Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
KANE-PAREA

52: Μίλα με όσο περισσότερο κόσμο γίνεται, ανεξάρτητα αν είναι νέοι ή γέροι, από υψηλά ή χαμηλά στρώματα

Από το άρθρο 60 + 1

Από συνήθεια, κάνουμε παρέα με αυτούς που μοιάζουμε ή έχουμε κοινά ενδιαφέροντα. Οι δικηγόροι με τους άλλους νομικούς, οι οικονομικοί παράγοντες με την οικονομική δύναμη, οι καλλιτέχνες με τους καλλιτέχνες, οι φίλοι από το χωριό με τους άλλους συμπατριώτες και πάει λέγοντας.

Επαναλαμβάνουμε και ανακυκλώνουμε τις ίδιες ιστορίες, τους κοινούς φόβους, τα επίκαιρα κουτσομπολιά.

Πόσο όμως να εξελιχθείς όταν κινείσαι στους ίδιους κύκλους; Τα ερεθίσματα συσσωρεύονται και οι ορίζοντές μας ή οι ικανότητές μας δεν διευρύνονται.

Ίσως σου είναι δύσκολο να μιλάς και να είσαι επικοινωνιακός στον εργάτη που κάνει τα μερεμέτια σπίτι σου, σου ή να βγεις για ουζάκια με τον ψαρά στο νησί που παραθερίζεις ή να πας στο θέατρο με δύο ομοφυλόφιλους, ενώ είσαι straight ή να χρησιμοποιείς απλά ελληνικά χωρίς να δείχνεις αρχαίος στους κάτω των 20.

Το θεωρώ ευελιξία να βρίσκεις κοινά πράγματα και να μαθαίνεις από τη «διαφορετικότητα» των άλλων απέχοντας από τις ετικέτες που σε προσδιορίζουν μονολιθικά. Να μην είσαι «αφ’ υψηλού» ή «ματσός» ή «φτωχαδάκι», ή «τακτοποιημένος» ή «νεανίζων» ή «τεχνοκράτης» ή «αρχαίος» ή «παρατημένος». Όταν έχεις αγάπη για τους συνανθρώπους σου, το μυαλό και η ψυχή ανοίγουν και είσαι στα αλήθεια κοινωνικός. Αποδέχεσαι τους πάντες.

Γιατί να μην είμαστε ανοιχτοί σε όλους όσους έρχονται στο δρόμο μας; καλό δεν θα ήταν να μας το πουν στα 14; Ότι δε χρειάζεται να είμαστε «εμείς» και «όλοι οι άλλοι απέναντι»; Ότι ανθρωπιά σημαίνει να δέχεσαι τους πάντες σαν συνανθρώπους σου, άσχετα αν ανακαλύψεις στη συνέχεια κοινά στοιχεία για να αναπτύξεις μια φιλία.

Οι άλλοι έρχονται στο δρόμο μας για να μας μάθουν κάτι. Από το πώς αναγνωρίζεις το σκουμπρί μέχρι τα ενδιαφέροντα που θα ακούσεις από έναν αξιόλογο καλλιτέχνη ή ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να πουλήσεις το ακίνητό σου.

Λένε πως η Μελίνα Μερκούρη είχε αυτό το χάρισμα. Να μπορεί να κινηθεί με την ίδια άνεση σε όλους τους κύκλους. Προφανώς δεν ήταν εγκλωβισμένη σε προαποφασισμένα στερεότυπα.

Είναι γνωστή επίσης η ιστορία του εφοπλιστή που παίζει μπιρίμπα στο σκάφος του με το προσωπικό του σκάφους γιατί βαριέται τις «δήθεν» κοινωνικές εκδηλώσεις! Αυθεντικότητα; Άλλος θα έλεγε «έφτασε τόσο ψηλά για να κάνει παρέα με το προσωπικό του;»

Θα προσθέσω την ιστορία μιας συγγενούς μου μεγάλης ηλικίας που της άρεσε να κάνει παρέα με νεότερα παιδιά γιατί βαριόταν τους γέρους. Ή θα θυμηθώ καλλιτέχνες που αναζητούσαν την έμπνευση κάνοντας παρέα με αυθεντικούς καθημερινούς ανθρώπους από μικρές κοινωνίες στην περιφέρεια.

Οι άλλοι, οι διαφορετικοί, φέρνουν στη ζωή μας τον αντίλαλο από εμπειρίες που εμείς ίσως δεν θα ζήσουμε ποτέ.

Ανάπτυξη του άρθρου που είχε δημοσιευθεί συνοπτικά στις 14/01/2012
Διαβάστε το άρθρο: 60+1 πράγματα που θα έλεγα στο νεότερο εαυτό μου

Φωτό από: www.sxc.hu

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates