Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ξέρεις γιατί ο σκύλος σου ξεχνάει ότι τον μάλωσες;

Υπάρχει λόγος που ο σκύλος σου δεν σε ακούει όταν τον μαλώνεις!

Οι σκύλοι ξεχνούν σχεδόν τα πάντα μέσα σε 2 λεπτά, ενώ οι χιμπατζήδες μετά από 20 δευτερόλεπτα. Η μνήμη των μπαμπουίνων, των μακάκων και των μαϊμούδων, δεν ξεπερνά αυτή μιας μέλισσας.

Σε σύγκριση με τους ανθρώπους, τα ζώα δεν θυμούνται συγκεκριμένα γεγονότα, αλλά συγκρατούν πληροφορίες, μόνο όταν αυτές μπορούν να τα βοηθήσουν να επιβιώσουν.

Τα ζώα, λοιπόν, έχουν δύο ειδών μνήμη: τη βραχυπρόθεσμη και την εξειδικευμένη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μια νέας επιστημονικής έρευνας που εξέτασε 25 διαφορετικά είδη, από περιστέρια έως δελφίνια, τα ζώα έχουν βραχυπρόθεσμη μνήμη που, κατά μέσο όρο, διαρκεί μόλις 27 δευτερόλεπτα!

Η βραχυπρόθεσμη αφορά σχεδόν τα πάντα και διαρκεί πολύ λίγο.

Η εξειδικευμένη μνήμη, αντίθετα, αφορά συγκεκριμένα πράγματα και κρατάει για πολύ. Για παράδειγμα, ένα κοράκι θυμάται που έχει κρύψει διάφορους καρπούς για μήνες, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να θυμηθεί άλλα, πιο καθημερινά πράγματα.

Τα ψάρια έκαναν την έκπληξη, αφού αποδείχθηκε ότι θυμόντουσαν πού ήταν η τροφή 12 μέρες μετά! Καναδοί ερευνητές, αφού πρώτα εκπαίδευσαν τα ψάρια να εντοπίζουν το σημείο που βρίσκεται η τροφή μέσα στο ενυδρείο, στη συνέχεια τα έβγαλαν από το ενυδρείο. Μετά από 12 μέρες τα ξαναέβαλαν και τα ψάρια μπόρεσαν να θυμηθούν ακριβώς το σημείο που ήταν η τροφή. Οπότε αυτά τα περί μνήμης χρυσόψαρου πρέπει να αναθεωρηθούν…

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, Γιόχαν Λιντ, υποστηρίζει ότι όλα τα ζώα έχουν περίπου την ίδια βραχυπρόθεσμη μνήμη. Ο πίθηκος, για παράδειγμα,  δεν θυμάται καλύτερα από έναν απλό ποντικό. Μόνο η ανθρώπινη μνήμη είναι πολύ ευαίσθητη και ανεπτυγμένη. Ακόμα και οι χιμπατζήδες, που έχουν μεγάλη συγγένεια με τον άνθρωπο έχουν πολύ φτωχές επιδόσεις.

Οπότε, μην μαλώνεις άδικα το σκύλο σου, δεν φταίει αυτός που ξεχνάει… αλλά η φύση του!

Φωτό από: fascinatingly.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates