ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η καλύτερη σπιτική συνταγή για ψητές μελιτζάνες με πικάντικη σάλτσα ντομάτας.

Post by: 22/06/2024 0 comments

Μια συνταγή για μελιτζάνες βγαλμένη από την ανατολίτικη κουζίνα που θα σας συναρπάσει! Ένα πιάτο εντελώς καλοκαιρινό, πλούσιο σε γεύση και αρώματα.

Υλικά (για 6 άτομα)

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, ψιλοκομμένα
  • 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 800 γραμμάρια λιωμένες ντομάτες από κονσέρβα     
  • 1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί ή ζωμό λαχανικών
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κύμινο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κόλιανδρο
  • 1/4 φλιτζανιού ξανθιά σταφίδα
  • 1/2 φλιτζάνι κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1/3 φλιτζανιού κουκουνάρι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα βαρύ τηγάνι με καπάκι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερυ και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες από κονσέρβα, το κρασί ή το ζωμό και τον πελτέ και φέρνουμε σε βρασμό. Σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά. Προσθέτουμε την κανέλα, το κύμινο, τον κόλιανδρο, τις σταφίδες και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα χωρίς το καπάκι για 15 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε 1/4 φλιτζανιού κόλιαντρο.

2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες και τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές. Ψήνουμε τις μελιτζάνες στη σχάρα απ΄ όλες τις μεριές μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.

3. Λαδώνουμε ένα ταψί. Απλώνουμε μια στρώση σάλτσας στον πάτο και μια στρώση μελιτζάνες από πάνω. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν οι μελιτζάνες και ολοκληρώνουμε με σάλτσα. Προσθέτουμε από πάνω τις φέτες ντομάτας και πασπαλίζουμε με το κουκουνάρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά, πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο κόλιανδρο και σερβίρουμε.

Πηγή: arttable.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons