Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

08 Οκτωβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Όρασης

Η όραση ή αλλιώς οπτική αντίληψη αποτελεί μία από τις πέντε αισθήσεις μας. Θεωρείται μάλιστα η πιο σημαντική, γιατί με αυτήν γίνεται άμεσα αντιληπτός ο εξωτερικός χώρος. Περίπου το 30% του ανθρώπινου εγκεφάλου ασχολείται με την επεξεργασία και ερμηνεία των ερεθισμάτων της όρασης.

Τι θα έλεγες, λοιπόν, να έδενες τα μάτια σου με ένα μαντήλι και να άφηνες κάποιον άλλον να σε καθοδηγήσει ή ακόμα χειρότερα, να προσπαθούσες να αυτοεξυπηρετηθείς; Νομίζω ότι δεν θα άντεχες ούτε πέντε λεπτά. Το ίδιο ισχύει και για εμένα.

Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, κάθε 5 δευτερόλεπτα ένας συνάνθρωπός μας τυφλώνεται και κάθε ένα λεπτό ένα παιδί. Οι τυφλοί σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε 40 με 45 εκατομμύρια, ενώ σε 135 εκατομμύρια οι άνθρωποι που έχουν μειωμένη όραση.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των τυφλών ζει στις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες, όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε οφθαλμίατρο, ενώ δεν κυκλοφορούν φθηνοί φακοί, κολλύρια και σκελετοί γυαλιών. Αν και στη χώρα μας το πρόβλημα της τύφλωσης δεν είναι έντονο, μιας και η αναλογία τυφλών δεν ξεπερνά τους 23 ανά 100.000 κατοίκους, η σοβαρότερη αιτία τύφλωσης στην Ελλάδα είναι ο διαβήτης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης) γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη κάθε Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την Πρόληψη της Τύφλωσης, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Οι δύο οργανώσεις έχουν ως στόχο να στρέψουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον στο πρόβλημα της τύφλωσης και τις επιπτώσεις του τόσο στον άνθρωπο όσο και στο περιβάλλον στο οποίο ζει.

Πριν κατηγορήσεις την πολιτεία και τους δημόσιους φορείς, αναλογίσου για το τι μπορείς να κάνεις εσύ προσωπικά. Αυτό σημαίνει να μην παρκάρεις το αυτοκίνητό σου σε οδηγούς τυφλών (όπως και σε ράμπες αναπήρων), να καταγγέλλεις τέτοιου είδους παραβάσεις, αλλά και να βοηθάς όσο μπορείς τους τυφλούς ανθρώπους να κυκλοφορήσουν στην πόλη.

Τέλος, αν συναναστρέφεσαι με ηλικιωμένους ή διαβητικούς ανθρώπους είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η τακτική εξέταση αποτελεί την καλύτερη πρόληψη για την αποφυγή της τύφλωσης.

Φωτό από: www.freedigitalphotos.net

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates