Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Διώξε τα αρνητικά συναισθήματα σε 5 λεπτά

Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας, παρά την επαγγελματική και κοινωνική τους επιτυχία, νιώθουν δυστυχισμένοι και μίζεροι. Αυτό συμβαίνει γιατί συναισθηματικά είναι εγκλωβισμένοι στην παλαιολιθική εποχή. Είναι λες και μια επιδημία μιζέριας έχει κατακλύσει τις σύγχρονες κοινωνίες. Σίγουρα η ύφεση και η οικονομική κρίση έχει συμβάλει δραματικά στην δημιουργία αυτής της επιδημίας, αλλά οι άνθρωποι δείχνουν να είναι πιο δυστυχισμένοι από ποτέ, ακόμα και αυτοί, τους οποίους δεν έχει ακουμπήσει η κρίση. Πολλοί αντιμετωπίζουν αδιέξοδα στις σχέσεις τους, έλλειψη οικειότητας με τους/τις συντρόφους τους και δεν ξέρουν πώς να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους.

Ο λόγος είναι ότι είναι αποδυναμωμένοι και δεν μπορούν να διαχειριστούν 5 βασικά συναισθήματα. Αυτά τα συναισθήματα χτυπάνε καμπανάκια μέσα μας, αλλά πολύ συχνά τα παραβλέπουμε.

Ποια είναι αυτά τα συναισθήματα και τι προσπαθούν να μας πουν:

Φόβος: πολλοί άνθρωποι έχουν μάθει από παιδιά να μην ανοίγονται και να μην εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Αντίθετα, καταπιέζουν αυτά τα συναισθήματα και υψώνουν τις άμυνές τους, ώστε να μην δείχνουν ποτέ ευάλωτοι. Φοβούνται ότι αν αποκαλύψουν τα αληθινά τους συναισθήματα θα επιδεινώσουν κάποιο πρόβλημα, ενώ στην πραγματικότητα, το να προσπαθούν να το κρύψουν κάτω από το χαλάκι, κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Θυμός: ένα συναίσθημα που στον πολιτισμένο κόσμο μας, είναι σχεδόν απαγορευμένο. Τον θυμό μας πρέπει να τον χαλιναγωγούμε και να τον εκφράζουμε πάντα μέσα σε κάποια, κοινωνικά αποδεκτά, όρια. Αν ξεσπάσουμε μπορεί να μας πούν αυταρχικό ή απολίτιστο, και έτσι καταλήγουμε να κρατάμε το θυμό μέσα μας και να νιώθουμε εγκλωβισμένοι και δυστυχείς.

Θλίψη: ενώ τα συναισθήματά μας προσπαθούν απλά να μας υπηρετήσουν, εμείς φοβόμαστε αυτό που νιώθουμε και έτσι τα θάβουμε βαθιά μέσα μας. Επειδή θεωρούμε κάποια συναισθήματα άσχημα, προσπαθούμε να τα ξεφορτωθούμε. Και όταν αυτά επιμένουν, επειδή το ερέθισμα που τα προκάλεσε είναι ακόμα εκεί, νιώθουμε ανήμποροι και λυπημένοι.

Εκνευρισμός: Δεν υπάρχει άλλο συναίσθημα που να μας οδηγεί σε στασιμότητα και άρνηση, περισσότερο από τον εκνευρισμό. Ο εκνευρισμός είναι σημάδι ότι βλέπουμε τα πράγματα στενόμυαλα, βασιζόμενοι σε απόψεις που έχουν τις ρίζες τους στο φόβο και τις προκαταλήψεις μας. Επειδή, λοιπόν, εστιάζουμε στο φόβο και όχι στο συναίσθημα που νιώθουμε, εκνευριζόμαστε γιατί δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτό τον αρνητισμό μας.

Ενοχές: Η ενοχές μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα με τον εαυτό μας, μας κάνουν να αμφιβάλουμε για την αξία μας. Ταυτόχρονα, όμως, μας υποστηρίζουν στο να ξαναβρούμε το χαμένο μας εαυτό, απλά πρέπει να ακούσουμε προσεκτικά αυτά που μας ψιθυρίζουν.

Αν θέλεις να ξεπεράσεις τη μιζέρια που νιώθεις και να έρθεις σε μεγαλύτερη αρμονία με τα συναισθήματά σου μέσα σε 5 λεπτά, ακολούθησε αυτά τα απλά βήματα.

Αναγνώρισε τον τρόπο που νιώθεις

Κατάγραψε τα συναισθήματά σου, έτσι όπως σου έρχονται. Ποιο από τα παραπάνω συναισθήματα είναι το πιο κοντά σε αυτό που νιώθεις; Αν πιστεύεις ότι είναι περισσότερα από ένα, διάλεξε αυτό με το οποίο προτιμάς να ξεκινήσεις.

Απελευθέρωσε το εγώ σου

Κατάγραψε όλους τους φόβους, τις αντιρρήσεις ή τις αμφιβολίες σου. Πρέπει να ξεκαθαρίσεις τι προσπαθεί να σου πει ο εαυτός σου, να βάλεις σε τάξη τις σκέψεις σου… στο χαρτί…  μην αφήνεις τον εαυτό σου να βάζει τρελές ιδέες στο κεφάλι σου. Προσπάθησε να καταλάβεις τι σου λέει η φωνή μέσα σου, αντί να τη αφήνεις να αντηχεί άναρχα μέσα στο μυαλό σου.

Ανάλαβε δράση

Βρες το επόμενο βήμα που θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις. Όρισε την ημερομηνία που θα αναλάβεις δράση και τον τρόπο που θα αξιολογήσεις τα αποτελέσματα του βήματος που έκανες.

Όταν βγαίνουμε από τις σκιές και ξεπερνάμε τους φόβους μας, συνδεόμαστε περισσότερο με τον συναισθηματικό μας εαυτό, με τους αγαπημένους μας και βγάζουμε προς τα έξω έναν νέο, πιο δυνατό εαυτό!

#tsemperlidou.gr, ευτυχία, θετική σκέψη, αισιοδοξία, αυτοβοήθεια

Φωτό από: www.yourtango.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates