Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Η υγεία ……στα πόδια μας!!!

Η υγεία ……στα πόδια μας!!!

Έχει αποδειχθεί ότι ο άνθρωπος εκτελεί 8.000 με 10.000 βήματα την ημέρα. 

Με άλλα λόγια δηλαδή, καθένας από εμάς πραγματοποιεί βαδίζοντας κατά τη διάρκεια της ζωής του, τέσσερις φορές το γύρο της γης. Κι όμως η υγεία των ποδιών μας, αυτού του τόσο σημαντικού μέρους του ανθρωπίνου σώματος, συχνά παραβλέπεται.

Τα πόδια μας είναι ένα αριστούργημα βιολογικής μηχανικής. Οι λειτουργικές τους ικανότητες είναι εκπληκτικές. Η δύναμη, η ελαστικότητα και η ευλυγισία που τα χαρακτηρίζει, τους επιτρέπει να μεταφέρουν και να αντέχουν τεράστια βάρη και πιέσεις στην καθημερινή μας ζωή.

Για να αντιληφθούμε την σημασία της υγείας των ποδιών θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πόδι είναι μια πολύπλοκη κατασκευή που αποτελείται από 26 οστά, 33 αρθρώσεις, 107 συνδέσμους, 19 μυς και τένοντες, ενώ παράλληλα οι φλέβες επιστρέφουν το αίμα από τα πόδια προς την καρδιά ενάντια στην βαρύτητα. Τα 52 οστά των 2 ποδιών αποτελούν αριθμητικά το 25% όλων των οστών του σώματος. Το να καταπονεί λοιπόν κανείς τα πόδια του δεν είναι ούτε απλό, ούτε αθώο.

Όπως μας λένε οι έρευνες περίπου το 75% των ανθρώπων θα παρουσιάσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους προβλήματα στα πόδια τους (διαφορετικού βαθμού και σοβαρότητας)! 

Η συχνότητα των προβλημάτων των ποδιών είναι 4 φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Να σημειώσουμε εδώ ότι περίπου το 90% όλων των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση συνηθισμένων προβλημάτων στα πόδια, γίνονται σε γυναίκες.

Τα πόδια, όπως και άλλα μέρη του σώματος, χρειάζονται προσεκτική φροντίδα. Οι παθήσεις των ποδιών συγκαταλέγονται στα συχνότερα προβλήματα υγείας.

Ορισμένα προβλήματα των ποδιών έχουν σχέση με κληρονομικότητα. Ωστόσο τα περισσότερα νοσήματα που προσβάλλουν τα πόδια σχετίζονται με τη φθορά που συσσωρεύεται με το πέρασμα του χρόνου. Επίσης η κατάχρηση ή η κακή χρήση των ποδιών και η αμέλεια φροντίδας τους συμβάλλουν σε μεγάλο ποσοστό των παθήσεων που τα προσβάλλουν.

Η ορθοστασία, η κούραση, τα στενά παπούτσια, το διαρκές τρέξιμο και η έντονη αθλητική δραστηριότητα είναι κάποιοι από τους βασικότερους λόγους για τα ταλαιπωρημένα πόδια. Επειδή λοιπόν οι κίνδυνοι δημιουργίας προβλημάτων στα πόδια μας είναι πολλοί (ξηρή επιδερμίδα, πληγές ή φουσκάλες, κακοσμία, βακτηρίδια και μύκητες), θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η καθημερινή περιποίησή τους δεν είναι πολυτέλεια αλλά επιβάλλεται.

Ποδολογία και Ποδιατρική

Η Ποδολογία είναι ο τομέας που ασχολείται ειδικά με τις παθήσεις των κάτω άκρων όπως: κάλοι, σκληροδερμία, ραγάδες, υπερκερατώσεις, μυκητιάσεις νυχιών και δέρματος, ονυχοκρυπτώσεις, ονυχογρυπώσεις. 

Η Ποδιατρική, ασχολείται επιπρόσθετα και με τη διάγνωση, θεραπεία και χειρουργική (εάν και όταν χρειάζεται) αντιμετώπιση ασθενειών και τραυματισμών των κάτω άκρων, πχ σε αθλητές, διαβητικούς, ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, χειρουργικές επεμβάσεις σε πόδι και νύχια, συμβουλευτική και επιμόρφωση/ εκπαίδευση υγείας κάτω άκρων, εξειδίκευση σε πρόληψη και αντιμετώπιση ομάδων ασθενών υψηλού κινδύνου για την υγεία των κάτω άκρων.

Επίσης χωρίζεται σε τομείς του ποδιού και του αστράγαλου, αντιμετωπίζοντας χειρουργικά τραυματισμούς μυών, συνδέσμων και μαλακών μορίων του ποδιού και του αστραγάλου.

Στη χώρα μας δυστυχώς, υπάρχει σχετική άγνοια τόσο για τον κλάδο της ποδιατρικής, όσο και για τον κλάδο της ποδολογίας, εφ’ όσον δεν υπάρχει Πανεπιστημιακή κατάρτιση και κλάδος για τις συγκεκριμένες ειδικότητες!

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates