Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Οι Ολυμπιακοί του Πούτιν!

Οι Ολυμπιακοί του Πούτιν!

Η σύγκριση μεταξύ των Θερινών και Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί στην παρούσα χρονική φάση να κριθεί άτοπη. Κυρίως, λόγω της δυναμικής των δύο διοργανώσεων αλλά και του περιορισμένου κοινού στο οποίο απευθύνονται οι δεύτεροι.

Οι επόμενοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στην πόλη Σότσι της Ρωσίας, όμως, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας τους τελευταίους μήνες, με πολλούς ανθρώπους να ισχυρίζονται πως υπάρχει φίμωση στην ελευθεροτυπία, αλλά και περιορισμός της ελευθερίας του λόγου.

Τούτο προκύπτει, από την φυλάκιση μελών της φεμινιστικής οργάνωσης Pussy Riots και συγκεκριμένα τριών γυναικών που καταδικάστηκαν σε διετή φυλάκιση, λόγω χουλιγκανισμού. Όπου χουλιγκανισμός, σύμφωνα με το Δικαστήριο, η παραβίαση της Δημόσιας Τάξης, αλλά και η έλλειψη σεβασμού προς την κοινωνία κατά τη διάρκειά της κίνησής τους να κάνουν μια «πανκ προσευχή» στο χώρο της εκκλησίας.

Επιστρέφοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Σότσι επικράτησε ενός άλλου χειμερινού θέρετρου, του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας αλλά και της νοτιοκορεατικής πόλης Πιεντσχάνγκ. Από άποψη τοποθεσίας, η εγγύτητα που παρουσιάζει το θερμό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας με το Κέντρο Ορεινού Σκι είναι ανεπανάληπτη. Όλα τα στάδια βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής το ένα από το άλλο με τους διοργανωτές να φιλοδοξούν πως θα εντυπωσιάσουν αθλητές και επισκέπτες.

Ο ρόλος του Προέδρου

Μετά την αποτυχία ανάληψης από τη Μόσχα των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων που κατέληξαν εντέλει στο Λονδίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέλαβε προσωπικά το στοίχημα της ανάληψης της διοργάνωσης των Χειμερινών.

Διαθέτει, άλλωστε, εξοχική κατοικία στο Σότσι και ακολουθώντας το αντίστοιχο παράδειγμα του Τόνι Μπλερ που μετέβη στα κεντρικά της ΔΟΕ, προκειμένου να πείσει ο ίδιος τους διοργανωτές, ταξίδεψε το 2006 μέχρι την Γουατεμάλα για να πείσει περί της καταλληλότητας του μέρους.
Με έναν λόγο που συνεπήρε την ΔΟΕ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά έπεισε την Επιτροπή και με ψήφους 51 εναντίον 47 επικράτησε στην τελική ψηφοφορία της Πιενχτσάνγκ.

Στο μεγάλο εγχείρημα της Ρωσίας, κινητοποιήθηκαν επιχειρηματικοί κολοσσοί όπως η Gazprom κατασκευάζοντας μεγάλο μέρος των υποδομών τόσο των αθλητικών όσο και των ξενοδοχειακών, με το συνολικό κονδύλι για όλη τη διοργάνωση να αγγίζει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παρά την πολυδάπανη επένδυση, οι διοργανωτές εκτιμούν πως θα παρουσιαστεί πλεόνασμα περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ μετά το τέλος της διοργάνωσης, ενώ η ανάπτυξη της περιοχής θα έχει μελλοντική τουριστική προοπτική από όλο τον κόσμο.

Στην περιοχή, το τοπικό αεροδρόμιο μπορεί να φιλοξενήσει και μεγάλα αεροπλάνα, ενώ θα υπάρχει και μετρό που να συνδέει τις σημαντικότερες περιοχές των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Την κατασκευή, ανέλαβε εξ ολοκλήρου η εταιρία ενός ανθρώπου, του Όλεγκ Ντεριπάσκα, δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στη Ρωσία.

Παράλληλα η εταιρία του που είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής αλουμινίου παγκοσμίως, θα χτίσει και μεγάλο μέρος του Ολυμπιακού χωριού. Ο Ντεριπάσκα, αντιμετώπισε το 2009 κάποια προβλήματα με τις Αμερικανικές Αρχές με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η περιουσία του προ κρίσης άγγιζε τα 28,6 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 3,5 δισεκατομμύρια, λόγω χρεών προς τράπεζες και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχειών.

Πρέπει να σημειωθεί, πως υπάρχουν διάφορες αμφισβητήσεις και κατηγορίες περί του τρόπου οργάνωσης και εκτέλεσης των έργων με την κυβέρνηση να κατηγορείται πως κάνει τα «στραβά μάτια» σε πολλές περιπτώσεις αλλά και φωτογραφικές αναθέσεις έργων. Οι εικασίες διαψεύδονται από την Κυβέρνηση της Ρωσίας, παρά το γεγονός πως διάφοροι περιβαλλοντικοί οργανισμοί θεωρούν πως έχει γίνει καταπάτηση δασικών περιοχών προκειμένου να διευκολυνθεί η κατασκευή των υποδομών.

Από καθαρά αθλητικής άποψης τέλος, το Σότσι έχει την πιο υψηλή μέση θερμοκρασία από κάθε άλλη προηγούμενη διοργανώτρια περιοχή, με 8.3 βαθμούς Κελσίου.

 

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates