Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τα social media κάνουν καλό στην υγεία και την ευτυχία

Ναι, σωστά διαβάσατε. Η σωστή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους και υγιείς. Συνήθως διαβάζουμε μόνο για τα αρνητικά του Facebook και των υπόλοιπων social media όπως είναι το ότι αποξενώνουν τους ανθρώπους, καταστρέφουν τις προσωπικές σχέσεις, προκαλούν εθισμό στους χρήστες κτλ. Όμως έχουν και τα θετικά τους. Οι ψυχολόγοι λένε ότι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ευτυχία και την υγεία ενός ατόμου είναι η κοινωνική υποστήριξη. Όταν νιώθουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που μας αγαπούν, που ενδιαφέρονται για εμάς, μας φροντίζουν και πιστεύουν στην αξία μας, είμαστε πιο ευτυχισμένοι. Επιπλέον η αίσθηση ότι ανήκουμε σε μια ομάδα, μας κάνει να αισθανόμαστε πιο προστατευμένοι και ασφαλείς.

Ιατρικές έρευνες αποκάλυψαν ότι η κοινωνική υποστήριξη μειώνει τις βλαβερές συνέπειες του άγχους στο καρδιοαγγειακό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Εργαστηριακές εξετάσεις σε άτομα που υπέφεραν από στρες, απόδειξαν ότι η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση αλλά και την έκκριση μιας σειράς βλαβερών ορμονών που συνδέονται με το στρες.

Μπορούν όμως η τεχνολογία και τα social media να βελτιώσουν την κοινωνική μας ζωή  και κατ’ επέκταση την στήριξη που μας προσφέρουν οι φίλοι μας;  Η απάντηση είναι ναι! Αρκεί να τα χρησιμοποιούμε με τρόπο που να μας ευχαριστεί. Κάθε φορά που κάνουμε log in, τα επίπεδα της οξυτοκίνης μας (η ορμόνη της αγάπης) πρέπει να αυξάνονται και της κορτιζόλης να μειώνονται.

Αυτά είναι μερικά tips για να απολαύσετε καλύτερα τα πλεονεκτήματα του Facebook.

Αντίληψη

Αν θεωρείτε ότι τα social media είναι χάσιμο χρόνου τότε δεν πρόκειται να ωφεληθείτε από αυτά. Δεν θα νιώσετε καμία ικανοποίηση ή ευτυχία. Αντίθετα, αν αντιλαμβάνεστε τη δραστηριότητά σας στο Facebook ή στο Twitter ως κάτι ενδιαφέρον και συναρπαστικό που σας συνδέει με τους άλλους, τότε θα νιώθετε πιο ευτυχισμένοι και ανανεωμένοι.

Ενεργή συμμετοχή

Για να αισθανθείτε περισσότερο ευτυχισμένοι με το Facebook πρέπει να έχετε ενεργό ρόλο. Δεν αρκεί να διαβάζετε τα posts που ανεβάζουν οι άλλοι. Ανεβάστε τα δικά σας posts, με στόχο να ανοίξετε συζητήσεις και να ανταλλάξετε απόψεις που έχουν βάθος και ουσία. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα χρησιμοποιήστε το Facebook για να βρεθείτε με τους φίλους σας, είτε είναι παλιοί είτε νέοι. Θυμηθείτε να παρακολουθείτε τα δικά μας posts γιατί είναι τα πιο ενδιαφέροντα.

Likes

Το like είναι ένα από τα πιο έξυπνα και διασκεδαστικά χαρακτηριστικά του Facebook. Αν κάνετε like σε ένα καλλιτέχνη, ένα προϊόν ή ένα κατάστημα τότε θα λαμβάνετε συχνά posts με τα νέα τους, κάτι που θα σας γεμίζει και θα σας δίνει μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

Control Settings

Τα άγχη της ζωής χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε και σε αυτά που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Ευτυχώς το τι διαβάζουμε και το τι κάνουμε post στο Facebook είναι απολύτως ελεγχόμενα. Δεν χρειάζεται βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να ακυρώσετε τη φιλία σας με κάποιον που είναι λίγο κουραστικός με τα posts του. Μπορείτε απλά να φτιάξετε διαφορετικά groups, με διαβαθμισμένη πρόσβαση και επικοινωνία ώστε να διατηρήσετε την επικοινωνία σας στο επίπεδο που επιθυμείτε.

Δείξτε την αγάπη σας

Πρόσφατες έρευνες επάνω στη Θετική Ψυχολογία από το πανεπιστήμιο του Harvard και του British Columbia αποκάλυψαν ότι η καλοσύνη που δείχνουμε στους άλλους, μας κάνει να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι. Κάθε μέρα, λοιπόν, φροντίστε να λέτε κάτι όμορφο σε κάποιον από τους ψηφιακούς σας φίλους. Θα νιώσετε καλύτερα και οι δύο. Ειδικά να κάποιος έχει γενέθλια ή γιορτή μην ξεχάσετε να γράψετε τις ευχές σας. Ένας τοίχος γεμάτος ευχές είναι η καλύτερη υπενθύμιση ότι υπάρχουν υπέροχοι άνθρωποι που σε σκέφτονται, σε εκτιμούν και σε αγαπάνε.

Με αυτά τα απλά βήματα μπορείτε να απολαύσετε περισσότερο τα social media και να νιώσετε μεγαλύτερη ευτυχία!

Φωτό από: www.freedigitalphotos.net

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates