Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πώς αλλάζουν τα επίπεδα της ευτυχίας ανάλογα με την ηλικία;

Εάν σε ρωτούσαν αν είσαι περισσότερο ευτυχισμένος τώρα ή πριν από δέκα χρόνια τί θα απαντούσες; Η απάντηση εξαρτάται από την ηλικία σου. Θα πίστευες ποτέ πως ένας νέος 25 ετών είναι εξίσου ευτυχισμένος με έναν πενηντάρη; Κι όμως!

Έρευνες δείχνουν πως όσο μεγαλώνουμε δε σημαίνει απαραίτητα πως γινόμαστε λιγότερο ή περισσότερο ευτυχισμένοι. Από ό,τι φαίνεται υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στα επίπεδα της ευτυχίας κατά τη διάρκεια  της ζωής σου.

Το διάγραμμα της ευτυχίας.

Το ζενίθ της ευτυχίας παρουσιάζεται γύρω στα 30, όπου και ακολουθεί μια πτώση, και επανέρχεται στην δεκαετία των 50. Το ίδιο ισχύει και για τα επίπεδα άγχους και προβληματισμού γύρω από τη ζωή.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με έρευνες, η διακύμανση αυτή στα επίπεδα της ευτυχίας δεν δείχνει να επηρεάζεται από κοινωνικούς ή πολιτισμικούς παράγοντες, την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση ή την απόκτηση παιδιών.

Πού αποδίδονται αυτές οι αλλαγές στα επίπεδα ευτυχίας;

Αλήθεια τί είναι αυτό που κάνει όσους βρίσκονται στη μέση ηλικία να είναι πιο χαρούμενοι και λιγότερο αγχώδεις σε σχέση με τους νέους; Μάλλον η εμπειρία και η σοφία τους! Στα 50 ο άνθρωπος έχει αποκτήσει αρκετή εμπειρία, δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις από τον εαυτό του και νιώθει εντονότερα το αίσθημα της πληρότητας και της ολοκλήρωσης. Επίσης, εκτιμά περισσότερο τη ζωή, ζει τη στιγμή και δεν αγχώνεται τόσο για το μέλλον. Οι μεσήλικες μπορούν να διαχειριστούν πολύ πιο εύκολα τα συναισθήματάς του σε σχέση με ένα νέο, έχουν περισσότερη υπομονή και τείνουν να είναι πολύ πιο αισιόδοξοι. Ένας άνθρωπος 50 ετών θυμάται λιγότερο όσα άσχημα έχουν συμβεί στη ζωή του σε σχέση με έναν νεότερο.

Όσον αφορά τους τριαντάρηδες, που επίσης παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα ευτυχίας, αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι αρχίζει η ζωή τους να μπαίνει σε μια σειρά και να είναι πιο σταθερή από ότι όταν ήταν 20, κάνουν όνειρα για το μέλλον τους, όπως, το να φτιάξουν οικογένεια και να δημιουργήσουν τη ζωή τους.

Φωτό από: www.wienwert.at

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates