Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ο Ντίπακ Τσόπρα και τα 3 στοιχεία των χαρισματικών ηγετών (VIDEO)

Πολλά είναι τα θέματα που απορρέουν από το τι εννοούμε χάρισμα, τι εννοούμε «χαρισματικός ηγέτης» ή «πρώτο βιολί». Οι έρευνες, έχουν ξεκινήσει από το παρελθόν κάνοντας επιστήμονες που μελετούσαν την ανθρώπινη συμπεριφορά σαν τον Gardner να υποστηρίζουν πως η ανθρώπινη ευφυία, χωρίζεται σε πολλές (8 με 9) πτυχές. Αν ένα παιδί, φανερώνει εξαιρετικές δεξιότητες σε πάνω από δύο πτυχές, (π.χ μουσική , ζωγραφική, γυμναστική) θεωρείται εξαιρετική φύση. Τι γίνεται όμως αν θέλουμε κάτι πιο εξειδικευμένο; Έναν ηγέτη; Όσοι ασχολούνται με το μάνατζμεντ, με τη διοίκηση επιχειρήσεων αλλά και με την πολιτική, παραδέχονται πως μιλάμε για κάτι πολύ δύσκολο να οριστεί, πόσο μάλλον τελικά, να βρεθεί!

Τρεις αρχές, που μάλλον… δεν περίμενες.

Με τον γνωστό νήνεμο και πράο τρόπο, ο Ντίπακ Τσόπρα, σε 2 λεπτά, μας αποκαλύπτει ποιον θεωρεί χαρισματικό ηγέτη. «Τρία είναι τα χαρακτηριστικά ενός χαρισματικού ηγέτη», παραδέχεται και ξεκινά να τα παρουσιάζει.

  1. «Το πρώτο, είναι να ζει στο παρόν. Ένας χαρισματικός ηγέτης, όταν είσαι μπροστά του, σου χαρίζει την αποκλειστική του προσοχή. Τη στιγμή που βρίσκεσαι μπροστά σου, σε αντιμετωπίζει σαν να είσαι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή του». Αφοσίωση λοιπόν και ταυτόχρονα, ευγένεια. Είναι μόνο αυτά τα δύο; Όχι βέβαια!
  1. Ένας ηγέτης πιστεύει οτι το χρόνο που θα περάσει με κάποιους ανθρώπους, πρέπει να τον διαθέσει με τεντωμένες κεραίες καθώς από εκεί, θα ακούσει πράγματα. Η ακοή για έναν χαρισματικό άνθρωπο, είναι η υψηλότερη αίσθηση. Μαθαίνει. Η δεύτερη αρχή για τον Τσόπρα, έχει να κάνει με την ακοή λοιπόν! «Ο χαρισματικός ηγέτης δε νιώθει προσβολή όταν του ασκείς κριτική. Είναι καλό για εκείνον να εκτίθεται στην κριτική και να ακούει τα λάθη που πιθανώς να έχει κάνει». Διαλλακτικότητα και σύνεση. Ένας χαρισματικός άνθρωπος, ξέρει οτι δεν είναι σοφός και ξέρει οτι η αλαζονεία, «κατάπιε» τεράστιες προσωπικότητες στο παρελθόν. Γι’ αυτόν, το λάθος είναι ευκαιρία να μάθει το σωστό και όχι να βγάλει κάποιο παθογενές «εγώ».
  1. «Το τρίτο χαρακτηριστικό ενός ανθρώπου που έχει το χάρισμα της ηγεσίας, είναι η ζεστασιά ή η φιλική διάθεση που βγάζει προς τους ανθρώπους». Ο Ντίπακ Τσόπρα, θεωρεί πως ο άνθρωπος που βρίσκεται σε θέση ευθύνης, δεν πρέπει να πάσχει από κάποιου είδους καχυποψία, ούτε να είναι αποκομμένος από τους άλλους ανθρώπους. Το να είσαι ηγέτης, δε σημαίνει να είσαι «σφιχτός» χαρακτήρας, ούτε να εμπνέεις φόβο.

Οι άνθρωποι, έχουν ανάγκη να αισθάνονται αλλήλους, προσιτούς. Το χιούμορ, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Στο τέλος, ο Τσόπρα, δίνει ένα παράδειγμα που για εκείνον, «φορούσε» αυτά τα τρία χαρακτηριστικά. Το όνομα αυτού, Μπιλ Κλίντον!

Για τον Τσόπρα, οι ηγετικές ικανότητες, είναι κυρίως πνευματικές ικανότητες που αφορούν την συμπεριφορά μας προς τους άλλους.

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates