Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ - anti-typos.blogspot.com

Θα πας στο πιο ψηλό…νησί! Στη Σαμοθράκη!

Στο Θρακικό Πέλαγος και ανάμεσα στη Λήμνο, στην Ίμβρο και στη Θάσο, υπάρχει η «Ψηλή Θράκη». Η λέξη «σάμος» στα αρχαία ελληνικά, σημαίνει «ψηλή». Η Σαμοθράκη είναι το ψηλότερο νησί, αν εξαιρέσουμε την Κρήτη και την Εύβοια που έχουν ψηλότερες κορυφές από τα 1.611 μέτρα του όρους «Σάος». Οι ντόπιοι το λένε «Φεγγάρι» καθώς έχει τόσο ύψος που…κρύβει το φεγγάρι! Είτε θες να πας αποκλειστικά στη Σαμοθράκη, είτε είσαι σε πόλεις της Θράκης και της Μακεδονίας (π.χ Καβάλα, Αλεξανδρούπολη) και θέλεις κάνεις διακοπές μέσα στις διακοπές, δε θα βγεις χαμένος! Θα αγαπήσεις το νησί για πολλά πράγματα!

  1. Ακτές και υψώματα, γεμάτα ζωή.

Το νησί σφίζει από ζωή και από ιδιαιτερότητες. Αυτές ξεκινούν από τα 1.611 μέτρα ύψους και καταλήγουν…σε 60 περίπου χιλιόμετρα μήκους ακτών! Οι παραλίες του νησιού είναι 35. Καστανιές, πλατάνια, πεύκα και κέδροι στολίζουν τις πλαγιές των απότομων υψωμάτων. Λιμνούλες, πηγές, καταρράκτες και ρεματιές (οι ντόπιοι τις ονομάζουν «βάθρες») σε «ξεγελάνε» ώστε να νομίζεις πως βρίσκεσαι σε έναν καθαρά ορεινό τόπο. Η υδρόβια ζωή της Σαμοθράκης είναι από τις πιο πλούσιες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Η πανίδα και η χλωρίδα, δεν πάνε πίσω. Οι περισσότερες παραλίες είναι πετρώδεις και τα πλατανοδάση, ξεκινούν από τα βουνό και φτάνουν ως τις ακτές…

  1. Αρχαιολογικοί χώροι.

Η Σαμοθράκη έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και θα το διαπιστώσεις με το που φτάσεις εκεί. Στα αρχαία χρόνια, λάμβανε χώρα η μεγάλη γιορτή των Καβειρίων Μυστηρίων. Μάλιστα, σε αυτήν τη γιορτή λέγεται ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος ο Β’ γνωρίστηκε με την Ολυμπιάδα και έγινε η σύλληψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στην Παλαιόπολη, θα έχεις την τύχη να δεις το Ιερό των Μεγάλων Θεών. Θα δεις την ίδια περιοχή, να περιτριγυρίζεται από τείχη που θα μπορούσε να τα πει κανείς και Κυκλώπεια! Η Θάσος υπήρξε επαρχία όλων των μεγάλων δυνάμεων της αρχαιότητας αλλά και της μεσαιωνικής εποχής. Από τον 14ο αιώνα, οι Ενετοί ήρθαν στο νησί και στην Παλαιόπολη υπάρχουν οι «Πύργοι των Γκατελούζι»

  1. Δεν είναι όμορφες μόνο οι βάθρες, αλλά και οι παραλίες!

Ο οικισμός Θέρμα, είναι γεμάτος από μικρές λιμνούλες που σχηματίζονται από τα ρυάκια, εκεί αν σου αρέσει, το πολύ κρύο νερό…μπορείς να ρίξεις μια βουτιά! Αν όμως προτιμάς τις παραλίες, μπορείς ενδεικτικά να πας στις ακόλουθες. Η παραλία της «Παχιάς Άμμου», απέχει 17 χιλιόμετρα από την Καμαριώτισσα και κάνει τη διαφορά στις –κυρίως- πετρώδεις παραλίες της Σαμοθράκης. Αμμουδιά και καταγάλανα νερά που θυμίζουν κάτι από Ιόνιο, θα σε μαγέψουν. Στην άλλη πλευρά του νησιού υπάρχει η παραλία των «Κήπων». Εκεί δεν υπάρχει άμμος αλλά γκρίζο χαλίκι και έχεις θέα την Ίμβρο. Στα νοτιοανατολικά του νησιού, μπορείς επίσης να κολυμπήσεις σε κάποιος κόλπους που περιβάλλονται από άμμο. Εκεί, θα έχεις τη δυνατότητα να δεις και τον βυθό ο οποίος είναι πανέμορφος. Σε αυτούς τους κολπίσκους, πηγαίνεις με το πλοιάριο και η πιο γνωστή παραλία είναι αυτή του «Βάτου».

  1. Γραφικοί οικισμοί.

Όπως καταλαβαίνεις, η Σαμοθράκη αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό κυρίως για εκείνους που αγαπούν τη φύση και ταυτίζουν τις διακοπές με τη γαλήνη και την ηρεμία. Το νησί που δεν έχει ούτε 3.000 μόνιμους κατοίκους, είναι γεμάτο χωριουδάκια και οικισμούς, όπως είναι ο οικισμός «Αλώνια». Τα «Αλώνια» είναι ένας αγροτικός οικισμός που καλά θα κάνεις να τον επισκεφτείς έχοντας φωτογραφική μηχανή. Για εκείνους που αγαπούν και τον θρησκευτικό τουρισμό, στα «Αλώνια» είναι χτισμένη η Μονή του Αγίου Αθανασίου. Στην «Άνω Μεριά», θα δεις πόσο πλούσια είναι τα ελέη της φύσης στη Σαμοθράκη. Από αυτόν τον οικισμό, περνάει ο ποταμός «Άγκιστρος» και η βλάστηση είναι πολύ μεγάλη σε αυτό το συγκρότημα οικισμών. Το «Λάκκωμα», θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού και να δεις τρεις λαδόμυλους μιας άλλης εποχής.

  1. Οι γιορτές της Σαμοθράκης.

Οι εκδηλώσεις της Σαμοθράκης, είτε αυτές γίνονται χειμώνα χάριν εορτών έιτε το καλοκαίρι, συνοδεύονται από παραδοσιακά πανηγύρια, που αναδεικνύουν τη διαφορετικότητα του νησιού. Παραδοσιακά φαγητά και τοπικές ενδυμασίες, χοροί και μουσική συνοδεύουν γιορτές, όπως είναι αυτή του Αγίου Αθανασίου (η Μονή του βρίσκεται στα Αλώνια) στις 18 Ιανουαρίου και η γιορτή της επετείου για την απελευθέρωση του νησιού από τους Τούρκους (19 Οκτώβρη). Το καλοκαίρι, από τις 20 Ιουλίου μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο, λαμβάνουν χώρα γιορτές για την Παναγία την Καμαριώτισσα και για τον Προφήτη Ηλία.

  1. Θα βγεις, θα φας, θα πιεις και μαζί σου θα φέρεις

Υπάρχουν πολύ ωραίες ταβέρνες που έχουν υψηλής ποιότητας φαγητό και σε κρεατικά και σε θαλασσινά! Πολύ ωραίο κρασί αλλά και πολύ ωραία γλυκά για επιδόρπια, θα σου δώσουν ένα δείγμα γεύσεων από τη Σαμοθράκη. Αν θες γυρνώντας να σου μείνει περισσότερη γεύση από Σαμοθράκη, μπορείς να δοκιμάσεις προϊόντα όπως ψωμί με μαγιά από ρεβύθι, επτάζυμα παξιμάδια και άλλα αρτοσκευάσματα! Εννοείται πως θα λατρέψεις τα ντόπια τυροκομικά, το ακατέργαστο μέλι άνθεων αλλά και το υψηλής ποιότητας λάδι της περιοχής.

Φωτό από: antitypos.blogspot.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates