάμος ήταν ένα διεθνές λαμπερό γεγονός. Μεγάλο θέμα προέκυψε στην Ελλάδα για την προίκα της Σοφίας, ύψους $300.000 δολαρίων, που έπρεπε να βγουν από την Ελλάδα, ως αφορολόγητο συνάλλαγμα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία, θεωρώντας τον θεσμό αναχρονιστικό και απολίτιστο, δυσαρεστημένοι από τη βασιλική οικογένεια, που ζητούσε τέτοιο μεγάλο ποσό από τον ελληνικό λαό.

Στο μεταξύ, η πριγκίπισσα Σοφία μαζί με τη μητέρα της, βασίλισσα Φρειδερίκη, την αδελφή της, πριγκίπισσα Ειρήνη και την πριγκίπισσα Όλγα της Γιουγκοσλαβίας, είχαν επισκεφθεί το fashion show του designer Ζαν Ντεσέ (Jean Desses) στο Παρίσι. Ο ίδιος αργότερα δήλωσε πως το νυφικό δεν ήταν τόσο ακριβό, αν το συνέκρινε κανείς με άλλα βασιλικά νυφικά.

https://www.instagram.com/p/CZaN9KQsx68/

Ο γάμος αποτέλεσε ένα τριήμερο εορτασμό. Ξεκίνησε με ένα γκάρντεν πάρτυ 2000 ατόμων που παρέθεσαν οι γονείς της νύφης. Ακολούθησε την παραμονή του γάμου ένα γκαλά στην ισπανική πρεσβεία. Ταυτόχρονα, ο διάδοχος Κωνσταντίνος και νεαροί εκπρόσωποι της καλής κοινωνίας της Αθήνας, ανέλαβαν την ξενάγηση των επισκεπτών.

Την ημέρα του μυστηρίου, ογδόντα χιλιάδες τριαντάφυλλα και γαρύφαλλα διακόσμησαν την Καθολική και την Ορθόδοξη εκκλησία, χρώματος κίτρινου και κόκκινου, τιμώντας τα εθνικά χρώματα της Ισπανίας. Ο γαμπρός είχε σπάσει την κλείδα του σε έναν αγώνα τζούντο με τον διάδοχο Κωνσταντίνο και ενώ είχε βγάλει το γύψο, πονούσε ακόμα. Η νύφη έκλαψε κάποια στιγμή και ο γαμπρός της έδωσε το μαντήλι του. Ο μεν γαμπρός μίλησε ισπανικά, η δε νύφη ελληνικά, λέγοντάς το «δέχομαι».

Σύμφωνα με αναφορές της αστυνομίας, σχεδόν 1.000.000 κόσμος, Έλληνες, Ισπανοί και τουρίστες, παρακολούθησαν το γάμο. Πρώτα έγινε η τελετή στην καθολική εκκλησία, στις 10 το πρωί, στην οποία το ζευγάρι μεταφέρθηκε με την μπλε επίχρυση άμαξα του 1908. Μετά την τελετή, το ζευγάρι επέστρεψε στα ανάκτορα, από όπου ξεκίνησαν και πάλι, με δύο χωριστές άμαξες για τη Μητρόπολη των Αθηνών, στις 12 το μεσημέρι. Πρώτα ο γαμπρός με τη μητέρα του και πίσω η πριγκίπισσα Σοφία με τον πατέρα της, βασιλιά Παύλο. Στη συνέχεια, τελέστηκε πολιτική τελετή στο παλάτι, όπου η Σοφία απέκτησε ισπανικό όνομα.

Το νυφικό της πριγκίπισσας ήταν από βελγική δαντέλα και τούλι σε ασημί και λευκό χρώμα. Οι 8 παράνυφες φορούσαν λευκά φορέματα από παστέλ μεταξωτό με τρουά καρ μανίκια. Ανάμεσα στις παρανύμφους ήταν οι πριγκίπισσες Ειρήνη της Ελλάδας, η Άννα Μαρία της Δανίας και η Τατιάνα Ράτζιβιλ. Η ανθοδέσμη της νύφης, αποτελείτο από λουλούδια μυγκέ. Η Σοφία την πέταξε και την «έπιασε» η Άννα-Μαρία της Δανίας, που δυο χρόνια αργότερα θα παντρευόταν τον αδελφό της νύφης, διάδοχο Κωνσταντίνο. Η τιάρα της νύφης ήταν η Πρωσσική Διαμαντένια Τιάρα, δώρο του Γερμανού αυτοκράτορα στην κόρη του – και γιαγιά της Σοφίας – Βικτόρια Λουίζ. Το ζευγάρι βγήκε από την εκκλησία, κάτω από την αψίδα σπαθιών που κρατούσαν 18 Ισπανοί αξιωματικοί, φίλοι του γαμπρού από τις στρατιωτικές ακαδημίες που είχε φοιτήσει στο παρελθόν. Στους τρεις γάμους, παρέστησαν 3 βασιλείς, 6 βασίλισσες και βασιλομήτορες,  42 πρίγκιπες, 56 πριγκίπισσες, 22 δούκες και δούκισσες, από 29 χώρες και πριγκιπάτα.

Η ζωή στην Ισπανία. 

Μετά τους γάμους, το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στην Ισπανία. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά, την ινφάντα Έλενα (γεν. το 1963), την ινφάντα Κριστίνα (γεν. το 1965) και τον – μετέπειτα – βασιλιά Φελίπε (γεν. το 1968).

https://www.instagram.com/p/CZg29WTPBqh/

Αν και όταν παντρεύτηκε τη Σοφία, η μοναρχία της Ισπανίας είχε καταργηθεί από τον δικτάτορα Φράνκο, ο Χουάν Κάρλος έγινε βασιλιάς της Ισπανίας το 1975, μετά τον θάνατο του δικτάτορα. Βοήθησε πολύ, κάνοντας μεταρρυθμίσεις, στον εκδημοκρατισμό της Ισπανίας. Το 2014, παραιτήθηκε από τον θρόνο, υπέρ του γιου του, Φελίπε του 6ου.

Στο μεταξύ, η βασίλισσα Σοφία αφιέρωσε το χρόνο της σε επίσημες και θεσμικές υποχρεώσεις, αλλά και στηρίζοντας κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις. Είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Βασίλισσα Σοφία και τώρα πια, βασιλομήτωρ.

Σήμερα, η Σοφία είναι μια υπέροχη γιαγιά 8 εγγονών. Έζησε πάντα, μια ζωή αφοσιωμένη στον ισπανικό λαό, αξιοπρεπής, εργατική, χωρίς να παραπονεθεί ποτέ για τις συνεχείς εξωσυζυγικές περιπέτειες του άντρα της.

Και ενώ σήμερα ο άντρας της ζει εξόριστος, επειδή κατηγορήθηκε ότι μετείχε σε ένα οικονομικό σκάνδαλο, η ίδια απολαμβάνει την αγάπη και τον σεβασμό του ισπανικού λαού, συνεχίζοντας να ζει στα ανάκτορα Θαρθουέλα. Συχνά, επισκέπτεται μαζί με την αδερφή της, Ειρήνη, επίσημα ή ανεπίσημα, την Ελλάδα που αγαπά.

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates