Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

20 προκαταλήψεις από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τουλάχιστον λιγάκι προληπτικοί και ας μην το παραδέχονται. Είτε ανήκετε σε αυτούς που έχουν τυχερούς αριθμούς είτε προσπαθείτε να αποφύγετε τους κακούς οιωνούς, θα εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν απίστευτες ιστορίες πίσω από τις δεισιδαιμονίες τους. Η σκέψη ότι το να κόβεις τα νύχια σου τη νύχτα θα φέρει κακή τύχη είναι μια κοινή πεποίθηση στην Ινδία, για παράδειγμα, ενώ πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ θεωρούν τα κέρματα ένδειξη καλής τύχης.

Ινδία: Το κόψιμο νυχιών τη νύχτα.

Υπάρχουν αρκετές δεισιδαιμονίες που σχετίζονται με την περιποίηση, συμπεριλαμβανομένης της πεποίθησης ότι είναι κακή τύχη να κόβετε τα νύχια σας τη νύχτα. Για την ιστορία, απέφευγαν τη χρήση αιχμηρών αντικειμένων τη νύχτα για να αποφύγουν να τραυματιστούν λόγω του χαμηλού φωτισμού. Θεωρείται επίσης κακή τύχη να πάτε για κούρεμα το Σάββατο στην Ινδία.

Ρωσία: Τα άδεια μπουκάλια στο πάτωμα.

Η τοποθέτηση άδειων φιαλών στο έδαφος θεωρείται καλή τύχη στη Ρωσία. Η δεισιδαιμονία προέρχεται από έναν θρύλο που αφορούσε Ρώσους στρατιώτες τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με αυτόν, ενώ οι στρατιώτες βρίσκονταν στο Παρίσι, μπόρεσαν να εξοικονομήσουν χρήματα στο αλκοόλ κρύβοντας τα κενά μπουκάλια τους στο έδαφος αντί να τα αφήνουν στο τραπέζι, καθώς χρεώνονταν για κάθε άδειο μπουκάλι που άφηναν πίσω τους.

Ευρώπη: «Χτύπα ξύλο».

Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν συχνά τη φράση “χτύπα ξύλο” για να αποτρέψουν την κακή τύχη, αν και αυτή η προκατάληψη λέγεται ότι προέρχεται από την Ευρώπη. Κατά τη Μεσαιωνική περίοδο, πολλές εκκλησίες ισχυρίστηκαν ότι είχαν κομμάτια του σταυρού του Ιησού. Οι αξιωματούχοι της εκκλησίας έλεγαν ότι το χτύπημα στο ξύλο θα φέρει καλή τύχη.

Τουρκία: Το μάσημα τσίχλας τη νύχτα.

Σύμφωνα με τον τουρκικό μύθο, όταν ένα άτομο μασά τσίχλα τη νύχτα, αυτή μετατρέπεται σε σάρκα των νεκρών. Ως αποτέλεσμα, συνιστάται στους ανθρώπους να μην μασούν τσίχλες αφού πέσει το σκοτάδι στην Τουρκία. Η ακριβής προέλευση της προκατάληψης είναι ασαφής, αν και η εικασία μας είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να μην το διακινδυνεύουν.

ΗΠΑ: Οι τυχερές δεκάρες.

Το να βρείτε μια δεκάρα στο έδαφος, στραμμένη προς τα πάνω, θεωρείται σημάδι καλής τύχης στις ΗΠΑ. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά το ρητό “βρείτε μια δεκάρα, πάρτε τη και όλη μέρα θα έχετε καλή τύχη.” Θεωρείται ακόμη πιο τυχερό να βρείτε μια δεκάρα με το έτος γέννησής σας ή μια επέτειο.

Ηνωμένο Βασίλειο: Η λέξη «κουνέλι» την πρώτη ημέρα του μήνα.

Αυτή η πράξη καλής τύχης υπάρχει εδώ και 2.000 χρόνια, αν και έχει καταγραφεί μόνο από τον 19ο αιώνα με ρίζες που ξεκινούν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τον μύθο, αν το πρώτο πράγμα που λέτε την πρώτη ημέρα του μήνα είναι “rabbit rabbit,”, θα έχετε καλή τύχη για το υπόλοιπό του. Εναλλακτικά, εάν ξεχάσετε να πείτε τις μαγικές λέξεις το πρωί, μπορείτε να πείτε “tibbar tibbar” (rabbit διαβασμένο ανάποδα) ακριβώς πριν πάτε για ύπνο εκείνο το βράδυ.

Βραζιλία: Nα αφήνετε το πορτοφόλι σας στο πάτωμα.

Η τοποθέτηση του πορτοφολιού σας στο έδαφος στη Βραζιλία λέγεται ότι φέρνει κακή οικονομική τύχη. Αυτή η δεισιδαιμονία είναι επίσης δημοφιλής σε άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής, καθώς και στις Φιλιππίνες. Ομοίως, οι άνθρωποι στην Κίνα χρησιμοποιούν συνήθως τη φράση που μεταφράζεται σε «ένα πορτοφόλι στο πάτωμα είναι χρήματα έξω από την πόρτα». Μπορεί να προέρχεται από την ιδέα ότι η τοποθέτηση χρημάτων στο έδαφος  μπορεί να φαίνεται απροσεξία ή ασέβεια.

Σερβία: Να ρίξετε νερό πίσω από κάποιον.

Το να χυθεί το νερό μπορεί να φαίνεται ότι θα ήταν ένδειξη κακής τύχης, όμως το αντίθετο ισχύει στην πραγματικότητα στη Σερβία. Είναι μια κοινή Σερβική δεισιδαιμονία να πιστεύουν ότι το να χύσετε νερό πίσω από κάποιον θα φέρει καλή τύχη. Οι άνθρωποι συχνά χύνουν λίγο νερό πίσω από ένα αγαπημένο άτομο που πρόκειται να πάει σε ταξίδι ή σε συνέντευξη εργασίας για να τους ευχηθούν καλή τύχη. Το νερό θεωρείται τυχερό γιατί αντιπροσωπεύει ρευστότητα και κίνηση.

Πορτογαλία: Να περπατάτε ανάποδα.

Θεωρείται μεγάλη ατυχία να περπατάτε προς τα πίσω στην Πορτογαλία, γιατί σύμφωνα με τους ισχυρισμούς αφήνει τον διάβολο να ξέρει πού είσαι και πού πηγαίνεις.

Ιαπωνία: Να κρύβετε τους αντίχειρές σας στα νεκροταφεία

Στην Ιαπωνία, συνιστάται στους ανθρώπους να βάζουν τους αντίχειρές τους στις γροθιές τους όταν περπατούν στα νεκροταφεία. Ο συλλογισμός είναι απλός. Στα Ιαπωνικά, η λέξη “αντίχειρας” μεταφράζεται απευθείας σε “γονικό δάχτυλο”. Ο θρύλος προειδοποιεί ότι αν κρύβετε το «γονικό δάχτυλό» σας θα προστατεύσετε τους γονείς σας από το θάνατο.

Γερμανία: Η πρόποση με νερό.

Η δεισιδαιμονία του να πιστεύουμε πως η πρόποση με ένα ποτήρι νερό φέρνει κακή τύχη ή ακόμα και θάνατο είναι αρκετά διαδεδομένη στη Γερμανία, αν και η παράδοση έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, τα πνεύματα των νεκρών συχνά έπιναν από τον ποταμό Λήθη. Αφού έπιναν από το ποτάμι, τα πνεύματα θα ξεχνούσαν τη ζωή τους στη Γη πριν μπουν στον κάτω κόσμο.

 Σουηδία: Φρεάτια με το γράμμα Α ή Κ.

Μπορεί να μην δώσετε μεγάλη προσοχή στα καπάκια των φρεατίων, αλλά στη Σουηδία ορισμένοι πιστεύουν ότι τα σύμβολα σε αυτά μπορούν να φέρουν καλή ή κακή τύχη. Όπως λέει ο μύθος, το “K” είναι καλή τύχη γιατί αντιπροσωπεύει τη σουηδική λέξη για την αγάπη. Το “A”, πιστεύεται ότι φέρνει κακή τύχη επειδή σημαίνει τη σουηδική λέξη για την καρδιά. Στην πραγματικότητα, το “K” σημαίνει kallvatten, που σημαίνει “καθαρό νερό” και “A” σημαίνει avloppsvatten, που σημαίνει αποχέτευση, αν και οι προληπτικοί εξακολουθούν να είναι προσεκτικοί όταν περπατούν.

Ρουάντα: Οι γυναίκες που τρώνε κρέας κατσικιού.

Η τοπική λαογραφία συμβουλεύει τις γυναίκες να μην τρώνε αυτό το κρέας επειδή φέρεται να προκαλεί ανάπτυξη τριχών στο πρόσωπο, καθώς και ξεροκεφαλιά. Ωστόσο, μερικοί πιστεύουν τη θεωρία ότι οι άνδρες δημιούργησαν αυτήν την δεισιδαιμονία, ώστε να μπορούν να έχουν περισσότερο κρέας για τον εαυτό τους.

Κίνα: Ο αριθμός 4.

Κάποιοι άνθρωποι στην Κίνα θα αποφύγουν οτιδήποτε έχει να κάνει με τον αριθμό 4. Γιατί το νούμερο τέσσερα, συγκεκριμένα; Η προφορά του “τέσσερα” στα κινέζικα είναι παρόμοια με τη λέξη “death”. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το νούμερο τέσσερα είναι ένα σημάδι κακής τύχης.

Αίγυπτος: Να ανοίγετε το ψαλίδι χωρίς να το χρησιμοποιήσετε.

Στην Αίγυπτο, υπάρχουν πολλές δεισιδαιμονίες που σχετίζονται με το ψαλίδι που οι ντόπιοι υποστηρίζουν θερμά. Πρώτον, θεωρείται ατυχία το άνοιγμα και το κλείσιμο του ψαλιδιού εάν δεν κόβετε τίποτα. Ομοίως, το να αφήνετε ανοιχτό το ψαλίδι λέγεται επίσης ότι φέρνει κακή τύχη.

Νότια Κορέα: Να κοιμάστε με ανεμιστήρα.

Ο «θάνατος των ανεμιστήρων» είναι ένας διαδεδομένος φόβος μεταξύ των ανθρώπων στη Νότια Κορέα, με αποτέλεσμα πολλοί Νότιοι Κορεάτες να μην κοιμούνται ποτέ σε κλειστό δωμάτιο με ανεμιστήρα. Πιστεύεται συνήθως ότι η παρατεταμένη έκθεση σε ανεμιστήρες προκαλεί υποθερμία, απώλεια νερού στο σώμα και ακόμη και ασφυξία.

Ιταλία: Τα ερωτικά γράμματα στην Ιουλιέτα.

Για χρόνια, οι άνθρωποι ταξιδεύουν στη Βερόνα για να στείλουν τις ερωτικές τους επιστολές στην Ιουλιέτα, οι οποίες ελπίζουν ότι θα τους φέρουν καλή τύχη στην αγάπη. Οι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν το Casa di Giulietta, το μουσείο που μετατράπηκε το σπίτι του 14ου αιώνα που λέγεται ότι ενέπνευσε το “Ρωμαίος και Ιουλιέτα” του Σαίξπηρ και να αφήσουν τις επιστολές του για την Ιουλιέτα. Σήμερα, μια ομάδα εθελοντών που ονομάζεται Juliet Club απαντά στην πραγματικότητα στις επιστολές συνεχίζοντας την παλιά παράδοση να ζητάτε συμβουλές από τον κλασικό χαρακτήρα του Σαίξπηρ.

Ισπανία: Να τρώτε σταφύλια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Αντί να μετρούν αντίστροφα για το νέο έτος και να πίνουν σαμπάνια, οι Ισπανοί παραδοσιακά βάζουν 12 σταφύλια στο στόμα τους με τα μεσάνυχτα. Τα 12 σταφύλια αντιπροσωπεύουν τους 12 μήνες του έτους και η ισπανική παράδοση πιστεύει ότι έτσι είναι εγγυημένη η καλή τύχη στο νέο έτος.

Τουρκία: Να τοποθετείτε τον αντίχειρά σας στην Αγια-Σοφιά.

Μέσα στην εκκλησία, υπάρχει μια χάλκινη κολόνα με μια τρύπα αντίχειρα. Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο ότι η περιστροφή του αντίχειρά σας σε αυτήν την τρύπα σε έναν πλήρη κύκλο δεξιόστροφα στη στήλη επιθυμιών θα κάνει όλες τις επιθυμίες σας να γίνουν πραγματικότητα.

Ρωσία: Τα κίτρινα λουλούδια.

Το να δώσεις λουλούδια ως δώρο είναι μια δημοφιλής παράδοση σε όλο τον κόσμο, αν και στη Ρωσία, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου τη συμβολική έννοια πίσω από ορισμένα λουλούδια. Πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία πιστεύουν ότι τα κίτρινα λουλούδια συμβολίζουν το χωρισμό, την απιστία ή το θάνατο, οπότε οι άνθρωποι αποφεύγουν να τα προσφέρουν.

Πηγή: arttravel.gr

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates