Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μάθε να λες Όχι.

Γιατί δυσκολεύεσαι να πεις όχι; Τί είναι αυτό που σε κρατάει από το αρνηθείς κάτι που σου ζητάει κάποιος;

Το να αποδέχεσαι να κάνεις ό,τι σου ζητάνε πάντα, χωρίς να αρνείσαι ποτέ, μόνο άγχος μπορεί να σου προκαλέσει και φυσικά να σε κρατήσει πίσω από το να είσαι δημιουργικός.

Ο βασικός λόγος που δε λες ποτέ όχι είναι πως φοβάσαι μήπως το άλλο άτομο παρεξηγηθεί, θυμώσει, χαλάσεις τις σχέσεις σου μαζί του και φυσικά μήπως, μελλοντικά, σου πει όχι σε κάτι που θα ζητήσεις εσύ.

Ποιά είναι, λοιπόν, τα τιπς για να καταφέρεις να πεις το όχι όποτε χρειάζεται;

  1. Υπολόγισε το χρόνο σου. Εάν ξέρεις τις υποχρεώσεις σου και το χρόνο που απαιτούν, τότε θα ξέρεις εάν έχεις ελεύθερο χρόνο ή όχι και θα μπορείς να πεις “συγγνώμη αλλά δεν έχω χρόνο να σε εξυπηρετήσω”.
  2. Θέσε προτεραιότητες. Ακόμα κι αν έχεις ελεύθερο χρόνο, πρέπει να βάλεις προτεραιότητες για το πώς θες να τον αξιοποιήσεις. Θέλεις πραγματικά, μόνο και μόνο γιατί φοβάσαι να πεις ένα όχι, να περάσεις το λίγο ελεύθερο χρόνο σου κάνοντας κάτι που δε θέλεις;
  3. Εξασκήσου πώς να λες το όχι. Βρες ένα τρόπο που θα σε εκφράζει, που θα είναι ευγενικός και συνάμα αποφασιστικός. Εάν το έχεις προετοιμάσει θα σου είναι πιο εύκολο το όχι.
  4. Μην απολογείσαι. Δεν είσαι υποχρεωμένος να κάνεις ό,τι σου ζητάνε. Για αυτό το λόγο μη νιώθεις ενοχικά και φυσικά μην αρχίζεις τις δικαιολογίες και τις απολογίες. Δεν θέλεις για αυτό δεν το κάνεις.
  5. Μην είσαι καλός με όλους. Δεν εννοούμε φυσικά να γίνεις ξαφνικά αγενής. Αλλά μην βάζεις μπροστά την καλοσύνη σου με αποτέλεσμα να μη  μπορείς να πεις όχι, για να δείχνεις πάντα ο καλός της υπόθεσης.
  6. Μη φοβάσαι να πεις όχι σε ανώτερούς σου. Μπορεί να πρόκειται για το αφεντικό σου αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν έχεις δικαιώματα. Αν σου ζητάει, για παράδειγμα, να κάνεις συνεχώς υπερωρίες, μπορείς ευγενικά να αρνηθείς, υπενθυμίζοντας πως η συμφωνία σας ήταν για συγκεκριμένες ώρες εργασίας και πως έχεις και εσύ υποχρεώσεις.
  7. Αν πάλι θέλεις να αφήσεις ανοιχτό το ενδεχόμενο να πεις το ναι, τότε μπορείς να πεις πως ενδεχομένως θα κάνεις αυτό που σου ζήτησαν αργότερα ή κάποια άλλη στιγμή.

Φωτό από: ultimatehealthandage.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates