Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
38: Σίγουρα κάποιο θετικό υπάρχει μέσα σε κάθε αρνητικό συμβάν – βρες το

38: Σίγουρα κάποιο θετικό υπάρχει μέσα σε κάθε αρνητικό συμβάν – βρες το

Από το άρθρο 60 + 1

Υπάρχει κάποιο θετικό μήνυμα κρυμμένο στην απώλεια, στην απογοήτευση, στην προδοσία, στην αποτυχία; Μόνο εκ των υστέρων θα το ανακαλύψεις.

Το αν μέσα σε μια δυστυχία κρύβεται μια ευκολία καμουφλαρισμένη, ίσως δεν το καταλάβεις αμέσως αλλά μετά από ψύχραιμη παρατήρηση ή όταν ο χρόνος πια στο φανερώσει.

Την στιγμή του σοκ, είναι αδύνατο να σκεφτείς νηφάλια. Ίσως, όμως, είναι μεγάλη εξάσκηση και παρηγοριά να ψάξεις να βρεις αν υπάρχει κάτι καλό μέσα στα χειρότερα. Μπορεί να μην υπάρχει, μπορεί όμως και να διαπιστώσεις με έκπληξη σου ότι κάτι καλό βγήκε από ορισμένα αρνητικά.

Έχω καταγράψει αρκετά παραδείγματα στο μυαλό μου. Παιδιά που δεν πέρασαν στο Πανεπιστήμιο γιατί είχαν την αλαζονεία του «αριστούχου». Αν δεν είσαι ταπεινός και επιμελής ως το τέλος, οι προσδοκίες σου μπορεί να διαψευστούν. Το θετικό είναι ότι μαθαίνεις να θεωρείς τελειωμένο ένα στόχο σου μόνο όταν έχει ολοκληρωθεί, με επιτυχία. Πιο πριν είναι ένας επιθυμητός στόχος, ένα σου όνειρο.

Φίλες που χώρισαν γιατί «εκείνος» δεν τις ήθελε. Μα δεν αξίζεις το καλύτερο; Ένας σύντροφος που δεν σε θέλει, δεν είναι καλύτερα να πάει στην ευχή; Πολλά μπορείς να διαπιστώσεις εκ των υστέρων για το άτομό του. Το θετικό είναι ότι γλίτωσες από κάποιον που δεν ταίριαζες μαζί του ή που δεν σε ήθελε από αρχικά στάδια της σχέσης.

Άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους γιατί τη θεωρούσαν δεδομένη με αποτέλεσμα να μη δείχνουν ενθουσιασμό ή δίψα για απόδοση αλλά κούραση και αρνητισμό. Το θετικό είναι ότι μαθαίνεις να εκτιμάς την επόμενη δουλειά σου και να αντιλαμβάνεσαι την αξία της απασχόλησης ως κάτι θετικό.

Αυτά τα παραδείγματα οδηγούν στο να εκλάβουμε ένα θετικό μάθημα ζωής. Θα ήθελα στα 14 να μου εντοπίσει κάποιος τη διαφορά του «άτυχος» από το «μερικώς άτυχος» ή «προσωρινά άτυχος». Αυτό είναι το νόημα του θετικού μέσα στο αρνητικό.

Υπάρχουν θετικά συμβάντα σε όλες τις ατυχίες; Δε το πιστεύω. Ίσως μερικές σου «βάζουν μυαλό». Μια φορά περπατούσα χαζεύοντας και κοροϊδεύοντας ένα υπαίθριο stand που πουλούσε αναψυκτικά. Έτσι δεν πρόσεξα ότι το πεζοδρόμιο ξαφνικά άλλαζε και γινόταν πεζούλι. Αποτέλεσμα; Έπεσα και χτύπησα άσχημα στο γόνατο και στο πλευρό. Μάθημα: κοίτα που πατάς για να είσαι σώος και αβλαβής.

Από την άλλη, μπορεί το αρνητικό να φέρει, όχι μόνο ένα μάθημα αλλά και μια νέα ευκαιρία. Κλείνει μια πόρτα, ανοίγει ένα παράθυρο ή μια άλλη πόρτα.

Βρήκες έναν καλύτερο σύντροφο! Ή αναγκάστηκες να αλλάξεις χώρα και παρά τις δυσκολίες να βρεις μια καλύτερη δουλειά. Ή βρήκες μια άλλη επιστήμη για να σπουδάσεις που σου ταιριάζει περισσότερο και έχει καλύτερες προοπτικές. Ή ο πελάτης που έχασες, τελικά, να ήταν ζημιογόνος έτσι κι αλλιώς, άρα απαλλάχθηκες από μια αιμορραγία. Ή έφυγε ένα στέλεχος από το τμήμα σου που ήταν αγνώμων και σε κατηγορούσε πισώπλατα. Ή σου μείωσαν τις ευθύνες και υποτίμησαν τη θέση σου. Όμως μετά ήρθε το χάος. Εσύ λοιπόν απαλλάχτηκες από βαριές ευθύνες πια ενώ οι άλλοι έχασαν τα ταλέντα σου.

Αναζητώντας το θετικό σε κάθε τι αρνητικό, ξαναβγαίνεις γρήγορα από τη νοοτροπία της ατυχίας. Τα δυσάρεστα περνούν έχοντας αφήσει και κάτι καλό πίσω τους.

Ανάπτυξη του άρθρου που είχε δημοσιευθεί συνοπτικά στις 14/01/2012
Διαβάστε το άρθρο: 60+1 πράγματα που θα έλεγα στο νεότερο εαυτό μου

Φωτό από: www.freedigitalphotos.net

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates