Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

12 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο

Δεν θα μπορούσαμε να προσπεράσουμε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα, αφού αφενός σαν site/blog αποτελούμε μέρος του διαδικτύου κι αφετέρου το «σερφάρισμα» στο internet ανήκει πλέον στην καθημερινότητά μας. Η αλήθεια είναι ότι το διαδίκτυο έχει αποκτήσει μεγάλη δύναμη τα τελευταία χρόνια και οι κυβερνήσεις φοβούνται την εξάπλωση της ελευθερίας του λόγου αλλά και της αλήθειας μέσω αυτού. Οι πληροφορίες μεταδίδονται  πολύ γρήγορα κι ακόμη κι αν «κατεβούν» από τις σελίδες που έχουν αναρτηθεί, οι χρήστες έχουν ήδη ενημερωθεί.

Αυτή την ελευθερία του λόγου υποστηρίζουν οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», μία οργάνωση που ιδρύθηκε στο Montpellier της Γαλλίας το 1985 από μία ομάδα τεσσάρων δημοσιογράφων. Από το 1995, η οργάνωση καταχωρήθηκε ως Μη Κερδοσκοπική και πλέον έχει λάβει διεθνής διαστάσεις. Το 2008, οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» θεσμοθέτησαν την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο, με σκοπό να αποτίσουν φόρο τιμής σε όλους τους δικτυοναύτες, οι οποίοι συνεχίζουν να εκφράζονται ελεύθερα παρά την καταστολή.

Με την ευκαιρία αυτή, η οργάνωση παρουσιάζει μία έκθεση σχετικά με την ελευθερία της πληροφόρησης στον κυβερνοχώρο και μία λίστα με τίτλο «Εχθροί του Διαδικτύου», στην οποία εντοπίζονται οι χώρες που λογοκρίνουν το Διαδίκτυο και παρενοχλούν τους χρήστες του.  Σύμφωνα με την λίστα τους, οι  χώρες που θεωρούνται εχθροί του διαδικτύου είναι οι εξής: Γκάμπια, Σομαλία, Σουαζιλάνδη, Ιαπωνία, Μπαγκλαντές, Βιετνάμ, Ουρουγουάη, Κολομβία, Ονδούρα, Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Ιταλία (!), Ιράν, Συρία, Σαουδική Αραβία.

Η ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας, αφού το ίδιο το διαδίκτυο συντελεί στο να φαίνεται αυτός ο πλανήτης μικρότερος, ενώνει τους ανθρώπους και δημιουργεί πλατφόρμες για να ακούγονται φωνές που μέχρι πρότινος δεν είχαν το μέσο να ακουστούν. Η δύναμη της εικόνας, του ήχου, των λέξεων είναι αρκετή για να αφυπνίσει τους ανθρώπους, να καταρρίψει την προπαγάνδα και την πειθώ που προσπαθούν να ασκήσουν οι κυβερνήσεις και διάφορες άλλες κοινωνικές και πολιτικές ομάδες στους ανθρώπους. Ας την χρησιμοποιήσουμε με σύνεση και προς όφελος αυτών που την έχουν ανάγκη.

Μάθετε περισσότερα http://en.rsf.org/

Φωτό από: www.freedigitalphotos.net

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates