Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
maldives

Οι ευχές μας επιπλέουν στις Μαλδίβες. {VIDEO}

Πόσες και πόσες φορές έχουμε χρησιμοποιήσει στο λεξιλόγιό μας αυτό το σύμπλεγμα νησιών; Σκεφτόμαστε κάποια φωτογραφία που έχουμε δει και η κάθε σκέψη μας και αναφορά μας σε αυτά τα νησιά, ακολουθείται από ένα «μακάρι…».

Το…Βασίλειο των εξωτικών νησιών!

Οι Μαλδίβες έχουν πάρει το όνομά τους από τους ανθρώπους που κατοίκησαν πρώτοι τα νησιά. Η προέλευση του ονόματός τους, πιθανόν να προέρχεται από το MaaleDhivehiRaaje που σημαίνει, «Νησιωτικό Βασίλειο του Μάλε». Αποτελεί το μικρότερο κράτος του κόσμου, αλλά στις συνειδήσεις των επισκεπτών του, ένα από τα ομορφότερα και πιο εξωτικά νησιά παγκοσμίως. Ο αριθμός των νησίδων που αποτελούν τις Μαλδίβες, είναι απίστευτος και ανέρχεται στις 1.192 αλλά λιγότερες από 260 είναι κατοικίσιμες. Η κοραλλιογενής φύση των νησίδων, είναι η μεγάλη προίκα φυσικής ομορφιάς των Μαλδίβων.

Η μαγεία, που μόλις επιπλέει.

Εκτός από το ότι αποτελεί το μικρότερο κράτος του κόσμου, το νησιωτικό σύμπλεγμα των Μαλδίβων, είναι και το χαμηλότερο έδαφος του κόσμου. Το υψηλότερο μέρος του εδάφους των νησίδων, είναι χαμηλότερο από 2.5 μέτρα! Κατά τον 20ο αιώνα, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως η στάθμη της θάλασσας που λούζει τις νησίδες, ανέβηκε κατά 20 εκατοστά. Μάλιστα, οι κυβερνώντες των Μαλδίβων, εξετάζουν εδώ και καιρό το ενδεχόμενο μετακόμισης των 350.000 (περίπου) κατοίκων του νησιωτικού συμπλέγματος στη Σρι Λάνκα ή/και στην Ινδία. Το τσουνάμι του 2004, έπληξε αποφασιστικά τις Μαλδίβες, σε βαθμό που η χαρτογραφική τους απεικόνιση, δεν είναι η ίδια με αυτή που ήταν μέχρι το 2004.

Η ζωή που προτιμά τη θάλασσα!

Οι Μαλδίβες, είναι η «αποθήκη» του τροπικού κλίματος του Ινδικού Ωκεανού. Η ζέστη, μολονότι αγγίζει πολύ μεγάλους αριθμούς, μετριάζεται από τον θαλασσινό αέρα. Όπως είναι φυσιολογικό, στο έδαφος των νησίδων δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία φυτών. Ο κοκκοφοίνικας είναι το φυτό που αφθονεί μαζί με αρκετά είδη θάμνων. Αντίθετα, η παρουσία κοραλλιογενών υφάλων συντελεί αποφασιστικά στην πλούσια ποικιλία θαλάσσιας ζωής. Η ομορφιά και η «θεία πρόνοια» συνυπάρχουν στις Μαλδίβες. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι εκτός από το να φιλοξενούν πλούτο θαλάσσιας ζωής και να στολίζουν μαγικά τις νησίδες, παίζουν και το ρόλο «φυσικών τοίχων», που προστατεύουν τα νησιά από καταιγίδες αλλά και από τα κύματα του Ινδικού Ωκεανού!

Η ομορφιά είναι αυτή που τρέφει τους κατοίκους.

Το 1/3 της οικονομίας των Μαλδίβων, εξαρτάται από τον τουρισμό. Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι δραστηριοποιούνται και στην αλιεία, η οποία βέβαια έχει περιοριστεί. Υπάρχουν κοντά στα 100 τουριστικά θέρετρα μεταξύ άλλων, ένα εστιατόριο…κάτω από τη θάλασσα! Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους και ως δομικά υλικά ή πωλούνται απευθείας. Το γεγονός αυτό, προκαλεί έναν πολύ επικίνδυνο φαύλο κύκλο γιατί αφενός επηρεάζει αποφασιστικά τη θαλάσσια ζωή της περιοχής, (επομένως και την αλιεία) αφετέρου, γιατί αλλοιώνεται η φυσική προστασία των νησιών από τις καταιγίδες και τα κύματα του Ινδικού Ωκεανού. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι τα νησιά επισκέπτονται πάνω από 380.000 τουρίστες το χρόνο, μπορεί να αντιληφθεί τη ραγδαία επιδείνωση –των έτσι κι αλλιώς- επισφαλών νησίδων.

Με λίγα λόγια, ευχόμαστε να μπορέσουμε κάποτε να πάμε, και όταν μπορέσουμε, να υπάρχουν ακόμη οι μαγικές Μαλδίβες!

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates