Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Για πρόσεχε… Μήπως τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σε σπρώχνουν σε απιστία;

Η απιστία έχει πολλά πρόσωπα. Εκτός από την σωματική απιστία (μην πούμε τώρα σε λεπτομέρειες) υπάρχει και η συναισθηματική και η πνευματική απιστία.

Και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το Facebook, παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Πολλοί δεσμευμένοι θεωρούν ότι είναι σχετικά ασφαλές να φλερτάρουν και να ερωτοτροπούν στο Facebook, αλλά όταν αποκαλυφθούν, τότε η σχέση τους καταστρέφεται ανεπανόρθωτα.

Βέβαια, δεν φταίνε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως δεν φταίει και το μαχαίρι αν τραυματίσεις κάποιον. Το μαχαίρι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και είναι δικό σου θέμα το πώς θα το χρησιμοποιήσεις.

Από την άλλη μεριά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε βάζουν σε πειρασμό.

Η ψηφιακή απιστία είναι σχετικά πιο εύκολη, γιατί ενέχει ένα μεγάλο ποσοστό φαντασίας. Είσαι σε έναν κυβερνοκόσμο όπου κανένας δεν ξέρει ποιος είσαι, όπου ελέγχεις σχεδόν απόλυτα την εικόνα σου και μπορείς να εντυπωσιάσεις τους άλλους με τα μηνύματα και τις προσεκτικά επιλεγμένες φωτογραφίες σου. Κανένας από τον περίγυρό σου δεν σε βλέπει, δεν ξέρει τις κινήσεις σου και τι κάνεις εκεί μέσα. Και αυτή είναι η παγίδα για τη σχέση σου. Μπορείς να μοιράζεσαι προσωπικά σου δεδομένα χωρίς φόβο και ενοχές ότι θα σε ανακαλύψουν. Μάλιστα, πολλοί πιστεύουν ότι το να φλερτάρουν και να κάνουν συζητήσεις ερωτικού περιεχομένου στο Facebook είναι κάτι άκακο, ένα παιχνιδάκι και δεν θεωρείται απιστία. Αλλά θα έκαναν τα ίδια μέσα σε ένα καφέ γεμάτο οικογενειακούς φίλους και γνωστούς…;

Αυτά είναι μερικά στοιχεία από τις ΗΠΑ για τα διαζύγια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  • 81% των δικηγόρων διαζυγίων δήλωσαν ότι έχουν χρησιμοποιήσει στις δίκες τους, στοιχεία από το Facebook, το Myspace, το Twitter και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (66% από το Facebook, 15% από το Myspace και 5% από το Twitter).
  • To 27% των γυναικών και μόλις το 5% των αντρών, χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικές αποδείξεις απιστίας.
  • Κραυγαλέες περιπτώσεις ανώριμης συμπεριφοράς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι το παράδειγμα μητέρας που ορκιζόταν στη δίκη ότι δεν έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών, ενώ ταυτόχρονα ανέβαζε φωτογραφίες στο Facebook από ξέφρενα πάρτι με αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες. Ένας άντρας δήλωνε στο match.com ελεύθερος και χωρίς παιδιά, ενώ την ίδια στιγμή διεκδικούσε σε δίκη την κηδεμονία των παιδιών του. Ένας άλλος σύζυγος που κατηγορούνταν για βίαιη συμπεριφορά και το έπαιζε αθώα περιστερά στο δικαστήριο, ανέβαζε status updates στο Facebook του τύπου “Αν τολμήσεις να ξαναβρεθείς στο δρόμο μου, θα σε τσακίσω”.
  • 1 στους 5 ενήλικες χρησιμοποιεί το Facebook για να φλερτάρει.
  • 23% των αντρών κερατώνει.
  • 19% των γυναικών κερατώνει.
  • Οι άνεργοι άντρες είναι πιο πιθανό να χωρίσουν.
  • Το 47% των γυναικών που έχουν την πρώτη τους ερωτική επαφή πριν τα 16, χώρισαν τα πρώτα 10 χρόνια του γάμου τους.

Τα αποδεικτικά στοιχεία από το Facebook που χρησιμοποιούνται περισσότερο στις δίκες είναι:

  • Προσωπικά μηνύματα με ακατάλληλο περιεχόμενο
  • Συντροφικά μαχαιρώματα και λεκτικές επιθέσεις στις αναρτήσεις του άλλου.
  • Αναφορές φίλων για ύποπτη και ανάρμοστη συμπεριφορά ενός συντρόφου στο Facebook

Εύκολοι τρόποι για να αποφύγεις τις κακοτοπιές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μην διακινδυνεύσεις τη σχέση σου είναι:

  • Μην κρατάς ηλεκτρονικά μυστικά από τον/την σύντροφό σου.
  • Σκέψου πριν αναρτήσεις κάτι ή πριν απαντήσεις σε ένα μήνυμα, πώς θα ένιωθε ο/η σύντροφός σου.
  • Να είσαι αληθινός/η και να μην λες ψέματα, ειδικά για την οικογενειακή σου κατάσταση.
  • Αν πιστεύεις ότι υπάρχουν προβλήματα στη σχέση σου και για αυτό καταφεύγεις στην ψηφιακή απιστία, προσπάθησε να τα διορθώσεις.
  • Κράτα τους ψηφιακούς σου φίλους σε κάποια απόσταση. Βάλε ένα όριο σε όσα θέλεις να μοιραστείς αλλά και να ακούσεις.
  • Μη διστάσεις να διακόψεις κάθε επικοινωνία αν θεωρήσεις ότι έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια.

Μπορεί λοιπόν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να περνάς την ώρα σου και να επικοινωνείς εύκολα με τους άλλους, χρειάζεται όμως προσοχή και όρια για να έχεις προβλήματα με τη σχέση σου.

Φωτό από: venturebeat.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates