Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Όταν ο Ντίκενς συνάντησε τον κινηματογράφο

Όταν ο Ντίκενς συνάντησε τον κινηματογράφο

Ο Κάρολος Ντίκενς δεν πρόλαβε την ανακάλυψη του κινηματογράφου αλλά έγραφε σαν να ήξερε ότι τον περίμενε η έβδομη τέχνη. Τα έργα του συγγραφέα της βικτωριανής εποχής μεταφέρθηκαν ουκ ολίγες φορές στη μεγάλη οθόνη και σηματοδοτούν την ιστορία του σινεμά.

Με αφορμή το πρόγραμμα Ντίκενς 2012, που διοργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο (dickens2012.org), σε όλο τον κόσμο, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από τη γέννησή του, αξίζει να θυμηθούμε κάποιες από τις πιο γνωστές ταινίες που βασίστηκαν στα έργα του.

  1. Oliver Twist

    Η δεύτερη νουβέλα του Ντίκενς έχει μεταφερθεί αρκετές φορές στον κινηματογράφο, από το 1933 σε βουβή εκδοχή από τον Frank Lloyd μέχρι την πιο πρόσφατη να είναι το 2005, από τον σκηνοθέτη Ρόμαν Πολάνσκι. Η ιστορία γνωστή, άλλα πάντα αγαπημένη. Ένα ορφανό παιδάκι συναντά έναν πορτοφολά και βρίσκεται μαζί με άλλα αγόρια που εκπαιδεύονται να κλέβουν για τον αφέντη τους.

  2. Μεγάλες Προσδοκίες

    «Βάλε το χέρι σου εδώ» λέει η δεσποινίδα Dinsmoor στον μικρό Fin. «Είναι η καρδιά μου και είναι ραγισμένη» ξαναλέει η καταπληκτική Anne Bancroft στον Ethan Hawke, στη μοντέρνα εκδοχή του κλασσικού αυτού έργου. Η ταινία βγήκε στις αίθουσες το 1998, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του ταλαντούχου Alfonso Cuaron, με σπουδαίο καστ (Gwyneth Paltrow, Robert De Niro) και φοβερή μουσική επένδυση.

  3. Nicholas Nickleby

    Ένας νεαρός άντρας αγωνίζεται να σώσει την οικογένεια και τους φίλους του από τον φιλοκερδή και πλεονέκτη θείο του. Η ταινία προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα το 2003 και παρόλο που δεν απόσπασε το συγκεκριμένο βραβείο, έλαβε άλλες διακρίσεις. Πρόκειται για το πρώτο ρομαντικό έργο του συγγραφέα, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία και ενίσχυσε τη φήμη του Ντίκενς.

  4. Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία

    Η αγαπημένη ιστορία μικρών και μεγάλων, που αφηγείται τη χριστουγεννιάτικη περιπέτεια ενός τσιγκούνη γέρου (Ebenezer Scrooge), έχει μεταφερθεί τις περισσότερες φορές στο σινεμά, από την πρώιμη κιόλας περίοδο του κινηματογράφου. Η πιο σύγχρονη είναι αυτή του σκηνοθέτη Robert Zemeckis, με πρωταγωνιστές τους Jim Carrey, Gary Oldman και Colin Firth. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από αυτή τη νουβέλα, το όνομα Scrooge έγινε συνώνυμο της τσιγκουνιάς και της μιζέριας.

  5. David Copperfield

    Η όγδοοη νουβέλα του Ντίκενς εκδόθηκε το 1850 και πραγματεύεται την ιστορία ενός αγοριού από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Έχει έντονα στοιχεία αυτοβιογραφίας και ήταν από τα αγαπημένα βιβλία του συγγραφέα, όπως ο ίδιος είχε παραδεχτεί. Το έργο έχει μεταφερθεί αρκετές φορές τόσο στο σινεμά όσο και στην τηλεόραση, με το οκτάλεπτο βουβό φιλμ του Tomas Bentley τo 1913 να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αριστουργήματα του κινηματογράφου.

 

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates