Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Ξάνθη: Το καμάρι της Θράκης, ή και κάτι παραπάνω...;

Ξάνθη: Το καμάρι της Θράκης, ή και κάτι παραπάνω…;

Η Ξάνθη έχει μια αξιοσημείωτη θέση στην ιστορία της Βορείου Ελλάδας αλλά και συνολικά, στην ελληνική. Το όνομά της, χρονολογείται από το 879μ.Χ. –τουλάχιστον- από έγγραφα που μαρτυρούν τη συμμετοχή του επισκόπου της «Ξάνθειας» στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης. Χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης, η πεδινή Ξάνθη, τελειώνει εκεί που αρχίζει το Θρακικό Πέλαγος! Γιατί είναι η «Κυρά και Αρχόντισσα της Θράκης»; Να γιατί πρέπει να την επισκεφθείς!

1. Η Κεντρική Πλατεία.

Η Κεντρική Πλατεία της πόλης, αποτελεί από μόνη της ένα μνημείο για την Ξάνθη. Σχεδιάστηκε και χτίστηκε κατά τη δεκαετία του 1870. Οι παρεμβάσεις συντήρησης που έγιναν μέχρι και το 1880, ολοκλήρωσαν την πλατεία η οποία κοσμήθηκε με την κατασκευή του ρολογιού.

2. Το Λαογραφικό Μουσείο της Ξάνθης.

Στο Λαογραφικό Μουσείο, δε θα πας μόνο για να δεις τα εκθέματα. Μόνο και μόνο το κτίριο το οποίο στεγάζει το μουσείο, σε θαμπώνει. Το Λαογραφικό Μουσείο, ιδρύθηκε από τη Φιλοπρόοδο Ένωση Ξάνθης και επειδή ήταν μικρό αρχικά, ακολούθησε επέκταση η οποία περιέλαβε τα πανέμορφα αρχοντικά των Κουγιουμτζόγλου και Καλούδη, στις αρχές του 19ου αιώνα. Το εσωτερικό του μουσείου, και το πώς αυτό είναι δομημένο και διακοσμημένο, μας δίνει πολλά στοιχεία για τον τρόπο ζωής των κατοίκων της περιόδου, ενώ οι τοιχογραφίες, «φωτίζουν» το χώρο. Γεωργικά εργαλεία, σκαλισμένες σεντούκια στα οποία αποθήκευαν υφάσματα, κοσμήματα και ιερά κειμήλια, Θρακιώτες, Σαρακατσάνοι και Πόντιοι, αποτελούν αντικείμενα μεγάλης αξίας για την ιστορία της πόλης.

3. Οι Καπναποθήκες!

Ο καπνός και η επεξεργασία του, έθρεψε γενεές γενεών των Βορειοελλαδιτών! Από αυτόν τον κανόνα, δεν ξεφεύγει ούτε η Ξάνθη! Οι Καπναποθήκες, δεν αποτελούν μόνο ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που σπανίζει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι το σύμβολο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Ξάνθης και μια ανάμνηση μιας άλλης εποχής. Από τα 57 κτίρια των καπναποθηκών, στη σύγχρονη εποχή, 9 χρησιμοποιήθηκαν για τη στέγαση αποθηκών, 17 για τη στέγαση εργαστηρίων που ασχολούνταν με την επιπλοποιία και 5 από αυτά φιλοξένησαν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Κοντά στην Πλατεία Ελευθερίας, θα έχεις τη δυνατότητα να νιώσεις και εσύ το δέος που νιώθουν οι Ξανθιώτες!

4. Η Πινακοθήκη της Ξάνθης και ο Χρήστος Παυλίδης.

Η Πινακοθήκη της Ξάνθης, στεγάζεται σε ένα κτίριο που αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της λαϊκής Μακεδονικής τεχνοτροπίας. Στο εσωτερικό του κτιρίου, βρίθει ο ξυλόγλυπτος διάκοσμος και οι οροφογραφίες, καθιστώντας το ως ένα –μοναδικής αξίας- παραδοσιακό οίκημα. Το όνομα της Πινακοθήκης, τιμά το όνομα και την καλλιτεχνική προσφορά του ζωγράφου Χρήστου Παυλίδη, ο οποίος δώρισε 30 έργα του, για να αποκτήσει εκθέματα –η στα σπάργανα τότε- Πινακοθήκη. Θες να δεις τη συμμετρία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των μέσων του 19ου αιώνα; Θες να δεις τα ξυλόγλυπτα και τις οροφογραφίες να συνοδεύουν την έκθεση πινάκων ζωγραφικής; Πήγαινε στην Πινακοθήκη της Ξάνθης!

5. Ένα αυθεντικό Παζάρι!

Αν πας στην Ξάνθη, θα ευχαριστηθείς να κάνεις ψώνια με τον παραδοσιακό τρόπο! Η γεωγραφική θέση της Ξάνθης αλλά και η ιστορία της, την καθιστούν μια πολυπολιτισμική πόλη που ενώνει το παραδοσιακό, μακεδονικό και ελληνικό στοιχείο, με τις ανατολίτικες επιρροές της οθωμανικής περιόδου. Έλληνες, πολίτες βαλκανικών χωρών και Ευρωπαίοι, επισκέπτονται το Παζάρι της Ξάνθης, το οποίο αποτελεί σημαντικό εμπορικό προνόμιο για την Ξάνθη και τη Βόρεια Ελλάδα. Η βόλτα σου στο Παζάρι της Ξάνθης, θα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία που θα σε κάνει να κατανοήσεις το λόγο που από «Κυρά και Αρχόντισσα της Θράκης», έγινε «Η Πόλη των χιλίων χρωμάτων».

6. Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Καλαμούς.

Παρά την πολυπολιτισμικότητα της Ξάνθης, το χριστιανικό στοιχείο είναι έντονο σττην πόλη. Υπάρχουν πανέμορφες Μονές που έχουν ξεχωριστή ιστορία και μπορούν να σε γαληνέψουν. Η Μονή που ξεχωρίζει, και θα σου πρότεινα να επισκεφθείς, είναι αυτή της Παναγίας της Καλαμούς. Κατά την παράδοση, στις όχθες του ποταμού Κόσσινθου και ανάμεσα στον καλαμώνα του, βρέθηκε μια εικόνα της Παναγίας. Επισκεπτόμενος τη Μονή, θα ενωθείς με 10 αιώνες. Πολλά ιερά κειμήλια της γυναικείας Μονής, βρίσκονται ακόμη στη Σόφια, από τότε που λεηλατήθηκαν από τους Βούλγαρους ενώ μεγάλο μέρος της περιουσίας της Μονής, δόθηκε στους ακτήμονες πρόσφυγες που ήρθαν λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η εικόνα της Παναγίας της Καλαμιώτισσας, είναι το πιο αξιόλογο κειμήλιο το οποίο ανάγεται χρονικά στον 15ο αιώνα.

7. Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι!

Η πιο μεγάλη και η πιο γνωστή γιορτή της Ξάνθης, η οποία μάλιστα έχει διεθνή εμβέλεια! Ο θεσμός του καρναβαλιού, ξεκίνησε το 1966 και όσο περνούν τα χρόνια η σημασία του γίνεται ολοένα και σημαντικότερη. Τρεις βδομάδες πριν τη Μεγάλη Σαρακοστή, η πόλη της Ξάνθης ζει στους ρυθμούς του καρναβαλιού το οποίο πλαισιώνουν πολλές και ποιοτικές εκδηλώσεις.Η παρέλαση των καρναβαλιστών, λαμβάνει χώρα σε μια διαδρομή τριών χιλιομέτρων Τελειώνει με το κάψιμου του «Τζάρου». Μουσική, φαγητό, χορός και ξέφρενη διασκέδαση για μια γιορτή που θα σου μείνει αξέχαστη.

8. Μαγαζιά που θα γευτείς τη φιλοξενία της Ξάνθης!

Στην Ξάνθη, έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις και να απολαύσεις προϊόντα για τα οποία η πόλη είναι διάσημη! Τί θα έλεγες για γλυκά; Στην Πλατεία Αντίκα, στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, υπάρχει το ζαχαροπλαστείο, «Βυζάντιο»! Καφές στη χόβολη, ανατολίτικες κρέμες και σιροπιαστά γλυκά, θα σου αφήσουν μια πολύ γλυκιά γεύση…από Ξάνθη. Η εκλεκτή κουζίνα της Ξάνθης και των γύρω χωριών, θα σου μείνει αξέχαστη. Ένα εστιατόριο στο οποίο μπορείς να απολαύσεις ντόπια κρεατικά και ψάρια, παρέα με κρασί και αποστάγματα τοπικής παραγωγής, είναι το «Αγνάντεμα». Πέραν του ποιοτικού φαγητού, θα έχεις την τύχη να βρίσκεσαι μπροστά από μια υπέροχη πανοραμική θέα.

Μην το σκέφτεσαι, χειμώνα ή καλοκαίρι, έχε στο μυαλό σου την Ξάνθη και εκείνη, θα φροντίσει… να τη θυμάσαι για πάντα!

Φωτό από: www.greecetravelmagazine.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates