Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Αν δεν είσαι ξυπόλυτος, είσαι βαριά ντυμένος (άγνωστος)

Όλα τα καλοκαίρια, σαν παιδί ένιωθα απόλυτη ελευθερία, χωρίς την καταπίεση του σχολείου. Η φράση που διάβασα κάπου “Αν δεν είσαι ξυπόλυτος είσαι βαριά ντυμένος” με εκφράζει πέρα ως πέρα αυτή την εποχή.

Οι γονείς μου ήταν πιο ελαστικοί το καλοκαίρι, κάνοντας την υπέρβαση να δέχονται παρεκκλίσεις από το “σωστό”.

Τι ήταν το “σωστό” το χειμώνα και τι ήταν “σωστό” το καλοκαίρι, μόνο ένας γονιός μπορεί να το απαντήσει. Ανάμεσα στα σωστά του καλοκαιρού ήταν και η παρέκκλισή μας από το να φοράμε παπούτσια. Καλοσυνηθίζαμε από τις παραλίες που γυρίζαμε ξυπόλυτα, όλα μαζί, και μετά, το παπούτσι, ακόμα και σαν σαγιονάρα, μας φαινόταν καταπιεστικό.

Η φράση “φόρα τα παπούτσια σου” ακουγόταν, άντε μια φορά, στην αρχή του καλοκαιριού και, μετά, τίποτα. Ακόμα και οι μεγάλοι έδειχναν κατανόηση.

Αυτό ήταν! Η έμμεση άδεια για ξυπολυσιά. Όλα τα ξαδέλφια μαζί, τρέχαμε ψάχνοντας χταπόδια στα βραχάκια, κάνοντας διαδρομές και εξερευνήσεις μέσα στο λιοπύρι, μπαινοβγαίνοντας στο νερό φωνάζοντας από ενθουσιασμό και ορμώντας στα βαλτωμένα νερά για να βρούμε γυρίνους. Μπορείς να απολαύσεις όλα αυτά, φορώντας ρούχα ή παπούτσια; Ένα μαγιό ήταν ότι πιο “βαρύ” μπορούσαμε να φοράμε.

“Ξυπόλυτο τάγμα”, μας έλεγε η θεία μου και, αν μας έβλεπε κανείς από μακριά, αυτό θα καταλάβαινε. Ήμασταν ένα τάγμα ξυπολυσιάς, μαυροτσούκαλα από το πολύ κολύμπι, τις πατητές, τα μακροβούτια μέσα στο νερό.

Ούτε που θυμόμασταν που είχαμε παρατήσει τις σαγιονάρες μας. Λες και είχε σημασία. Άλλες ξεχνιόντουσαν στα βοτσαλάκια της παραλίας, άλλες κάτω από το κρεβάτι.

Ποιος είχε το μυαλό του στα παπούτσια;

Όταν σε τραβάνε σαν μαγνήτης τα σκουληκάκια της θάλασσας ή τα βατραχάκια του κοντινού βάλτου, τα παρατάς όλα και τρέχεις με τις σαγιονάρες στα χέρια σου!!!!! (για να μην σε εμποδίζουν)

Ακόμα θυμάμαι τα καυτά βότσαλα στις πατούσες και τη γλίτσα του βάλτου ως τον αστράγαλο. Όμως αυτό δεν είναι το νόημα του καλοκαιριού;

Ένα φεστιβάλ αισθήσεων και το πανηγύρι του σώματος, που ξεγυμνώνεται στα χάδια του ήλιου.

Υπάρχει ένα ξενοδοχείο στον Ινδικό ωκεανό με σλόγκαν: “No shoes, no news” και με το που φτάνεις σου βγάζουν τα παπούτσια και σου ζητούν να μην χρησιμοποιείς το κινητό ενοχλώντας τους άλλους. Είναι ο ορισμός της ελευθερίας σήμερα.

 

Φωτό από: www.ocean-plaza.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates