Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τα καλύτερα Χριστουγεννιάτικα βιβλία: Όταν οι γιορτές διαβάζονται στο χαρτί

Οι ιστορίες, οι εικονογραφήσεις, τα χοντρά εξώφυλλα, η αίσθηση του χαρτιού: όλα μαγικές προσθήκες στην ήδη ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των εορτών!

Από μικροί ακούγαμε για τον Εμπενίζερ Σκρουτζ ή για τη Βασίλισσα του Χιονιού, πλάθαμε σκηνικά στο μυαλό μας και ταξιδεύαμε σε περίεργα τοπία-αλλά πάντα κρατούσαμε στο τέλος αυτή τη γλυκιά αίσθηση της αγάπης που μένει σαν δίδαγμα.

Με τον ίδιο τρόπο, μεταφέρουμε αυτές τις μικρές ή μεγάλες ιστορίες σε μικρότερους, ή ακόμα καλύτερα τις διαβάζουμε ξανά για να αφεθούμε στη μαγεία των Χριστουγέννων χωρίς όρια και κανόνες!

Παρακάτω ακολουθεί μια καταγραφή των ομορφότερων χριστουγεννιάτικων βιβλίων, που καθιερώθηκαν με τα χρόνια και συντρόφευσαν γενιές μικρών και μεγάλων με τα φανταστικά τους ταξίδια!
A Christmas Carol – Charles Dickens
Ελληνικός τίτλος: «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία»

 A Christmas Carol - Charles Dickens

Ο Dickens δημοσίευσε στις 19 του Δεκέμβρη του 1843 την πιο όμορφη χριστουγεννιάτικη ιστορία που γράφτηκε ποτέ. Δεν υπάρχει παιδί (κάθε ηλικίας, εννοώντας και τα ενήλικα παιδιά πάνω από τα 30), που να μην έχει συγκινηθεί με τα μηνύματα που τόσο βαθιά χαράσσει ο συγγραφέας με τη νουβέλα του. Η αλλαγή του αρχικά τσιγκούνη και μονόχνοτου Εμπενίζερ Σκρουτζ (βλ. βάφτισμα του Σκρουτζ Μακ Ντακ από τον Disney στα επόμενα χρόνια) σε έναν καλοσυνάτο άνθρωπο που μπορούσε να χαρίσει και την ίδια του τη ζωή για το χαμόγελο ενός παιδιού, μένει αναλλοίωτη στη μνήμη κάθε αναγνώστη. Με την εμφάνιση των τριών φαντασμάτων των Χριστουγέννων (του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλοντος), παρακολουθούμε τη σταδιακή μετάλλαξη μιας προσωπικότητας που ήταν «χαμένη από χέρι». Το βιβλίο του Dickens μοιράζει την αγάπη για το θαύμα των Χριστουγέννων παντού και αποτελεί ύμνο της αγνότητας και της ανθρωπιάς. Μάλιστα ο συγγραφέας είχε ταυτιστεί τόσο με το πνεύμα των Χριστουγέννων, που όταν μαθεύτηκε ο θάνατός του το 1870, λέγεται ότι ένα κορίτσι ρώτησε αν αυτό σήμαινε πως θα πεθάνει και ο Άγιος Βασίλης.
The Polar Express – Chris Van Allsburg
Ελληνικός τίτλος: «Πολικό Εξπρές»

The Polar Express - Chris Van Allsburg

Ο Chris Van Allsburg δημιούργησε μια ιστορία τόσο τρυφερή και αθώα, που δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, αλλά και σε όσους ψάχνουν την ελπίδα στη ζωή τους. Το βιβλίο The Polar Express κυκλοφόρησε το 1985 και μάγεψε το κοινό. Πρόκειται για την περιπέτεια ενός μικρού αγοριού, που προκειμένου να μάθει αν τελικά υπάρχει ή όχι ο Άγιος Βασίλης, επιβιβάζεται στο Πολικό Εξπρές με προορισμό το Βόρειο Πόλο. Ο Allsburg είναι ο συγγραφέας του Jumanji, το οποίο έγινε αργότερα ταινία με τον Robin Williams (1995), όπως και το The Polar Express (2004), με τον animated χαρακτήρα του Tom Hanks. Η μαγική ατμόσφαιρα που εικονοποιεί ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο, αποτελεί ιδανική συντροφιά για τις ώρες χαλάρωσης και νοητού ταξιδιού στην περίοδο των Χριστουγέννων!
The legend of the Christmas rose – Selma Lagerlöf
Ελληνικός τίτλος: «Τα Χριστουγεννιάτικα τριαντάφυλλα»

The legend of the Christmas rose - Selma Lagerlöf

Το κλασικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι της Lagerlöf, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1910. Μιλάει για το αντικείμενο των χριστουγεννιάτικων εορτών- τίποτα λιγότερο από την αγάπη. Ένας μαγικός κήπος γεννάει ρόδα σε ένα παγωμένο δάσος. Μια γριά προσφέρει ζεστασιά σε όσες ψυχές έχουν καταδικαστεί να περιφέρονται αιώνια μέσα στους πάγους. Μια ιστορία πλεγμένη με φαντασιακά στοιχεία και με χαρακτηριστικά της πραγματικότητας, δίνει διδάγματα θυσίας και αποκαλύπτει πού μπορεί να φτάσει κάποιος όταν αγαπά πραγματικά.
The Snow Queen – Hans Christian Andersen
Ελληνικός τίτλος: «Η Βασίλισσα του Χιονιού»

The Snow Queen - Hans Christian Andersen

Ένα κλασικό παραμύθι που έκανε αίσθηση στην παγκόσμια λογοτεχνία και αγαπήθηκε από ολόκληρες γενιές μεγάλων και μικρών, είναι η Βασίλισσα του Χιονιού. Κυκλοφόρησε το 1845 από το διάσημο Δανό συγγραφέα και αγαπήθηκε αμέσως από τους αναγνώστες. Ο Andersen περιγράφει την ιστορία ενός μικρού αγοριού που μαγεύτηκε από τη Βασίλισσα με την παγωμένη καρδιά. Άλλαξε συμπεριφορά, απαρνήθηκε τη φιλία της αγαπημένης του και απομονώθηκε μαζί με τη μάγισσα στο παλάτι της. Το μικρό κορίτσι κάνει ένα τεράστιο, τολμηρό ταξίδι, με μοναδικό οδηγό της την αγνή αγάπη, που μπορεί να διαλύσει και τα ισχυρότερα ξόρκια. Η ιστορία αυτή μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη αλλά και στην τηλεόραση ως τηλε-σειρά.
Reindeer Christmas – Mark Kimball Moulton
Ελληνικός τίτλος: «Ένας τάρανδος στο σπίτι μου»

Reindeer Christmas - Mark Kimball Moulton

Είναι Πρωτοχρονιά και δύο παιδιά βρίσκουν στο δάσος έναν πληγωμένο τάρανδο. Τον μεταφέρουν σπίτι τους και τον φροντίζουν μέχρι να γίνει καλά. Η συνέχεια της ιστορίας του Mark Kimball Moulton, είναι διασκεδαστική και ανατρεπτική, με αθώες γκάφες αλλά και σπάνια δείγματα αφοσίωσης και αγάπης. Το ζώο δένεται τόσο με την οικογένεια, που είναι αδύνατον να την αποχωριστεί. Η συγκίνηση της ανιδιοτέλειας και της αλληλεγγύης που περιγράφεται μέσα από το βιβλίο είναι τέτοια, που αποτέλεσε επαρκή λόγο για να μεταφερθεί το σενάριο αυτό σε ταινία, που στη χώρα μας προβάλλεται σχεδόν κάθε Χριστούγεννα!
Κάθε μέρα Χριστούγεννα : 24 ιστορίες απ’ όλο τον κόσμο
Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Κάθε μέρα Χριστούγεννα : 24 ιστορίες απ’ όλο τον κόσμο

Πώς θα σας φαινόταν να έχετε μαζεμένες σε ένα βιβλίο 24 χριστουγεννιάτικες ιστορίες και μάλιστα τις καλύτερες από όλο τον κόσμο; Στη συλλεκτική αυτή έκδοση, υπάρχει αρκετό υλικό, ώστε να μπορείτε να διαβάζετε από ένα παραδοσιακό παραμύθι κάθε μέρα, από την 1η έως και την 24η Δεκεμβρίου. Ο παπουτσής και τα ξωτικά, Το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, Ο θρύλος του Αγίου Νικόλα, Το Ελατάκι, Τα δώρα των Μάγων και Τα πρώτα Χριστούγεννα του κόσμου, είναι μερικές από αυτές τις ιστορίες, ενώ ήρωες όπως το Κοριτσάκι με τα σπίρτα, ο Καρυοθραύστης, η Καστάνκα και ο Φλαουτίστας του Χάμελιν, ζωντανεύουν μέσα από την πλούσια εικονογράφηση αυτής της έκδοσης!

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates