Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τι είναι τελικά αυτό το “υπερπέραν”;

Όλοι οι άνθρωποι με ανησυχίες πάντα αναρωτιόντουσαν τι πραγματικά είναι το υπερπέραν ή τι ισχύει από όλα αυτά που ακούν κατά καιρούς για αυτό. Ως υπερπέραν ορίζεται οτιδήποτε θεωρητικά βρίσκεται πέρα από τον κόσμο που γνωρίζουμε, ή πιο συγκεκριμένα ο κόσμος που -πάλι θεωρητικά- υπάρχει μετά το θάνατο.

Η λύση αυτού του αινίγματος, του τι δηλαδή υπάρχει (ή δεν υπάρχει) μετά το τέλος της ζωής στη γη, δεν έχει δοθεί επιστημονικά, υπάρχουν όμως διάφορες θρησκευτικές προσεγγίσεις που εναρμονίζονται με περίεργα παραψυχολογικά φαινόμενα.

  • Ο χριστιανισμός για παράδειγμα αναφέρεται στον Αιώνιο Παράδεισο, που περιμένει τους καλούς ανθρώπους και στη Κόλαση των βασανιστηρίων που θα “ανταμείψει” αναλόγως τους κακούς και δόλιους ανθρώπους.
  • Πολλοί έχουν ισχυριστεί πως μπορούν να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των νεκρών χάρη στη μεσολάβηση σαμάνων, μάγων ή μέντιουμ, όχι μόνο σε Αμερική (που φημίζεται για ακραίες συναφείς καταστάσεις) αλλά και εδώ, στην ορθολογική Ελλάδα.
  • Μέσω επιστημονικών ερευνών βέβαια, που πραγματοποιήθηκαν σε μέντιουμ εν ώρα εργασίας, αποδείχτηκαν ποικίλα κόλπα και παραποιήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν και αξιοπερίεργες περιπτώσεις ατόμων, που σώθηκαν από το θάνατο και είχαν επιθανάτιες εμπειρίες – σε αυτές τις μαρτυρίες εντοπίζονται αρκετά όμοια στοιχεία, παρόλο που τα άτομα προέρχονται από διαφορετικούς τόπους και πολιτισμούς. Σχεδόν όλοι αναφέρονται σε ένα ζεστό φως στο βάθος κάποιου σκοτεινού τούνελ, το οποίο τους προσελκύει και τους γαληνεύει.
  • Όσοι πιστεύουν στο μεταφυσικό κόσμο, στο «υπερπέραν», ψάχνουν εναγωνίως σημάδια για να διαμορφώσουν καλύτερη εικόνα για το τι ισχύει τελικά και τι όχι. Δεν είναι όμως εύκολο να τοποθετηθεί κάποιος σε κάτι που ουσιαστικά δεν μπορεί καν να οριστεί. Ο Καρλ Γιάσπερς, (1883-1969), Γερμανός ψυχίατρος και φιλόσοφος, σημαντικός εκπρόσωπος της υπαρξιακής φιλοσοφίας, υποστηρίζει πως σκοπός της φιλοσοφίας δεν είναι η επιστημονική έρευνα, αλλά η παροχή στον άνθρωπο ενός σταθερού προσανατολισμού μέσα στον κόσμο.

Η υπαρξιστική του θεωρία υποστηρίζει πως τρία είναι τα στοιχεία που διακρίνονται από την ανθρώπινη σκέψη: ο αντικειμενικός κόσμος, ο ίδιος ο εαυτός μας ως ύπαρξη και το «επέκεινα», το «υπερπέραν». Αναγνωρίζει δηλαδή πως υπάρχει κάτι που ξεπερνά τον άνθρωπο, ως πρώτη αρχή, κάτι που δεν ταυτίζεται ούτε με το αντικείμενο, ούτε με την υπαρξιακή συνείδηση.

Όσα και να διαβάσουμε όμως για το αχανές θέμα του μεταφυσικού κόσμου, δε θα καταφέρουμε να πειστούμε για το τι πραγματικά ισχύει αν δεν το “δούμε με τα μάτια μας”. Ό,τι κι αν υπάρχει μετά από τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε, θα το συναντήσουμε οι ίδιοι μετά τη λήξη του γνωστού και τόσο όμορφου επίγειου ταξιδιού!

Φωτό από: wonderfulengineering.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates