Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Βιβλίο της Μαριάννας Κορομηλά: Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Μαριάννα Κορομηλά

Εκδόσεις Άγρα

Από τα συγκλονιστικότερα, συγκινητικότερα και ελληνικότερα μυθιστορήματα που θα αγγίξουν την καρδιά σου και το DNA κάθε Έλληνα.

Το διάβασα και με επηρέασε βαθιά. Όχι μόνο η αληθινή ιστορία αυτή-καθαυτή του ήρωα του βιβλίου αλλά και οι τόποι που, όπως μας αποκαλύπτει η συγγραφέας, αποτέλεσαν προορισμούς του Οδυσσέα και του Ιάσωνα (με το χρυσόμαλλο δέρας).

Τους Έλληνες της διασποράς τούς έχουμε συνδέσει με τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη, τη Μικρά Ασία.

Όμως, μέσα από τη δυνατή πένα της Μαριάννας Κορομηλά, μας αποκαλύπτεται η αξιοσύνη, η ναυτοσύνη και το πολυμήχανο των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας, αυτού που αποκαλούσε ο Όμηρος «το τέλος του κόσμου».

Η συγκινητική ιστορία του βιβλίου είναι οι αληθινές περιπέτειες ζωής του θεληματικού Θρακιώτη Γιάνκου Δανιηλόπουλου.

Ένας από τα δώδεκα παιδιά της οικογένειας Δανιηλόπουλου, ήταν το στερνοπούλι από τα αγόρια, ο Γιάνκος, και γεννήθηκε μια υγρή καλοκαιρινή ημέρα το 1899, στο Βασιλικό της επαρχίας Αγαθουπόλεως, που αρχικά ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά, μετά τους Βαλκανικούς πολέμους πέρασε στα χέρια των Βουλγάρων.

Ο άνθρωπος αυτός που στα πενήντα ένα του χρόνια βρέθηκε πάμφτωχος με τη γυναίκα και τις δύο κόρες του στην Ελλάδα. Πρόσφυγας για έβδομη φορά, είχε αλλάξει δύο υπηκοότητες και έκανε δεκατρία επαγγέλματα. Είχε ζήσει τις συνέπειες από τους Βαλκανικούς πολέμους, τη θύελλα της Ρωσικής Επανάστασης, είχε επιζήσει δύο αυτοκρατοριών που κατέρρευσαν, δύο παγκοσμίων πολέμων και ενός κομμουνιστικού καθεστώτος.

Γεννήθηκε στην Ανατολική Θράκη από πάμπλουτη οικογένεια εμπόρων, με αντιπροσωπείες, φάρμες, κτηνοτρόφους, με τετραώροφα μέγαρα και μεγάλα ψαράδικα καΐκια. Έχασε την πατρίδα και την περιουσία του όχι μία αλλά πολλές φορές. Στάθηκε καλός και βοήθησε πολύ κόσμο, όμως πολλοί άνθρωποι τον ξεγέλασαν, αυτόν και τους αδερφούς του που, σαν μία γροθιά, οργάνωναν τις επιχειρήσεις τους. Από τα χέρια τους πέρασαν χιλιάδες χρυσές λίρες, ελβετικά νομίσματα και οικονομίες χρόνων σε τοπικά νομίσματα, που συχνά υποτιμήθηκαν και έχασαν την αξία τους.

Όμως ο πολυμήχανος Γιάνκος Δανιηλόπουλος ποτέ δεν έχασε το κέφι του για ζωή και δημιουργία επιχειρήσεων. Από το τίποτα μπορούσε να βρει ιδέες για να κάνει μπίζνες και να επιβιώνει. Όπως στα χρόνια του κομμουνισμού όταν είδε ένα παράθυρο που τον ενέπνευσε, και αποφάσισε να φτιάχνει λεμονάδες και λουκουμάδες και να τους πουλάει, μέσα από το παράθυρο.

Όταν έφτασε στην Ελλάδα, πρόσφυγας, άφραγκος, άστεγος, και με χαμένη όλη του την περιουσία για πολλοστή φορά, έζησε στο Κορωπί σαν αγρότης με την οικογένειά του.

Μια περιπετειώδης ζωή που θυμίζει την κινέζικη παροιμία «πέντε φορές να πέφτεις, δέκα να σηκώνεσαι». Πόσες καταστροφές και απώλειες μπορεί να αντέξει η ψυχή του ανθρώπου;

Η γραφή της Μαριάννας Κορομηλά είναι εξαιρετική και, για όσους έχουν ζήσει, όπως εγώ, υπέροχη η γλώσσα τυπωμένη σε πολυτονικό σύστημα.

Ευχαριστώ την αδελφή μου Μαριάννα που μού χάρισε αυτό το βιβλίο-θησαυρό.

Διάβασε το και θα πάρεις τόση δύναμη σαν να διάβαζες ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης.

Υπέροχο, μοναδικό!

Πηγή: www.vivlio.gr

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates