Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Τα μυστικά για να κοιμάσαι καλύτερα

Ο ύπνος τρέφει τα παιδιά… και όχι μόνο… Ο άνθρωπος σε όλες τις ηλικίες έχει ανάγκη από ύπνο. Μάλιστα το 1/3 της ζωής μας κοιμόμαστε! Τι γνωρίζουμε όμως για τον ύπνο; Σε τί μας ωφελεί, πόσες ώρες ενδείκνυται να κοιμόμαστε και ποιά τα στάδιά του; Ας αποκωδικοποιήσουμε τα μυστικά του ύπνου.

Τί είναι ο ύπνος ;

Τον  ύπνο τον συναντάμε στα περισσότερα έμβια όντα και πρόκειται για την κατάσταση εκείνη όπου η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον είναι μειωμένη και ο οργανισμός χαλαρώνει τις λειτουργίες του.

 Σε τι ωφελεί ο ύπνος ;

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Συμβάλει στην αναζωογόνηση του σώματος και του πνεύματος. Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το σώμα ξεκουράζεται από τις δραστηριότητες της ημέρας, ανακτά δυνάμεις, αποφορτίζονται τα συναισθήματα και Ακόμα, κατά τη διάρκεια του ύπνου εκκρίνονται ορμόνες που είναι απαραίτητες για την κυτταρική λειτουργία.

Ποιά είναι τα στάδια του ύπνου ;

Ο ύπνος περιλαμβάνει 2 κύρια στάδια.

Πρώτα είναι το στάδιο NREM, χωρίς γρήγορες κινήσεις των οφθαλμών. Κατά τη διάρκεια του NREM που διαρκεί 1 με 2 ώρες, η δράση των εγκεφαλικών κυμάτων επιβραδύνεται σημαντικά. Εδώ είναι και το στάδιο κατά το οποίο κοιμόμαστε βαθιά και είναι πιο δύσκολο να ξυπνήσουμε.

Έπειτα ακολουθεί το στάδιο REM, όπου ο εγκέφαλος δραστηριοποιείται ξανά. Στο στάδιο αυτό, που χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των οφθαλμών, βλέπουμε τα όνειρα και το σώμα χαλαρώνει και σχεδόν παραλύει για να μην τραυματιστούμε κάνοντας κινήσεις κατά τη διάρκεια κάποιου ονείρου.

Το NREM και το REM επαναλαμβάνονται κυκλικά καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου.

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε ;

Τα νήπια πρέπει να κοιμούνται 12 με 13 ώρες τη μέρα ενώ τα παιδιά και οι έφηβοι 9 με 11 ώρες. Για τους ενήλικες 7 με 8 ώρες είναι ικανοποιητικές.

Ποιές οι επιπτώσεις ανεπαρκούς ύπνου ;

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τις δραστηριότητες του ανθρώπου και την υγεία του καθώς εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κατάθλιψη, εκνευρισμό, αδυναμία συγκέντρωσης και υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας. Ειδικά το στάδιο REM του ύπνου είναι σημαντικό καθώς κατά τη διάρκειά του αποθηκεύουμε τις πληροφορίες που λάβαμε κατά τη διάρκεια της μέρας. Για αυτό είναι σημαντικό να κοιμόμαστε όχι αποσπασματικά αλλά ολόκληρο το 8ωρο. Επίσης, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Πηγή: www.mayoclinic.org & www.brown.edu

Φωτό από: thespiritscience.net

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates