Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Όταν φοβόμαστε να ζητήσουμε αυτό που θέλουμε

Έχουμε ολοκληρώσει σεμινάρια για το πώς να μιλάμε σε κόσμο, πώς να παρουσιάζουμε μελέτες και έρευνες, κάνουμε παρουσιάσεις σε πελάτες, θεωρούμαστε από φίλους και γνωστούς ατρόμητοι και άφοβοι. Κι όμως υπάρχουν φορές και περιπτώσεις που φοβόμαστε να ζητήσουμε και να μιλήσουμε για αυτό που θέλουμε.

  1. Αύξηση. Μας έχουν πει και ξέρουμε ότι είμαστε καλοί στη δουλειά μας. Μας εκτιμούν προϊστάμενοι και συνάδελφοι, τελειώνουμε τις δουλειές μας στην ώρα τους, είμαστε πρόθυμοι και εργατικοί. Κι όμως στην ιδέα να ζητήσουμε την αύξηση που δικαιούμαστε, μας κόβονται τα πόδια. Σίγουρα στην εποχή μας που πολλές φορές και το ότι έχουμε δουλειά είναι από μόνο του μια μεγάλη επιτυχία, φοβόμαστε ότι ίσως θεωρηθεί θράσος και υπερβολή να θέλουμε και αύξηση. Δεν είναι όμως έτσι. Σε οποιαδήποτε εποχή οι περιζήτητοι υπάλληλοι παραμένουν περιζήτητοι και κάθε εταιρία θέλει να τους έχει στο δυναμικό της. Πάρτε λοιπόν βαθιά ανάσα και με επιχειρήματα ζητήστε από τον εργοδότη σας να σκεφτεί την δυνατότητα αύξησης ή προαγωγής σας.
  1. Χωρισμός ή διαζύγιο. Όσες φορές έχει τελειώσει μια σχέση μου, δεν έχω καταλήξει αν προτιμώ να είμαι αυτός που πήρε την απόφαση ή αυτός που δέχτηκε την απόφαση του άλλου. Πάντα το να τελειώνεις μια σχέση με έναν άνθρωπο που έχεις περάσει τόσα και έχει υπάρξει το άλλο σου μισό είναι κάτι πολύ δύσκολο. Δεν θέλεις να τον πληγώσεις, θέλεις να είσαι σίγουρος για την απόφασή σου. Αν μάλιστα πρόκειται για διαζύγιο και υπάρχουν και παιδιά, τότε η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο. Το σημαντικό όμως είναι να αισθάνεστε καλά με την απόφασή σας και τον εαυτό σας. Δεν ωφελεί κανέναν να παραμένετε σε μια σχέση που πλέον δεν σας προσφέρει τίποτα. Τα παιδιά σας, αν υπάρχουν παιδιά, λαμβάνουν με τις ευαίσθητες κεραίες κάθε άβολη κατάσταση και αυτό τους δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από ένα διαζύγιο. Φροντίστε μόνο να κρατήσετε σοβαρή στάση με τον σύντροφό σας, βάζοντας πάνω από όλα την ψυχική ηρεμία των παιδιών σας.
  1. Βοήθεια. Το να ζητάμε βοήθεια το έχουμε λανθασμένα συνδέσει με την αδυναμία. Θεωρούμε ότι το να παραδεχτούμε ότι δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε κάτι μόνοι μας, μας καθιστά λιγότερο άξιους, λιγότερο επιτυχημένους και αδύναμους. Δεν ισχύει όμως κάτι τέτοιο. Το να ζητάμε τη βοήθεια συναδέλφων, φίλων, του συντρόφου μας ή της οικογένειάς μας είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους μας και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μπορεί κάποιος άλλος να έχει πιο εξειδικευμένη γνώση σε κάτι που αντιμετωπίζουμε, μπορεί να έχουμε αναλάβει πολλές υποχρεώσεις και να μη μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, μπορεί να μην υπολογίσαμε καλά το χρόνο μας και να μην προλαβαίνουμε, μπορεί, μπορεί. Εάν δεν είναι κάτι που συμβαίνει συνέχεια, αν δεν είναι πάντα δείγμα κακής δικής μας οργάνωσης ή αντιμετώπισης, εάν δεν σηκώνουμε τα χέρια ψηλά στην πρώτη δυσκολία, ζητήστε τη βοήθεια που χρειάζεστε. Και πάντα να είστε έτοιμοι και πρόθυμοι να επιστρέψετε τη βοήθεια που σας πρόσφεραν όταν σας ζητηθεί. Και οι πιο πετυχημένοι άνθρωποι, έχουν φτάσει τόσο ψηλά ζητώντας βοήθεια.
  1. Όταν πάμε για ψώνια. Πολλές φορές στα ψώνια μας αντιμετωπίζουμε δύστροπες πωλήτριες που μας κάνουν χάρη που μας εξυπηρετούν, που δείχνουν απροθυμία να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας ή που έχουν μούτρα που μπήκαμε να ψωνίσουμε. Σε αυτό προσθέστε και τη δική μας δειλία κάποιες φορές να ζητήσουμε έκπτωση ή καλύτερη τιμή για κάποιο ελαττωματικό προϊόν ή όταν παίρνουμε πολλά πράγματα. Με ωραίο πάντα τρόπο ζητάμε να πάρουμε τις απαντήσεις που θέλουμε, την εξυπηρέτηση που μας αξίζει. Άλλωστε η δουλειά τους είναι ακριβώς αυτή, να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας, να μας εξυπηρετήσουν ώστε να μας πείσουν να αγοράσουμε από το κατάστημά τους. Δεν ζητάμε χάρη ούτε προνομιακή μεταχείριση. Ζητάμε το αυτονόητο.
  1. Όταν έρχεται η ώρα των αδειών. Στις περιπτώσεις που η δουλειά μας δεν κλείνει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έρχεται κάποια στιγμή η ώρα που πρέπει να ζητήσετε άδεια. Και εκεί δυσκολευόμαστε. Οι υποχρεώσεις μας είναι πολλές, δεν υπάρχει κάποιος να μας αντικαταστήσει, κλπ, κλπ. Δεν γίνεται όμως να δουλεύετε ασταμάτητα χωρίς διάλειμμα. Μειώνεται η απόδοσή σας, η προσοχή σας, κινδυνεύει η υγεία σας, θέτετε σε κίνδυνο συναδέλφους και τη δουλειά σας αν χειρίζεστε μηχανήματα ή επικίνδυνα εργαλεία. Φροντίστε λοιπόν να ζητάτε την άδειά σας για να ξεκουραστείτε, να γεμίσετε μπαταρίες. Είναι σίγουρο ότι θα επανέλθετε με όρεξη, ξεκούραστοι και πιο αποδοτικοί από πριν. Στο κάτω κάτω της γραφής δε θα χαθεί τίποτα και κανένας αν λείψετε για μια βδομάδα. Συζητήστε και βρείτε τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα πράγματα όσο θα λείψετε.

Όταν θέλετε κάτι και αυτό είναι δίκαιο, λογικό και υποστηρίζεται από επιχειρήματα, δεν έχετε τίποτα να φοβηθείτε. Ζητήστε αυτό που θέλετε και διεκδικήστε το. Σίγουρα πάντα θα υπάρχει η περίπτωση να μην πάρετε αυτό που ζητήσατε, θα έχετε όμως δοκιμάσει.

Φωτό από: radiuscity.ru

@tsemperlidou.gr, ευτυχία, θετική σκέψη, αισιοδοξία, αυτοβοήθεια

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates