Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Το κλάμα κάνει καλό στην υγεία σου!

Για κάποιο περίεργο λόγο το να “βάζουμε τα κλάματα” δημοσίως ή ακόμα και μπροστά σε ανθρώπους που μας γνωρίζουν, είναι μία κάπως ταπεινωτική συμπεριφορά. Αυτός ο δισταγμός να φανερώσουμε τα συναισθήματά μας, πηγάζει από  την απροθυμία μας να δείξουμε στους άλλους ότι νιώθουμε αδύναμοι. Το κλάμα, όμως είναι μία απόλυτα φυσιολογική αντίδραση σε ένα δυσάρεστο συναίσθημα, με τον ίδιο τρόπο που το χαμόγελο είναι η φυσιολογική μας αντίδραση όταν νιώθουμε ευτυχισμένοι. Και δεν ξέρω κανέναν να ντρέπεται που χαμογελάει. Άρα τι τρέχει με τα δάκρυα;

Υπάρχει εκτεταμένη έρευνα για τα πλεονεκτήματα του κλάματος, αν και όλοι ξέρουμε πόσο ανακουφιστικό μπορεί να είναι ένα καλό κλάμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλαίμε όλη την ώρα, αλλά δεν υπάρχει και λόγος να νιώθουμε ντροπή, ειδικά όταν το κλάμα έχει τόσα καλά να μας προσφέρει!

  1. Το κλάμα μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα

Σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, το 88.8% των ανθρώπων δηλώνουν ότι αισθάνονται καλύτερα μετά από ένα καλό κλάμα.  Ο καθηγητής φαρμακολογίας  Γουίλιαμ Φρέι είπε ότι μπορεί να νιώθουμε καλύτερα, γιατί με τα δάκρυα ίσως απομακρύνονται διάφορα χημικά που δημιουργούνται από τον στρες στον οργανισμό μας. Το στρες που δεν εκτονώνεται αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, οπότε το κλάμα έχει μεγάλη σημασία για την επιβίωση και της μακροζωία μας.

  1. Τα δάκρυα είναι ένα σπουδαίο επικοινωνιακό εργαλείο

Ναι, νιώθουμε ντροπή όταν κλαίμε μπροστά στους άλλους, αλλά δεν είναι κάτι που το κάνουμε επίτηδες. Είναι κάτι που βγαίνει από μέσα μας, όσο κι αν προσπαθούμε να το συγκρατήσουμε. Οι ερευνητές, όμως, υποστηρίζουν τη θεωρεία ότι τα δάκρυα είναι μία εξελικτική προσαρμογή, που σηματοδοτεί στους άλλους ότι είμαστε θλιμμένοι και χρειαζόμαστε βοήθεια. Σε ένα πείραμα του Ολλανδικού Πανεπιστημίου Τίμπουργκ, όπου οι συμμετέχοντες είδαν μια σειρά από φωτογραφίες θλιμμένων προσώπων με δάκρυα και χωρίς, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι συμπάσχουν και θέλουν να βοηθήσουν περισσότερο ανθρώπους με δάκρυα στα μάτια.

  1. Το κλάμα μειώνει το στρες

Τα συναισθηματικά δάκρυα, δηλαδή όχι αυτά που σου ‘ρχονται επειδή καθαρίζεις κρεμμύδια, απελευθερώνουν μία χημική ουσία που λέγεται αδρενοκορτικοτροπίνη, και η οποία ενεργοποιεί την έκκριση κορτιζόλης στο σώμα, που είναι η βασική ορμόνη του στρες. Με το κλάμα δηλαδή, ξεφορτωνόμαστε την ουσία που μας δημιουργεί στρες. Απίθανο;;;

  1. Το κλάμα μπορεί να μειώσει τον πόνο

Μπορεί να μην υπάρχουν εκτεταμένες έρευνες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, οι επιστήμονες όμως πιστεύουν ότι το κλάμα έμμεσα μειώνει τον πόνο, παρακινώντας τους άλλους ανθρώπους να βοηθήσουν. Μια μορφή βοήθειας είναι και το άγγιγμα και η ανθρώπινη επαφή, που αποδεδειγμένα μειώνει τον πόνο.

  1. Τα δάκρυα μπορεί να ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Σε ένα πείραμα του 2006, οι ερευνητές έβαλαν μία ομάδα ανθρώπων με έκζεμα και αλλεργία στο λατέξ (φυσικό ή τεχνητό λάστιχο) να παρακολουθήσει τη δακρύβρεχτη  ταινία “Κράμερ Εναντίον Κράμερ”, ενώ είχαν κολλημένο στο δέρμα τους ένα κομμάτι λατέξ. Αυτοί που έκλαψαν είχαν μικρότερη αντίδραση στο λατέξ και λιγότερες ανοσοσφαιρίνες, σημάδι ότι είχε μειωθεί η αντίδραση του οργανισμού τους.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, κλάψτε με την ησυχία σας. Κάνει καλό στον οργανισμό!

Φωτό από: bloggingonthebrightside.wordpress.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates