Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Euro 2016: η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική φιέστα αρχίζει!!!

Στις 10 Ιουνίου, στο Στάδιο Σταντ Ντε Φρανς του Παρισιού, η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Γαλλίας αντιμετωπίζει την Ρουμανία, στο παιχνίδι που ανοίγει την αυλαία του EURO 2016. Μια διοργάνωση στην οποία η Ελλάδα δεν κατάφερε να προκριθεί, μετά την πολύ απογοητευτική πορεία της εθνικής μας στα προκριματικά.

  • Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (EURO) είναι μια από τις πιο συναρπαστικές αθλητικές διοργανώσεις και από το 1960 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα, μας έχει χαρίσει αμέτρητες στιγμές αγωνίας, έκστασης και ποδοσφαιρικής μαγείας. Η ιδέα της διοργάνωσης ανήκει στον γάλλο Ανρί Ντελονέ, ο οποίος το 1927 ήθελε να διοργανώσει ένα ευρωπαϊκό τουρνουά στα πρότυπα του Κόπα Αμέρικα της Νοτίου Αμερικής.
  • Το 1954, με την ίδρυση της ΟΥΕΦΑ, η ιδέα επανήλθε στο προσκήνιο από τον Ντελονέ. Στην πρώτη διοργάνωση του EURO, το 1960, δήλωσαν συμμετοχή μόνο 17 χώρες, με την Ελλάδα παρούσα και απούσες τις πιο δυνατές ομάδες της Ευρώπης, όπως η Αγγλία, η Σκοτία, η Ουαλία, η Βόρεια Ιρλανδία, η Δυτική Γερμανία, η Σουηδία, η Ιταλία και η Ολλανδία. Στον τελικό αυτής της πρώτης διοργάνωσης η Σοβιετική Ένωση νίκησε με 2-1 στην παράταση τη Γιουγκοσλαβία και κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Εθνών Ευρώπης.
  • Η επιτυχία της διοργάνωσης, όμως, και η απήχηση στους φιλάθλους είχαν ως αποτέλεσμα στο δεύτερο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1964 να συμμετάσχουν όλες οι χώρες – μέλη της ΟΥΕΦΑ. Από το 1968 ο θεσμός μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, διοργανώνεται κάθε 4 χρόνια και οι ομάδες της τελικής φάσης, από 4 το 1960, θα φθάσουν φέτος για πρώτη φορά τις 24.
  • Οικοδέσποινα του φετινού EURO είναι η Γαλλία και τα παιχνίδια θα φιλοξενηθούν σε 10 υπερσύγχρονα, ανακαινισμένα στάδια στις πόλεις Λιλ, Παρίσι, Μπορντώ, Λυών, Μασσαλία, Νίκαια, Τουλούζ και Σαιντ-Ετιέν. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που η Γαλλία διοργανώνει το τουρνουά, μετά το 1960 και το 1984.
  • Στο φετινό EURO θα ισχύσουν και αρκετές αλλαγές στους κανόνες της διαιτησίας με τις πιο σημαντικές να είναι οι εξής:
  • Στη σέντρα, η μπάλα μπορεί να παιχτεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
  • Καθιερώνονται τα διαλείμματα για νερό.
  • Οι παίκτες που τραυματίζονται, θα μπορούν να παραμείνουν για 20 δευτερόλεπτα στον αγωνιστικό χώρο.
  • Οι παίκτες, που σταματάνε πριν εκτελέσουν πέναλτι, θα δέχονται κίτρινη κάρτα, ενώ δε θα έχουν δικαίωμα νέας εκτέλεσης.
  • Αν ένας παίκτης κάνει πέναλτι σε καθαρή ευκαιρία για γκολ, θα τιμωρείται με κίτρινη κάρτα και όχι κόκκινη σε περίπτωση, που πηγαίνει για την μπάλα.
  • Επίσης, για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί τεχνολογία “GoalLine” που θα δείχνει ξεκάθαρα αν η μπάλα έχει περάσει ή όχι τη γραμμή του τέρματος.
  • Όσον αφορά στους ομίλους, με την αύξηση των ομάδων σε 24, δημιουργήθηκαν 6 όμιλοι 4 ομάδων. Οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες ομάδες προκρίνονται στην επόμενη φάση. Στη συνέχεια ακολουθεί ο γύρος των 16, τα προημιτελικά, τα ημιτελικά και ο τελικός.
  • Οι όμιλοι του φετινού EURO είναι οι έξης:
  1. Α’ όμιλος: Γαλλία, Αλβανία, Ρουμανία, Ελβετία
  1. Β’ όμιλος: Αγγλία, Ουαλία, Σλοβακία, Ρωσία
  1. Γ’ όμιλος: Γερμανία, Βόρειος Ιρλανδία, Πολωνία, Ουκρανία
  1. Δ’ όμιλος: Ισπανία, Τουρκία, Τσεχία, Κροατία
  1. Ε’ όμιλος: Βέλγιο, Ιρλανδία, Σουηδία, Ιταλία
  1. ΣΤ’ όμιλος: Πορτογαλία, Ισλανδία, Ουγγαρία, Αυστρία
  • Φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου είναι οι συνήθεις ύποπτες Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία με την Αγγλία να ακολουθεί σε κοντινή απόσταση.
  • Ο τελικός θα διεξαχθεί στο Σταντ Ντε Φρανς στις 10 Ιουλίου.

 

Φωτό από: www.linkedin.com


Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates