Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 τρόποι να μειώσουμε τη μελαγχολία των Χριστουγέννων.

Μπορεί τα Χριστούγεννα να είναι η φωτεινότερη των γιορτών! Μπορεί να είναι η μόνη περίοδος που περιμένουμε να έρθει, ήδη από το καλοκαίρι! Παρόλα αυτά, κάτι ο χειμώνας, κάτι η νοσταλγία των παιδικών ετών που μας φέρνουν τα Χριστούγεννα και κάποιες εσωτερικές αναζητήσεις, μας προκαλούν μελαγχολία. Για να μετριάσουμε αυτήν τη μελαγχολία και να μην έχουμε δυσάρεστα συναισθήματα αυτές τις μέρες, μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα.

1. Να κάνουμε ό,τι μας ευχαριστεί.
Οι γιορτές έχουν πολλές υποχρεώσεις και δεν είναι λίγοι οι τσακωμοί που έρχονται επειδή δεν μπορέσαμε να φανούμε συνεπείς σε κάποια γιορτή γνωστού, φίλου κτλ. Επειδή οι μέρες είναι ιερές, οι παρεξηγήσεις που μπορούν να προκύψουν, είναι σοβαρές. Ας είμαστε ρεαλιστές: Δεν μπορούμε να είμαστε παντού! Το καλύτερο από όλα θα ήταν να μην προτιμήσουμε να δούμε τις επισκέψεις και τις συγκεντρώσεις ως «υποχρεώσεις». Αν θέλουμε να αποφύγουμε μελαγχολικές σκέψεις, ας αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει και να πάει όπου επιθυμεί! Μάλιστα, ας κάνουμε την αρχή με τις γιορτές, καθώς έτσι είναι καλό να κάνουμε όλη τη χρονιά!

2. Όχι μεγάλες προσδοκίες.
Συνήθως ο ενθουσιασμός προηγείται της απογοήτευσης! Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε συναισθήματα θετικής αναμονής και προσμονής μην τυχόν και μας έρθουν ανάποδα. Ωστόσο, ο απόλυτος ενθουσιασμός όταν αναμένουμε και προσδοκάμε κάτι, σημαίνει ότι δε θα ευχαριστηθούμε με τίποτε λιγότερο, από το τέλειο! Τέλειο όμως, δεν υπάρχει και είναι ώρα να το πάρουμε απόφαση! Όταν δεν πραγματοποιούνται οι μεγάλες προσδοκίες, η απογοήτευση ακολουθεί και αυτές οι μέρες οι γιορτινές, που τις περιμέναμε πώς και πώς, μπορεί να μας παρασύρουν σε κακές σκέψεις.

3. Ξεκούραση και αποφόρτιση.
Αν περιμένουμε τις γιορτές για να ηρεμήσουμε και να γαληνέψουμε και τελικά, κουραζόμαστε περισσότερο, τότε τα πράγματα είναι άσχημα! Η κούραση, μάς φέρνει ατονία και τότε είναι πιο εύκολο να μας περιτριγυρίζουν αρνητικές σκέψεις. Η ξεκούραση είναι πολύ πιο σημαντική από τη διασκέδαση, ειδικά όταν θέλουμε να διασκεδάσουμε με το ζόρι, μόνο και μόνο επειδή είναι περίοδος Χριστουγέννων και «πρέπει» να το ρίξουμε έξω! Ειδικά ο ύπνος -μιας και είναι ο χειμώνας- δεν πρέπει να έρχεται σε δεύτερη μοίρα, λες και είναι κάτι άχρηστο και περιττό! Ο ύπνος θα μάς καθαρίσει το μυαλό και θα μάς κρατά φρέσκους και έτοιμους για καλές σκέψεις!

4. Προσέχουμε τις «υπερβολές».
Οι γιορτές έχουν πάντα στο πνεύμα τους το να ξεφύγουμε λίγο από το πρόγραμμα και την πίεση που μας ορίζουν την καθημερινότητα. Η υπερβολή όμως αγγίζει ακόμη και τις γιορτές. Ο οργανισμός μας θα ταλαιπωρηθεί το ίδιο με καταχρήσεις και υπερβολές, όπως θα μπορούσε να ταλαιπωρηθεί και να εξαντληθεί τις κανονικές μέρες. Η υπερβολή και η κατάχρηση, δεν έχουν γιορτές! Ειδικά όσον αφορά το αλκοόλ, ας μην το παρακάνουμε. Η κατάχρησή του μπορεί να φέρει πολλά δεινά, από την υγεία μας μέχρι και ατυχήματα στην οδήγηση. Επίσης, μπορεί να μάς φέρει κακή διάθεση, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε μελαγχολία.

5. Εστιάζουμε στο πνεύμα των ημερών.
Θα φαίνεται κλισέ, όμως είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που θα σκεφτούμε αυτές τις μέρες. Η περίοδος των Χριστουγέννων, έχει «παρεξηγηθεί» παγκοσμίως εδώ και πολλές δεκαετίες. Το μήνυμα των Χριστουγέννων αγκαλιάζει την απλότητα και την ταπεινοφροσύνη. Την αγάπη, την αλληλεγγύη και τη ζεστασιά. Βαθιά και γεμάτα αισιοδοξία συναισθήματα τα οποία μας κάνουν να νιώθουμε άνθρωποι. Αν εστιάσουμε στα παρεπόμενα των γιορτών (δώρα, επισκέψεις, γλέντια, κτλ) τότε σίγουρα δε θα ικανοποιηθούμε. Αυτή η αίσθηση του «κενού» θα μας φέρνει μελαγχολία και κάποιες κακές αναμνήσεις γιατί θα θυμόμαστε κάθε φορά που νιώσαμε κενό. Να έχουμε στο μυαλό μας πως αυτές οι μέρες είναι μέρες που το καλύτερο δώρο που μπορούμε να έχουμε, είναι να έχουμε υγιείς και δυνατούς, τους ανθρώπους που μας αγαπούν και που αγαπάμε.

Φωτό από: eXtra.cz

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates