Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εσύ, πώς την εννοείς την αγάπη; (VIDEO)

Όποτε ακούω περί αγάπης, πάντα θυμάμαι εκείνους που λατρεύουν να κάνουν αναρρίχηση σε βουνά μέχρι να φτάσουν τις κορυφές τους. Αν είναι η ευτυχία βουνό, η αγάπη είναι η κορυφή του. Αν η θέληση είναι ένα βουνό, η αγάπη βρίσκεται πάλι  πιο ψηλά από κάθετί τη συνιστά.

  • Για μερικούς ανθρώπους ο καθρεφτης των όσων έχουν μέσα τους, είναι ένα χαρτί και μια πένα. Μέσα από την τέχνη της ελεύθερης σκέψης και της γραφής τους, προσπαθούν να κάνουν και εκείνοι, την αναρρίχησή τους, για να φτάσουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κάτι που να βοηθά τη ζωή και να μην έχει στην κορυφή του την αγάπη. Ο ‘Εριχ Φρομ ασχολήθηκε όσο λίγοι (από τους διανοητές) με την αγάπη και τη δύναμή της και μάλιστα προσπαθώντας να αναδείξει το μεγαλείο της, απέφυγε γενικολογίες και ουτοπικές λέξεις. Στο βιβλίο του «Η Τέχνη της Αγάπης», προσπαθεί να ανάγει την αγάπη σε υψηλή τέχνη η οποία μπορεί και οφείλει να κατακτηθεί από κάθε άνθρωπο. Βασικό συστατικό της τέχνης, είναι αναμφίβολα η ελευθερία της έκφρασης. Έτσι, ποτέ δεν μπορείς να αγαπήσεις όταν πιέζεσαι.
  • Η αγάπη δεν έρχεται ως ανάγκη. Ο άνεμος με τη βοήθεια του οποίου ταξιδεύει λέγεται ελευθερία… Ο Έριχ Φρομ, δείχνει στην πράξη ότι είναι λάθος να ταυτίζουμε την αγάπη με το πάθος. Το πάθος έρχεται για να μας κάνει παθητικούς και όχι ενεργητικούς. Το πάθος μας σκλαβώνει, η αγάπη μας απελευθερώνει. Είναι η τέχνη της απελευθέρωσης καθετί δημιουργικού που υπάρχει μέσα μας.
  • Διαβάζοντας και ακούγοντας μέσα μας τα όσα παραθέτει ο σπουδαίος συγγραφέας και στοχαστής, η κριτική μας στάση καλύπτεται. Να τί είναι η αγάπη. Να δίνεις και να μην περιμένεις. Η αγάπη δεν είναι συναλλαγή, ούτε νίκη, ούτε ήττα. Σπαταλάμε τον εαυτό μας και τελικά αποκτάμε αυτογνωσία για το τί τελικά έχουμε. Δίνουμε με την ευχαρίστηση της προσφοράς. Η αποθέωση της αγάπης είναι να μην περιμένεις καν την αμοιβαιότητά της. Αν δεν είναι αυτό πραγματική ισχύς τότε ποιό είναι; Με άλλα λόγια, στην αγάπη προετοιμάζεσαι μέσα σου για να φύγεις από μέσα σου και να γίνεις ένα με το κάθετί στο οποίο εκπέμπεις αυτή τη δύναμη. Η μορφή της αγάπης δεν έχει ανταλλακτικό χαρακτήρα, ούτε οδηγείται από οίκτο ή οικτηρή συμπόνοια. Είναι απαλλαγμένη από κάθε συναίσθημα που μας «αναγκάζει» να αγαπάμε. Αγάπη και ανάγκη, δεν μπορούν να ταξιδέψουν παρέα. Ή θα αναγκάζεσαι, ή θα αγαπάς.
  • Ο μεγάλος Δαλάι Λάμα στους «18 κανόνες για μια καλύτερη ζωή», ως πρώτον κανόνα θέτει: «Λάβετε υπόψη ότι η μεγάλη αγάπη και τα μεγάλα επιτεύγματα περιλαμβάνουν μεγάλο κίνδυνο». Στο έργο του The little book of Buddhism o Δαλάι Λάμα αναφέρει: «η βουδδιστική στάση απέναντι στην αγάπη, είναι να θέλεις να βλέπεις τους άλλους να είναι χαρούμενοι(…) Στο Βουδδισμό, η αγάπη νοείται ως αγάπη μόνο εάν είναι πλήρως ανιδιοτελής ως προς την προσφορά μας στον άλλον(…)
  • Η αγάπη δεν είναι μια απλή «βοήθεια». Είναι μια δράση στην οποία πρέπει να αναλωθεί μεγάλη δύναμη. Τα δεσμά είναι σημαντικό να σπάσουν αλλά το πιο σημαντικό, είναι να μην οδηγηθούμε πάλι σε αυτά. Η αληθινή αγάπη είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και γι’ αυτό είναι περιπετειώδης. Δίνεις και ξαναδίνεις με πολύ μεγάλο κίνδυνο να χάσεις. Αν το ξέρεις συνειδητά αυτό, όποια αγάπη και αν εκπέμψεις, θα είναι πραγματικά ανίκητη. Ο ίδιος «περιπετειώδης κίνδυνος» τέθηκε κάποτε από τον Ιησού Χριστό όταν κάποιος τον ρώτησε τί έπρεπε να κάνει για να γίνει ακόλουθος και μαθητής του. «Δώρισε όλη σου την περιουσία  στους φτωχούς και έλα μαζί μου». Τελικά, υπολογίζοντας με κόστος-όφελος, ο υποψήφιος μαθητής δεν τον ακολούθησε. Βρίσκετε υπερβολικό το παράδειγμα; Μήπως δεν είναι η αγάπη μια «υπερβολή» από μόνη της;…
  • Βέβαια, υπήρξαν και υπάρχουν και άλλοι που δεν έγραψαν, παρόλα αυτά, τα όσα είπαν βρέθηκαν γραμμένα από άλλους. Θυμάστε το Σωκράτη; Όταν ο μεγάλος ηθικός φιλόσοφος είχε πει ότι οι άνθρωποι δεν κάνουν το καλό μόνο και μόνο επειδή το αγνοούν, κάποιοι τον ρώτησαν: «Πώς εξηγείς όμως το ότι ενώ ξέρουμε πολλές φορές ότι πράττουμε το κακό, το συνεχίζουμε;». Ο Σωκράτης απάντησε απευθείας, φτάνοντας στην «κορυφή»: «Καλύτερα να αδικείσαι, παρά να αδικείς». Αυτήν ακριβώς την άγνοια, έρχεται να καλύψει η αγάπη.
  • Εάν κάποιος επιθυμεί με γνώση το κακό, συγχώρεσέ του την άγνοια αυτή και άσε τον να σε αδικήσει. Εσύ όμως που ξέρεις, δεν αδικείς. Συγχώρεση, ανοχή, και συνειδητή αυτοθυσία, περπατούν δίπλα-δίπλα με την αγάπη. Ήταν τέτοια η αγάπη του, που ούτε το κώνειο δεν κατάφερε να τη δηλητηριάσει. Μας θυμίζει κάτι; Ο Ιησούς Χριστός, που από τη σταύρωσή του και μετά είναι η κεφαλή της χριστιανικής θρησκείας με τα λόγια του και με το βίο του, έδειξε τη δύναμη που μπορεί να έχει η αγάπη. «Αγάπα τον πλησίον σου». Και ξαφνικά καταλαβαίνουμε, ότι όλα και όλοι είναι πλησίον μας…
  • Πρέπει να γνωρίσεις και να νιώσεις την αγάπη για να μπορέσεις να την κατακτήσεις. Αγαπάς ακόμη και αυτούς που σου έχουν κάνει κακό γιατί λυπάσαι για την άγνοιά τους ως προς αυτό για το οποίο εσύ ανεβαίνεις βουνά. Κάποιους αιώνες μετά, ο Κομφούκιος, με έναν διαφορετικό τρόπο φτάνει στο ίδιο συμπέρασμα, περιλαμβάνοντας το στο έργο του «Τα Ανάλεκτα»: «Προσπάθησε να μην κάνεις στους άλλους αυτό που δε θα σου άρεσε να κάνουν εκείνοι σε σένα». Ο Κομφούκιος αντιλήφθηκε πως το ταξίδι προς την αγάπη ξεκινά και τελειώνει από το ίδιο το άτομο. Το ένστικτο του εαυτού μας θέλει το καλό του εαυτού μας. Φτάνοντας σε ένα σημείο αυτογνωσίας που ξέρουμε τί μας βλάπτει και τί δε θα θέλαμε να υποστούμε από κάποιον συνάνθρωπό μας, το εφαρμόζουμε στους άλλους. Δίνουμε αυτό που θα θέλαμε να μας δώσουν. ‘Οσο περισπούδαστες και να είναι οι αναλύσεις από διαφορετικές επιστήμες, ένα είναι το σίγουρο: Αν αυτός ο «Χρυσός Κανόνας» δεν εφαρμοζόταν στην αρχή της δημιουργίας κοινωνιών, είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν θα υπήρχε ο άνθρωπος τουλάχιστον όπως τον ξέρουμε.
  • Αγάπη είναι να ξέρεις το καλό και το κακό μέσα από τον εαυτό σου και αυτή τη γνώση να τη μοιράζεσαι με τους άλλους κατά το: «Ο έχων δύο χιτώνες να δίνει τον έναν». Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η αγάπη δεν είναι συναίσθημα, είναι μια στάση ζωής. Αγάπη σημαίνει διατήρηση της αρμονίας και συνειδητή εγκράτεια πάνω στις δυνάμεις του χάους όπως είναι ο θυμός, το μίσος και ο εγωκεντρισμός. Για να βρεις την κορυφή, πρέπει απαραίτητα να φύγεις  από το έδαφος. Αφού προετοιμαστείς για την αναρρίχηση στο βουνό, φύγε από το έδαφος και προσπάθησε να ανέβεις το βουνό. Ένα βουνό, που προσφέρει στην κορυφή του καθαρό αέρα και εκπληκτική θέα από μεγάλο ύψος…

Rumi – The Meaning of Love

Φωτό από: www.freedigitalphotos.net

 

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates