Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Φαράχ Ντιμπά, η τελευταία αυτοκράτειρα του Ιράν.

Η Φαράχ Ντιμπά, ή αλλιώς Φαράχ Παχλαβί, έζησε μια ζωή γεμάτη εκπλήξεις, από τα ψηλά στα χαμηλά, από τη δόξα στην εξορία, από τη λάμψη στην απομόνωση.

Γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου του 1938, μοναχοκόρη ενός πατέρα στρατιωτικού, από πολύ καλή και πλούσια οικογένεια με ρίζες στο Αζερμπαϊτζάν και από μητέρα με καταγωγή από την Κασπία Θάλασσα.

Ο πατέρας της πέθανε νεότατος, 48 ετών, πράγμα που άλλαξε δραματικά τη ζωή της Φαράχ. Η οικονομική ευμάρεια της οικογένειας, ξαφνικά, συρρικνώθηκε. Αναγκάστηκε να συγκατοικήσει μαζί με τη μητέρα της στο σπίτι του θείου της. Μέχρι τα 16 της πήρε τη βασική εκπαίδευση σε ιδιωτικά σχολεία στο Ιράν και, στη συνέχεια, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική, βρέθηκε στην École Spéciale d’ Architecture στο Παρίσι, όπου σπούδασε αρχιτεκτονική.

https://www.instagram.com/p/BOVSYefD8R8/

Καθώς πολλοί φοιτητές της εποχής σπούδαζαν με υποτροφία του Ιρανικού κράτους, όταν ο Σάχης βρισκόταν στο Παρίσι σε επίσημη επίσκεψη ως αρχηγός του κράτους, συναντούσε επίλεκτους φοιτητές της Περσίας. Σε ένα τέτοιο κοκτέιλ στην Πρεσβεία του Ιράν στο Παρίσι, παρουσιάστηκε στον Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, η Φαράχ Ντιμπά.

Ο Σάχης, εκείνη την περίοδο, είχε μόλις χωρίσει από τη δεύτερη σύζυγό του, την πριγκίπισσα Σοράγια, η οποία είχε απομακρυνθεί ως στείρα που δεν μπορεί να δώσει ένα διάδοχο στο θρόνο.

Το καλοκαίρι του 1959, με τη βοήθεια της κόρης του, πριγκίπισσας Σαχνάζ, ξεκίνησε το φλερτ μεταξύ του Σάχη και της νεαρής Ιρανής φοιτήτριας. Εκείνος ήταν 40 ετών και εκείνη 21.

Η κατάληξη του φλερτ ήταν ο αρραβώνας του ζευγαριού, που αναγγέλθηκε στις 23 Νοεμβρίου του 1959.

https://www.instagram.com/p/CVBDs6ztybe/

Ο γάμος.

Η Φαράχ Ντιμπά παντρεύτηκε στο παλάτι του Γκολεστάν στις 20 Δεκεμβρίου του 1959, σε έναν λαμπερό γάμο που την έκανε βασίλισσα του Ιράν και βασίλισσα της καρδιάς του Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά. Ήταν η τρίτη σύζυγος του Σάχη.

Το νυφικό της σχεδιάστηκε από τον Yves Saint Laurent, που τότε ήταν δημιουργικός διευθυντής στον οίκο Dior. Ήταν αμάνικο, κομμένο και ραμμένο από γυναίκες του Ιράν με ασημί κλωστή, μαργαριτάρια και πούλιες. Πάνω από το σαγηνευτικό νυφικό, η νύφη φορούσε ασορτί μαντό με ουρά 5 μέτρων που κρατούσαν 10 παρανυφάκια.

Η νύφη φορούσε ένα κολιέ με διαμάντια στο λαιμό, κίτρινα διαμάντια ως σκουλαρίκια και μια διαμαντένια τιάρα στο κεφάλι, που μόλις είχε κατασκευάσει για εκείνη ο οίκος Harry Winston. Το κεντρικό κομμάτι που τη διακοσμούσε ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ροζ διαμάντια του κόσμου, το Noor-ol-Ain, που σημαίνει «το φως του ματιού».

«Το φως του ματιού» συμπλήρωναν 324 ροζ, κίτρινα και λευκά διαμάντια πάνω σε πλατίνα. Λέγεται ότι ζύγιζε 2 κιλά.

Στις φωτογραφίες, η Φαράχ φαίνεται – και ήταν – πιο ψηλή από τον Σάχη, στον οποίον άρεσαν οι ψηλές γυναίκες (η Φαράχ έχει ύψος 1,74 μέτρα).

Στο μεταξύ, ενώ ο γάμος τράβηξε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και την περιέργεια για τη νέα νύφη, στα ανάκτορα, το μεγάλο θέμα ήταν, αν αυτή τη φορά, ο Σάχης θα αποκτούσε τον πολυπόθητο διάδοχο, που δεν του χάρισαν οι δύο προηγούμενες γυναίκες του. Η πίεση πάνω στη νεαρή νύφη ήταν τεράστια.

https://www.instagram.com/p/CVYEy2gqRaF/

Η οικογένεια.

Ένα χρόνο αργότερα, στις 31 Οκτωβρίου του 1960, γεννήθηκε το πρώτο παιδί του ζευγαριού, ο διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Ρεζά Παχλαβί. Τώρα η Φαράχ έπαψε να υφίσταται την πίεση της γέννησης του διαδόχου και άρχισε να ασχολείται με θέματα εκπαίδευσης, υγείας και πολιτισμού. Ήταν πολύ δημοφιλής, αφού κατάφερε να επαναφέρει στη χώρα μουσειακά κομμάτια από μουσεία του εξωτερικού που ανήκαν στο Ιράν ή και υπέροχα, σύγχρονα έργα τέχνης διαθέτοντας χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ίδρυσε και ένα πανεπιστήμιο στη χώρα, στο οποίο να μπορούν να φοιτούν οι γυναίκες του Ιράν. Παρά το έργο της, η Φαράχ κακολογήθηκε για τα υπερβολικά της έξοδα.

Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον διάδοχο Ρεζά Παχλαβί (γεν. 31 Οκτωβρίου 1960), την πριγκίπισσα Φαραχνάζ Παχλαβί (γεν. 12 Μαρτίου 1963), τον πρίγκιπα Αλή – Ρεζά Παχλαβί (γεν. 28 Απριλίου 1966 – πέθανε στις 4 Ιανουαρίου 2011) και την πριγκίπισσα Λεϊλά Παχλαβί ( γεν. 27 Μαρτίου 1970 – πέθανε στις 10 Ιουνίου 2001).

https://www.instagram.com/p/CVPa6W-P2jn/

Ενθρόνιση στον αυτοκρατορικό θρόνο.

Το 1967, ο Σάχης, μετά από 25 χρόνια στο θρόνο του Παγωνιού και μετά από μια δεκαετία μεγάλης ανάπτυξης του Ιράν, αποφάσισε να κάνει την ενθρόνισή του. Ήταν μια από τις πιο επιβλητικές και μεγαλοπρεπείς τελετές του 20ου αιώνα. Μάλιστα, με αλλαγή στο Σύνταγμα, αποφασίστηκε ότι και η σύζυγός του θα μπορούσε να εκτελεί καθήκοντα βασιλιά σε περίπτωση θανάτου του, μέχρι να ενηλικιωθεί ο διάδοχος.

Έτσι, 2.500 χρόνια μετά, η Φαράχ θα γινόταν η πρώτη (και μοναδική) Αυτοκράτειρα στην ιστορία του Ιράν.

Για την τελετή, που έλαβε χώρα στη Μεγάλη Αίθουσα του παλατιού Γκολεστάν, κατασκευάστηκε μια νέα τιάρα για τη Φαράχ από τον οίκο Van Cleef & Arpels και μια ειδική άμαξα που παραγγέλθηκε στη Βιέννη και ταξίδεψε αεροπορικά στην Τεχεράνη, η οποία ήταν αντίγραφο της άμαξας των Αψβούργων.

https://www.instagram.com/p/CVZp5sfvFPt/

Η εξορία.

Όμως, από το 1978, μεγάλη δυσαρέσκεια είχε αρχίσει να εκδηλώνεται στη χώρα, με συνεχείς διαδηλώσεις εναντίον της μοναρχίας, που συνεχώς αυξάνονταν. Τον Ιανουάριο του 1979, η χώρα οδηγείτο σε επανάσταση. Τότε, ο Σάχης Μοχάμεντ Ρεζά και η Φαράχ, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Περσία και να πάρουν το δρόμο της εξορίας.

Όμως, η Ισλαμική επανάσταση είχε δώσει εντολή για σύλληψη και, στη συνέχεια, καταδίκη σε θάνατο του πρώην αυτοκρατορικού ζεύγους του κράτους του Ιράν. Καμία χώρα δεν δεχόταν να φιλοξενήσει τα πρώην μέλη της μοναρχίας του Ιράν. Τελικά, δέχτηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ, αλλά ο κίνδυνος εξακολουθούσε να είναι μεγάλος. Επί 14 μήνες, το αυτοκρατορικό ζευγάρι ζητούσε να βρει άσυλο και μόνιμη κατοικία. Πέρασαν από πολλές χώρες. Μετά την Αίγυπτο, στο Μαρόκο, στις Μπαχάμες και στο Μεξικό.

Ο θάνατος και η εγκατάσταση στην Αμερική.

Στο μεταξύ, η υγεία του Σάχη υπέστη πλήγμα από το λέμφωμα non-Hodgkin, και το ζευγάρι αναζήτησε θεραπεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως, ούτε εκεί έγιναν δεκτοί, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στην Αίγυπτο, όπου και, στις 27 Ιουλίου του 1980, ο Σάχης Μοχάμεντ Ρεζά απεβίωσε από την ασθένεια του.

Στην Αίγυπτο, η Φαράχ Ντιμπά, βρήκε φιλοξενία ως τις 31 Οκτωβρίου του 1981. Τότε όμως δολοφονήθηκε ο ευεργέτης της, πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ.

Τότε, ο Πρόεδρος Ρήγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών της έστειλε μήνυμα ότι είναι ευπρόσδεκτη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η Αυτοκράτειρα, πήρε τα 4 παιδιά της και εγκαταστάθηκε, αρχικά, στη Μασαχουσέτη. Σήμερα, μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στο σπίτι της στο Μέρυλαντ, κοντά στην Washington DC, και στο Παρίσι, στη Γαλλία.

https://www.instagram.com/p/CJrKXg-hAMB/

Οι νέες τραγωδίες.

Όμως, η μοίρα έδωσε στη Φαράχ Ντιμπά και άλλες δοκιμασίες που ο Σάχης δεν πρόλαβε να ζήσει. Το 2001, η μικρή της κόρη, Λεϊλά, βρέθηκε σε ηλικία 31 ετών νεκρή στο δωμάτιό της στο Λονδίνο από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών. Λέγεται ότι η νεαρή Λεϊλά υπέφερε από μικρή από ανορεξία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, σοβαρή κατάθλιψη και χρόνια κούραση.

Το επόμενο πλήγμα για τη Φαράχ, ήρθε στις 4 Ιανουαρίου του 2011. Ο γιος της, ο Αλί Ρεζά Παχλαβί βρέθηκε νεκρός σε ηλικία 44 ετών, αφού αυτοπυροβολήθηκε με όπλο. Οι φίλοι του, είχαν πει ότι μετά το θάνατο της αδελφής του Λεϊλά, με την οποία ήταν στενά δεμένος, έπαθε κατάθλιψη. Η ειρωνεία είναι ότι τον Ιούλιο του ίδιου έτους απόκτησε κόρη, την Ιριάνα Λεϊλά Παχλαβί, από τη σύντροφό του.

Η εξορία ήταν πολύ τραυματική εμπειρία για τα μικρά παιδιά του Σάχη και της Φαράχ, αφού «έχασαν τον εαυτό τους» μέσα από αυτή την περιπέτεια αναζήτησης ασύλου, ανά τον κόσμο.

https://www.instagram.com/p/B993piVBdj6/

Σήμερα.

Σήμερα, η Φαράχ Ντιμπά, 83 ετών, ζει με τις αναμνήσεις της και παίρνει χαρά από τις επισκέψεις στα εγγόνια της. Μια φορά το χρόνο, πηγαίνει και στην Αίγυπτο όπου και τιμά τη μνήμη του συζύγου της που βρίσκεται θαμμένος εκεί. Τόσες τραγωδίες μέσα σε μια ζωή… Η αξία της περιουσίας της είναι 100 εκατομμύρια δολάρια.

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates