Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Σιτάρι για Ψυχοσάββατο

Σιτάρι για Ψυχοσάββατο

Αύριο είναι Ψυχοσάββατο. Σας δίνουμε μια συνταγή για σιτάρι (κόλλυβα) για όσους θέλουν να τα ετοιμάσουν για αύριο.

Τη συνταγή μας έδωσε η Μαριάννα Τσεμπερλίδου.

Υλικά

– 250 γραμμάρια στάρι
– 50 γραμμάρια άσπρη σταφίδα (2 χούφτες)
– 40 γραμμάρια μαύρη σταφίδα (1, ½ χούφτα)
– 100 γραμμάρια καρυδόψιχα καβουρδισμένη* και χονδροκομμένη
– 150 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και καβουρδισμένη*: τα 100 γραμμάρια χονδροκομμένα ρίχνουμε στο στάρι και με τα 50 γραμμάρια (ολόκληρα αμύγδαλα) διακοσμούμε με το σχήμα του σταυρού την επιφάνεια του δοχείου με τα κόλλυβα.
– 1 φακελάκι (50 γραμμάρια) σουσάμι καβουρδισμένο*
– 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα σε σκόνη
– Τα σπόρια από ένα ρόδι
– Ζάχαρη άχνη προαιρετικά

Εκτέλεση

Από την προηγουμένη βράζουμε το στάρι, αφού το καθαρίσουμε και το πλύνουμε, μέχρι ν’ αρχίσουν να σκάνε τα σπόρια του. Το σουρώνουμε (χωρίς να πετάξουμε το νερό που έβρασε**) και το απλώνουμε σε μια υφασμάτινη πετσέτα κουζίνας, για να απορροφήσει όλα το υγρά του. Το σκεπάζουμε με την ίδια πετσέτα για όλο το βράδυ.
Την επομένη βάζουμε το στάρι σε ένα ευρύχωρο μπολ και προσθέτουμε ένα – ένα τα υλικά, ε κ τ ό ς α π ό τ ή ζ ά χ α ρ η.

Αν προσθέσουμε τη ζάχαρη απορροφά όλη την υγρασία των υλικών και αυτά (κυρίως το στάρι) ξεραίνονται εντελώς και δεν τρώγονται. Καλό είναι καθένας να προσθέτει στο πιάτο του όση ζάχαρη θέλει. Πάντως είναι αρκετά γλυκά και χωρίς ζάχαρη.

Αν θέλουμε να στολίσουμε με ζάχαρη άχνη θα την ρίξουμε μόνο στην επιφάνεια, με σουρωτήρι (για ομοιόμορφο άπλωμα) και επάνω θα σχηματίσουμε το σταυρό με τα αμύγδαλα, τα οποία μπορούμε να πλαισιώσουμε με μαύρη ή άσπρη σταφίδα. Το στόλισμα μπορεί να γίνει και χωρίς την άχνη.

* Καβούρδισμα: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ανακατεύοντας συνεχώς, γυρίζουμε το σουσάμι μέχρι να χρυσίσει. Προσοχή, γιατί μπορεί να καεί πολύ εύκολα!

Το ίδιο κάνουμε για την καρυδόψιχα (επίσης πολύ ευαίσθητη) και την αμυγδαλόψιχα, το καθένα χωριστά, διότι ο χρόνος καβουρδίσματος δεν συμπίπτει για κανένα από τα τρία.

**Το νερό που περίσσεψε από το βράσιμο βράζεται με νισεστέ και με την προσθήκη αρωματικών και ξηρών καρπών γίνεται μια παχύρρευστη κρέμα που, ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδας, ονομάζεται ασουρές ή Βαρβάρα.

Φωτό από: www.aglaiakremezi.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates