Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Σοράγια, η θλιμμένη πριγκίπισσα.

Αυτή είναι η ιστορία της «πριγκίπισσας με τα θλιμμένα μάτια» ή «βασίλισσα της θλίψης», της Σοράγιας της Περσίας.

Παιδική ηλικία.

Η Σοράγια Εσφαντιάρι-Μπαχτιάρι, γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου του 1932 στο Ισφαχάν στην Περσία. Ήταν η πρωτότοκη κόρη (είχε και έναν μικρότερο αδερφό) ενός ευγενούς Πέρση, από αριστοκρατική οικογένεια, πρεσβευτή στη Δυτική Γερμανία και μιας Γερμανίδας, γεννημένης στη Ρωσία. Η οικογένειά της ανήκε στον πολιτικό και διπλωματικό κόσμο της χώρας της.

Η ίδια μεγάλωσε στο Ισφαχάν και στο Βερολίνο. Τελείωσε εσωτερική το γυμνάσιο στην Ελβετία και συνέχισε με σπουδές στην αγγλική φιλολογία στο Λονδίνο.

Ένας κοντινός της συγγενής, τράβηξε στο Λονδίνο τη φωτογραφία της Σοράγια το 1948. Αυτή τη φωτογραφία είδε η βασιλομήτωρ του Ιράν, η Ταρζ ολ Μολούκ, που έψαχνε νύφη για το γιο της, Μωχάμετ Ρεζά Παχλαβί. Ο Σάχης της Περσίας ήταν πρόσφατα διαζευγμένος από την πρώτη του σύζυγο, την πριγκίπισσα της Αιγύπτου Φωζιά, που του είχε κάνει μια κόρη. Η κόρη του, δεν θα μπορούσε ποτέ να κληρονομήσει το θρόνο του Ιράν, αφού οι γυναίκες δεν γινόντουσαν βασίλισσες. Η βασιλομήτωρ έστειλε στο Λονδίνο την αδελφή του Σάχη, πριγκίπισσα Σαμς, να γνωρίσει την, τηνέητζερ ακόμα, 18χρονη Σοράγια. Εκείνη, τη θεώρησε κατάλληλη νύφη για τον αδελφό της, «ένα σπάνιο μαργαριτάρι» και την ενέκρινε.

https://www.instagram.com/p/B2ZtWR_Hioy/

Η «συνέντευξη» και ο έρωτας με την πρώτη ματιά.

Αφού η αδερφή του Σάχη ερεύνησε το ποιόν της Σοράγια, η νεαρή υποψήφια νύφη πέρασε το τεστ. Η Σαμς ειδοποίησε την οικογένειά της και σύντομα η βασιλική οικογένεια του Ιράν την κάλεσε για επίσκεψη.

Στην πραγματικότητα, χωρίς να το ξέρει, η νεαρή Σοράγια περνούσε ένα είδος «συνέντευξης» για να ελέγξει η οικογένεια αν είχε τα προσόντα να γίνει βασίλισσα.

Με το που εμφανίστηκε ο Σάχης, ντυμένος στρατιωτικά, η Σοράγια μαγεύτηκε από τον γοητευτικό άντρα που χαρακτήρισε ως «μεγαλοπρεπή». Ήταν 13 χρόνια μεγαλύτερός της. Αλλά και εκείνος, δεν πήγε πίσω. Και οι δυο τους ερωτεύτηκαν αμοιβαία, κεραυνοβόλα με την πρώτη ματιά. Ο Σάχης κατάλαβε αμέσως πως η Σοράγια έπρεπε να γίνει γυναίκα του.

Την επομένη κιόλας μέρα, ο πατέρας της την ενημέρωσε ότι άρεσε στον Σάχη και τη ρώτησε αν ένιωθε έτοιμη να τον παντρευτεί. Εκείνη είπε το «ναι» και πολύ σύντομα αρραβωνιάστηκαν. Το δαχτυλίδι αρραβώνων ήταν διαμαντένιο, με βάρος 22,37 καράτια.

Τυφλωμένη από έρωτα, η Σοράγια δεν έψαξε να μάθει για την οικογένεια του αρραβωνιαστικού της. Η μητέρα του ήταν αυταρχική και ζηλιάρα, ο πατέρας του, τού στέρησε από μικρό την τρυφερότητα για να τον κάνει «σκληρό άντρα», στο δε πρώην γάμο του, ο Σάχης έκανε δεκάδες απιστίες με λαμπερές ερωμένες.

https://www.instagram.com/p/B8ciD0cHDxH/?utm_source=ig_embed

https://www.instagram.com/p/BJ1s4pJgz_S/

Ο γάμος και η συζυγική ζωή.

Ένας κακός οιωνός έριξε τη σκιά του στο γάμο του ζευγαριού. Ενώ επρόκειτο να γίνει στις 27 Δεκεμβρίου 1950, η νύφη έπεσε άρρωστη από τυφοειδή πυρετό. Σύμφωνα με το μύθο, παρά την απογοήτευση του Σάχη για την αναβολή του γάμου, ο ίδιος επισκεπτόταν καθημερινά τη μελλοντική νύφη και της άφηνε κάθε πρωί ένα κόσμημα στο μαξιλάρι της, για να της δείξει την αγάπη του. Τελικά, ο γάμος έγινε στις 12 Φεβρουαρίου του 1951, χωρίς η νύφη να έχει γίνει εντελώς καλά, με αποτέλεσμα να φοράει μέσα από το νυφικό της μάλλινη μπλούζα και καλτσάκια για να αντιμετωπίσει τα ρίγη που ένιωθε.

Το νυφικό της έμεινε παροιμιώδες στην ιστορία της μόδας. Το σχεδιασμένο από τον οίκο Ντιόρ νυφικό της, ήταν ραμμένο από ασημί λαμέ μετάξι κεντημένο με μαργαριτάρια και στολισμένο με φτερά μαραμπού. Για να μη λιποθυμήσει, περπατώντας προς το σημείο της τελετής, ο Σάχης, βλέποντας πόσο αδύναμη έδειχνε η νύφη, ζήτησε να της κόψουν την ουρά του νυφικού ώστε να μειώσει το βάρος του.

Στην τελετή παραβρέθηκαν 2000 καλεσμένοι και ο χώρος ήταν διακοσμημένος με 1,5 τόνους λουλούδια, ορχιδέες, τουλίπες και γαρύφαλλα, σταλμένα στο Ιράν αεροπορικά από την Ολλανδία. Οι καλεσμένοι διασκέδαζαν με το τσίρκο της Ρώμης.

Αν και ο γάμος δύο ερωτευμένων ανθρώπων φαινόταν να έχει όλα τα φόντα για να γίνει τρισευτυχισμένος, όμως υπήρχαν σκοτεινά σύννεφα στον ορίζοντα.

Η Σοράγια, που ανέλαβε νεότατη τα καθήκοντά της ως βασίλισσα, ήταν πολύ νέα και είχε συχνά ξεσπάσματα, έσπαζε βάζα στο θυμό της, έδιωχνε τον Σάχη από το κρεβάτι της, θεωρούσε βαρετά τα καθήκοντά της, γινόταν θέαμα με τα πικρόχολα σχόλιά της.

Αν και γεννημένη στο Ιράν, ήταν μια τευτονική ομορφιά, περήφανη γυναίκα, με γερμανική ανατροφή και καθολικό θρήσκευμα, ενώ ο Σάχης ήταν πιο ντροπαλός και της απηύθυνε το λόγο επίσημα με το «σας». Στην Αυλή, το παρατσούκλι της ήταν «αυτή η Γερμανίδα». Αν σε αυτά προσθέσουμε τις πολιτικές συνωμοσίες σε βάρος του Σάχη, την ζηλιάρα οικογένειά του (αδελφές και μητέρα του), η Σοράγια είχε να αντιμετωπίσει αντιζήλους σε όλα τα επίπεδα. Έδιωξε από τη ζωή του άντρα της τον σύμβουλό του αλλά και την κόρη του από τον πρώτο του γάμο, πριγκίπισσα Σαχνάζ, που την έστειλε εσωτερική σε σχολείο στο εξωτερικό.

https://www.instagram.com/p/BauLKV1n-gK/

Η πίεση για τον διάδοχο.

Όμως, όσο κι αν ήταν τρελά ερωτευμένη μαζί της, ο Σάχης έπρεπε να σκεφτεί το θρόνο του και τη διαδοχή του. Είχαν ήδη περάσει τρία χρόνια από το γάμο τους και αρσενικό διάδοχο δεν είχε αποκτήσει. Τότε, το 1953, ο Σάχης συνόδευσε τη γυναίκα του στη Νέα Υόρκη  να εξεταστεί από τους καλύτερους γιατρούς.

Ο πρώτος είχε καλά νέα να πει: το στρες των προηγούμενων ετών προκάλεσε δυσκολία στη σύλληψη διαδόχου. Ο δεύτερος, όμως, στη Βοστώνη, έδωσε τη χαριστική βολή: σύμφωνα με την διάγνωσή του, η βασίλισσα του Ιράν ήταν στείρα και δεν θα μπορούσε ποτέ να γεννήσει τον πολυπόθητο διάδοχο.

Οι εκρήξεις ανάμεσα στο ζευγάρι συνεχιζόντουσαν. Το 1954, στις 26 Οκτωβρίου, ο μοναδικός αμφιθαλής αδελφός του Σάχη, σκοτώθηκε σε αεροπορικό ατύχημα, οπότε το βάρος της διαδοχής έγινε δυσκολότερο για τον βασιλιά του Ιράν.

Τότε, σκέφτηκε μια σκανδαλώδη λύση για να μείνει νυμφευμένος με την αγάπη της ζωής του: ζήτησε από τη Σοράγια, μια και δεν μπορούσε να του χαρίσει παιδιά, να δεχτεί το γάμο του με μια δεύτερη σύζυγο (οι Μουσουλμάνοι μπορούν να έχουν δύο συζύγους). Η Σοράγια απάντησε άμεσα ότι δεν δέχεται αυτή τη λύση. Αντιπρότεινε στον σύζυγό της να αλλάξει το Σύνταγμα και να ζητήσει τη λύση να προωθηθούν στο θρόνο τα ετεροθαλή του αδέλφια, όταν ο ίδιος θα έχει φύγει από τη ζωή. Ο Σάχης, της απάντησε με ένα ψέμα, ότι θα συμβουλευτεί το συμβούλιο των σοφών. Όμως, ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο συμβούλιο.

Στο μεταξύ, η οικογένεια του Σάχη είχε αφηνιάσει, διαδίδοντας στην Αυλή κουτσομπολιά για τη «στείρα» νύφη τους. Κάποια στιγμή η πεθερά της, τη ρώτησε με κακία: «Πότε θα δώσεις στο γιο μου ένα αγόρι;»

https://www.instagram.com/p/BJmblJLAIg1/

Η λύση του γάμου λόγω στειρότητας.

Στις 14 Μαρτίου του 1958, το Ιράν ανήγγειλε επίσημα, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, τη διάλυση του γάμου και το διαζύγιο του ζευγαριού. Η Σοράγια, έκπληκτη έμαθε ότι έπαυε να είναι βασίλισσα του Ιράν. Ήδη, ζούσε εξόριστη στην Ευρώπη. Όταν ο Μωχάμετ Ρεζά Παχλαβί ανήγγειλε δημόσια στο λαό το διαζύγιό του, το έκανε με δάκρυα στα μάτια.

Ως δώρο στην πρώην – πλέον – γυναίκα του, χάρισε ένα πολυτελές ρετιρέ στο Παρίσι, μια μεγάλη μηνιαία διατροφή, μια Ρολς Ρόις Φάντομ και ένα ρουμπίνι από τον Bulgari.

https://www.instagram.com/p/BKMxmsuAugd/

Η εξορία στην Ευρώπη.

Η Σοράγια συνέχισε να ζει την πολυτελή ζωή της με το διεθνές τζετ-σετ, έγινε ηθοποιός στο Χόλυγουντ για ένα φεγγάρι και είχε σχέση με το σκηνοθέτη Φράνκο Ιντοβίνα, μέχρι το 1972, που η δεύτερη μεγάλη αγάπη της ζωής της σκοτώθηκε σε αεροπορικό ατύχημα. Η Σοράγια έπαθε κατάθλιψη. Έκτοτε αποφάσισε να ζήσει μια ήρεμη ζωή και να αποσυρθεί από την κοσμοπολίτικη δράση. Η ζωή της ήταν γεμάτη δράματα. Ακόμα και όταν το 1959, ο Σάχης παντρεύτηκε τη νεαρή Φαράχ Ντιμπά, ένα χρόνο αργότερα, η νέα σύζυγος χάρισε στον βασιλιά του Ιράν τον πολυπόθητο διάδοχο.

Το 1979,η Σοράγια έγραψε μια επιστολή στον άρρωστο Σάχη, ζητώντας του να τον συναντήσει κρυφά και να τον αποχαιρετήσει. Όμως, ο θάνατός του, πρόλαβε και τους χώρισε οριστικά, 20 χρόνια μετά το διαζύγιό τους.

https://www.instagram.com/p/BpWTTLvBXHr/

Το τέλος μιας ερωτευμένης ψυχής.

Η Σοράγια πέρασε στο Ελυζέ, στο Παρίσι, τα τελευταία μοναχικά χρόνια της ζωής της.

Στις 26 Οκτωβρίου του 2001, η αγάπη της ζωής του Σάχη, η πρώην βασίλισσα του Ιράν, πέθανε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες σε ηλικία 69 ετών. Δεν διευκρινίστηκε ποτέ η αιτία θανάτου της. Το περίεργο είναι πως, μια εβδομάδα αργότερα, πέθανε και ο νεότερος αδελφός της. Μεγάλο μυστήριο.

Η Σοράγια Εσφαντιάρι Μπαχτιάρι παραμένει ως ένα από τα πιο θλιβερά και όμορφα πρόσωπα της βασιλικής ιστορίας, θύμα των καιρών και των νοοτροπιών, όπως πολλές ακόμα γυναίκες σαν εκείνην, κι ας μην είχαν τη θέση και το κύρος της στην κοινωνία.

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates