Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Όσα δεν ήξερες για τον Βόρειο και το Νότιο Πόλο.

Οι δύο Πόλοι της Γης, ο Βόρειος και ο Νότιος, είναι δύο αντιδιαμετρικές περιοχές του πλανήτη μας, που παίζουν σημαντικό ρόλο στο κλίμα, τη γεωγραφία και την οικολογία του πλανήτη. Παρά τις ομοιότητες τους σε ακραίο κρύο και απομόνωση, παρουσιάζουν μοναδικά χαρακτηριστικά και διαφορές που τα καθιστούν για τους επιστήμονες συναρπαστικά για μελέτη.

Που βρίσκονται;

Ο Βόρειος Πόλος.

Ο Βόρειος Πόλος είναι το βορειότερο σημείο του πλανήτη μας. Βρίσκεται στη μέση του Αρκτικού Ωκεανού, στη βόρεια πλευρά της γης, και είναι περιτριγυρισμένος από ηπείρους όπως η Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη και η Ασία.

Η περιοχή χαρακτηρίζεται από τον θαλάσσιο πάγο της, ο οποίος αλλάζει σε έκταση ανάλογα με τις εποχές. Επίσης ο Βόρειος Πόλος μετακινείται κατά τη διάρκεια του χρόνου κατά λίγα μέτρα.

Σε αντίθεση με τον Νότιο Πόλο, που είναι χερσαίος, ο Βόρειος Πόλος δεν έχει έδαφος από κάτω του. Πρόκειται δηλαδή, μόνο για ένα πλωτό γιγαντιαίο κομμάτι πάγου! Το στρώμα πάγου στον Βόρειο Πόλο είναι σχετικά λεπτό και επηρεάζεται από τα ωκεάνια ρεύματα και τις θερμοκρασίες που επικρατούν ανά εποχή.

Ο Νότιος Πόλος.

Αντιθέτως, ο Νότιος Πόλος βρίσκεται στη νότια πλευρά του πλανήτη μας, στην ήπειρο της Ανταρκτικής, η οποία είναι η υψηλότερη, ξηρότερη, ανεμώδης και πιο κρύα ήπειρος στη Γη. Είναι η πιο απομονωμένη και ανεξερεύνητη ήπειρος.

Ο Ανταρκτικός παγετώνας, που καλύπτει τον Νότιο Πόλο, περιέχει περίπου το 70% του γλυκού νερού του κόσμου και το 90% του πάγου του. Σε αντίθεση με τον Βόρειο Πόλο, ο πάγος του Νότιου Πόλου έχει πάχος μερικά χιλιόμετρα και ακουμπά σε στέρεο έδαφος.

Κλίμα και Περιβάλλον

Τα κλίματα και στους δύο πόλους είναι σκληρά, σχεδόν απάνθρωπα, αλλά είναι διαφορετικά. Ο Βόρειος Πόλος έχει ηπιότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με τον Νότιο Πόλο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι θερμοκρασίες στον Βόρειο Πόλο μπορούν να φτάσουν γύρω στους 0°C, προκαλώντας λιώσιμο μερικών από τους πάγους. Οι χειμώνες είναι σκοτεινοί και κρύοι, με θερμοκρασίες που πέφτουν στους -40°C ή χαμηλότερα. Η βλάστηση είναι αραιή, κυρίως λειχήνες, βρύα και ανθεκτικοί θάμνοι.

Ο Νότιος Πόλος, ωστόσο, είναι πολύ πιο κρύος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ακόμη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι θερμοκρασίες σπάνια ξεπερνούν τους -25°C και οι χειμερινές θερμοκρασίες μπορούν να πέσουν κάτω από τους -80°C. Το ακραίο κρύο οφείλεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο και την ανακλαστική επιφάνεια του παγετώνα, που αντανακλά το μεγαλύτερο μέρος του ηλιακού φωτός πίσω στην ατμόσφαιρα.

Χλωρίδα και Πανίδα.

Παρά τις ακραίες συνθήκες, και οι δύο πόλοι υποστηρίζουν μοναδικά οικοσυστήματα. Η Αρκτική, δηλαδή ο Βόρειος Πόλος, φιλοξενεί μια ποικιλία άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένων των πολικών αρκούδων, των φωκιών, των αρκτικών αλεπούδων και των αποδημητικών πουλιών, όπως ο αρκτικός γλάρος. Οι θαλάσσιοι πάγοι και τα νερά είναι πλούσια σε θαλάσσια ζωή, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών, των κριλ και διαφόρων ειδών φαλαινών.

Το οικοσύστημα της Ανταρκτικής, δηλαδή ο Νότιος Πόλος, είναι πιο περιορισμένο λόγω του πιο σκληρού περιβάλλοντος. Η ήπειρος υποστηρίζει ζωή κυρίως κατά μήκος των παράκτιων περιοχών, όπου το κλίμα είναι λιγότερο σκληρό. Οι αυτοκρατορικοί και οι πιγκουίνοι Αδελί, είναι χαρακτηριστικά είδη της Ανταρκτικής, μαζί με φώκιες και διάφορα είδη πουλιών, όπως οι σκούα. Ο Ωκεανός είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά περιβάλλον γεμάτο κριλ, που αποτελεί τη βάση της διατροφικής αλυσίδας της Ανταρκτικής. Η χλωρίδα είναι σχεδόν ανύπαρκτη λόγω των ακραίων συνθηκών. Βρίσκονται κυρίως λειχήνες και βρύα.

Επιστημονική έρευνα

Και οι δύο πόλοι είναι σημαντικοί για την επιστημονική έρευνα, ιδιαίτερα για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής. Η Αρκτική βιώνει ταχεία θέρμανση, με την έκταση των θαλάσσιων πάγων να μειώνεται σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό το φαινόμενο, παρέχει πολύτιμα δεδομένα για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή.

Η Ανταρκτική, με τους αρχαίους παγετώνες της, προσφέρει πληροφορίες για το κλιματικό παρελθόν της Γης. Αναλύοντας τους παγετώνες, οι επιστήμονες μπορούν να παρακολουθήσουν τις συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου ανά αιώνες και τις μεταβολές της θερμοκρασίας σε διάστημα εκατοντάδων χιλιάδων ετών. Αυτές οι πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας, για την πρόβλεψη μελλοντικών κλιματικών σεναρίων.

Ανθρώπινη παρουσία.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα και στις δύο πολικές περιοχές είναι κυρίως επιστημονική. Ερευνητικοί σταθμοί όπως το Barneo Ice Camp στην Αρκτική και ο σταθμός Amundsen-Scott στον Νότιο Πόλο, διευκολύνουν τις επιστημονικές μελέτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο τουρισμός είναι επίσης σημαντικός, αλλά οι κυβερνήσεις φροντίζουν, για να ελαχιστοποιηθεί η περιβαλλοντική επίπτωση.

 Πολική Ημέρα και Νύχτα.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και στους δύο πόλους, ο ήλιος δεν δύει για αρκετούς μήνες, περίπου έξι. Ομοίως, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και στους δύο πόλους, ο ήλιος δεν ανατέλλει για περίπου έξι μήνες.

Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates