Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Γιατί βλέπουμε εφιάλτες;

Ξαφνικά βρίσκομαι σε ένα τρενάκι σε ύψος τριών μέτρων, που ετοιμάζεται για ελεύθερη πτώση, οι ράγες στο τέρμα είναι σπασμένες, η ταχύτητα ιλιγγιώδης, η ζώνη μου έχει κοπεί, δεν μπορώ να κρατηθώ από πουθενά, πλησιάζω στο τέρμα, ο γκρεμός απλώνεται απειλητικά μπροστά μου, μαζί με το θάνατο…. Και τότε… ξυπνάω!

Τα όνειρα και οι εφιάλτες γεννιούνται κατά το στάδιο του ύπνου με την ονομασία REM, λίγο πριν ξυπνήσουμε. Σε εκείνο το στάδιο, μπορεί να στριφογυρίσουμε έως και έξι φορές, χωρίς να το καταλάβουμε. Οι λόγοι που βλέπουμε παράξενα και αγχωτικά όνειρα ποικίλουν και είτε είναι πολύ απλοί είτε περισσότερο σύνθετοι. Διάβασε παρακάτω:

Οι 4 πιο συνηθισμένες αιτίες που βλέπουμε άσχημα όνειρα:

  1. Η ταινία τρόμου που είδες το προηγούμενο βράδυ: Όταν έχεις αποθηκεύσει στη μνήμη σου σκηνικά κυνηγητού με πρωταγωνιστή ένα μασκοφόρο δίμετρο τύπο με αλυσοπρίονο, λίγο πριν πέσεις για ύπνο, σίγουρα δεν προετοιμάζεις τον εαυτό σου για «όνειρα γλυκά». Φωτογραφίες βίας, αίματος, έντονου στρες, βαθιάς έντασης, αποθηκεύονται στο υποσυνείδητο και ξυπνούν ενώ εσύ κοιμάσαι… Φρόντισε να αποφεύγεις τέτοιες ιστορίες για αγρίους 45 λεπτά πριν τον ύπνο..!

  2. Η στάση του σώματος: Έρευνες έχουν δείξει πως όταν κοιμόμαστε μπρούμυτα, αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνουμε θεατές έντονων ονείρων. Ό λόγος είναι επειδή πιέζουμε το στομάχι μας, προκαλώντας μας άβολο αίσθημα.

  3. Ψυχικό τραύμα: Αυτή η αιτία είναι η πιο σύνθετη από όλες και απαιτεί ψυχαναλυτική έρευνα και θεραπεία. Κάτι ενδεχομένως μας έχει «τραυματίσει» εσωτερικά στο παρελθόν και πυροδοτεί κάθε τόσο εφιάλτες, ή έναν κοινό εφιάλτη που εωσότου θεραπευτεί, επαναλαμβάνεται.

  4. Το βαρύ φαγητό: Ίσως η πιο συνηθισμένη αιτία παραγωγής αγχωτικών ονείρων, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες! Τα πικάντικα, βαριά φαγητά, τα χάμπουργκερ ή τα «βρώμικα» σάντουιτς απ’ έξω, τα γλυκά, τα παγωτά – όλα τους, όταν καταναλώνονται πριν τον ύπνο, αυξάνουν ή ξυπνούν την εγκεφαλική δραστηριότητα, η οποία τελικά εκτονώνεται μέσω των εφιαλτών! Προσοχή στο βραδινό γεύμα λοιπόν, για να μείνεις μακριά από αλυσοπρίονα και σπασμένες ράγες τρένου!

Φωτό από: www.redorbit.com

 

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates