Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος: Πώς, με την Μικρασιατική Καταστροφή, μεταφέρθηκε στη χώρα μας ένας κορυφαίος εκπαιδευτικός οργανισμός.

Το δημιούργησε στη Σμύρνη μια ιεραπόστολος, μεταφέρθηκε στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική καταστροφή, έχει γίνει κορυφαίος οργανισμός εκπαίδευσης.

Με αφορμή που το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (PierceDereeAlba) εγκαινίασε ένα νέο κεφάλαιο στην 140χρονη ιστορία του, εισάγοντας μία νέα εικαστική ταυτότητα για τον οργανισμό και για τις τρεις εκπαιδευτικές του μονάδες: το Γυμνάσιο και Λύκειο Pierce, το κολλέγιο Deree και το Alba Graduate Business School, ο ιστότοπός μας www.tsemperlidou.gr, ρώτησε την κυρία Νίκη Μπουτάρη, Vice President for Marketing, για την ιστορία και τις δραστηριότητες του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

  1. Κυρία Μπουτάρη, ποια είναι η ιστορία του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος;

Η ιστορία ξεκινά 140 χρόνια πριν, το 1875, στη Σμύρνη της Μ. Ασίας, όταν μία Αμερικανίδα ιεραπόστολος, η Maria West, αποφασίζει να χαρίσει το δώρο της εκπαίδευσης σε κορίτσια, μία κίνηση σχεδόν ριζοσπαστική για την εποχή.

Το 1922, στη μεγάλη καταστροφή της Σμύρνης, το σχολείο γίνεται καταφύγιο για 1.200 Έλληνες και Αρμένιους και η διευθύντρια Minnie Mills με αυταπάρνηση οδηγεί τους πρόσφυγες στα πλοία που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την, παραδομένη στη φωτιά, πόλη. Μετά από ειδική πρόσκληση του Ελευθέριου Βενιζέλου, το Κολλέγιο συνεχίζει τη λειτουργία του στην Αθήνα.

Από τότε, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος σμιλεύτηκε και εξελίχθηκε με την ιστορία της Ελλάδας. Το σχολείο ονομάστηκε Pierce – το γνωστό σε όλους Κολλέγιο Θηλέων – και το 1965 μεταφέρθηκε από το Ελληνικό στις εγκαταστάσεις όπου εδρεύει και σήμερα, στην Αγία Παρασκευή. Λίγα χρόνια μετά, ο οργανισμός εξελίσσεται προσφέροντας και υπηρεσίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: το 1973 δημιουργείται το Deree, που προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα. Το 2011, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος καλωσορίζει στην εκπαιδευτική οικογένεια και το Alba Graduate Business School.

Από το 1875 έως και σήμερα, η αποστολή είναι ίδια: Να προσφέρουμε στους μαθητές και φοιτητές μας τις ευκαιρίες και όσα χρειάζονται για να διαμορφώσουν μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα και να προσφέρουν με τη σειρά τους στην κοινωνία.

  1. Ποια είναι σήμερα η δυναμική του Deree; (αριθμός σπουδαστών, προγράμματα σπουδών, επίπεδο πτυχίων, υποτροφίες)

Το Deree είναι το «ακαδημαϊκό σπίτι» περίπου 3.000 φοιτητών προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου. Συγκεκριμένα, προσφέρει 25 προγράμματα Bachelor μέσω των τριών σχολών του: Business School, School of Liberal Arts and Sciences, Frances Rich School of Fine and Performing Arts. Επίσης προσφέρει 4 προγράμματα Master (Ψυχολογίας και Επικοινωνίας) μέσω της μεταπτυχιακής του σχολής Deree School of Graduate and Professional Education. Από τους 3.000, οι 600 φοιτητές έρχονται στο Deree από άλλες χώρες για το πτυχίο τους ή για ένα εξάμηνο (study abroad).

Αν και το Deree είναι ιδιαίτερα γνωστό για τα business προγράμματά του, και οι άλλες δύο σχολές του προσφέρουν καινοτόμα προγράμματα που συνεχώς ανανεώνονται: Π.χ. στο τμήμα IT μπορεί κάποιος να πάρει κατεύθυνση για τεχνητή νοημοσύνη ή game development, ενώ η Σχολή Καλών Τεχνών προσφέρει από φέτος και πρόγραμμα Graphic Design. Επιπλέον, η δομή των σπουδών στο Deree, που ακολουθεί το αμερικανικό εκπαιδευτικό σύστημα, δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να συνδυάσουν πεδία: σκεφτείτε στο προηγούμενο παράδειγμα έναν φοιτητή IT που παίρνει κάποια μαθήματα Graphic Design για υποειδίκευση.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος λειτουργεί ως μη κρατικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν μεγάλα ιδρύματα του εξωτερικού όπως το Harvard και το Stanford. Αυτό σημαίνει κυρίως ότι λειτουργεί με δωρεές. Η ανώτατη εποπτική αρχή αποτελείται από ένα Συμβούλιο Επιτρόπων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και, επιπλέον, είναι οι ίδιοι δωρητές, ενώ το Κολλέγιο διοικείται από τον Πρόεδρο και το Συμβούλιο του Προέδρου.

Λόγω της μη κερδοσκοπικής φύσης του Κολλεγίου, το Deree έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να προσφέρει ένα ευρύ πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας 3 εκ. ευρώ ετησίως στους φοιτητές του, με τη μορφή ακαδημαϊκών υποτροφιών αλλά και υποστήριξης σε όσους έχουν ανάγκη.

  1. Από ποιες εκπαιδευτικές μονάδες αποτελείται το “The American College Of Greece“;

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός, κάτω από τον οποίο λειτουργούν αυτόνομα τρεις μονάδες διαφορετικής εκπαιδευτικής βαθμίδας. Είναι το Γυμνάσιο και Λύκειο Pierce, το Deree, που προσφέρει προπτυχιακές σπουδές καθώς και μεταπτυχιακά προγράμματα Ψυχολογίας και Επικοινωνίας, και το Alba, που προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα Διοίκησης Επιχειρήσεων.

  1. Το νέο σήμα που μόλις σχεδιάσατε, τι συμβολίζει;

Η νέα εικαστική ταυτότητα παρουσιάζει με σαφήνεια την οργανωτική διάρθρωση του Κολλεγίου, που «ενώνει» κάτω από μία εκπαιδευτική ομπρέλα τις τρεις εκπαιδευτικές μονάδες.

Είναι ένας θυρεός (Α) που εκφράζει την κοινή εκπαιδευτική κληρονομιά (από το 1875) αλλά και την «εκπαιδευτική κλίμακα», την πορεία από το Γυμνάσιο και Λύκειο, στις προπτυχιακές και στις μεταπτυχιακές σπουδές.

Η κάθε μονάδα έχει το δικό της λογότυπο (Β), που αποτελείται από τον νέο «θυρεό» κι ένα σχήμα στα ιστορικά χρώματα κάθε μονάδας, που συμβολίζει την ακαδημαϊκή εστία: έναν χώρο που καλλιεργεί και εξελίσσει τη γνώση κι ένα «σπίτι» για κάθε μαθητή και φοιτητή.
MIKRES-ANASES-EYTYXIAS-KAT-TSEMPERLIDOU-AMERIKANIKO-KOLLEGIO-ELLADOS1

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates