Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

20 πράγματα που δεν ξέρεις για το αριστούργημα “Πόλεμος και Ειρήνη” (VIDEO)

  1. Το μυθιστόρημα-έπος “Πόλεμος και Ειρήνη” έγραψε ο διάσημος Ρώσος συγγραφέας Λέων Τολστόι το 1869.
  2. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας Λογοτεχνίας.
  3. Είναι ένα από τα μακροσκελέστερα έργα. Συγκεκριμένα το έβδομο μακροσκελέστερο, σε σειρά.
  4. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί σε 4 τόμους (2998 σελίδες) – εκδόσεις  Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος σε εξαιρετική μετάφραση του Ανδρέα Σαραντόπουλου. Το βιβλίο αξίζει να το διαβάσεις, θα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Μη διαβάσεις περιλήψεις σαν να είσαι παιδί του Δημοτικού.
  5. Το θέμα του βιβλίου είναι η ιστορία πέντε οικογενειών της Ρωσίας την εποχή των πολέμων του Ναπολέοντα.

 

 

  1. Μέρος του βιβλίου είναι μυθιστόρημα και μέρος του, ιστορικό-φιλοσοφικό-μεταφυσικό δοκίμιο για το Θεό, την ιστορία, τον πόλεμο, τον άνθρωπο.
  2. Αν και το βιβλίο είναι γραμμένο στα ρώσικα, πολλοί διάλογοι είναι γραμμένοι στα γαλλικά, γιατί η γλώσσα των ρωσικών σαλονιών της εποχής και της Αυλής του Τσάρου ήταν τα γαλλικά. Τα ρώσικα, θεωρούντο η γλώσσα των αγροτών και κατώτερων τάξεων. Σε σημείο, που ορισμένες κυρίες της Υψηλής τάξης να προσλαμβάνουν Ρώσους διδασκάλους για να τους διδάξουν… τη μητρική τους γλώσσα.
  3. Το συγκλονιστικότερο γεγονός στο μυθιστόρημα είναι η είσοδος του Ναπολέοντα στην έρημη Μόσχα, άδεια από τους κατοίκους της.
  4. Ο συγγραφέας Λέων Τολστόι, περιγράφει με τα χειρότερα λόγια τον Ναπολέοντα, ειρωνευόμενος τους ιστορικούς που τον χαρακτήρισαν “Μέγα” αν και σκότωνε αθώους. Αντιθέτως, εκθειάζει το Ρώσο στρατηγό Κουτούζοφ που προτίμησε να χάσει – προσωρινά – τη Μόσχα παρά να χάσει το στρατό του.
  5. Η λεπτομερής περιγραφή των γεγονότων και των μαχών είναι τόσο κινηματογραφική, που μοιάζει σαν ταινία που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια σου.
  6. Μέσα από τις μάχες περιγράφεται ο ανθρώπινος παράγοντας. Πώς στον πόλεμο αποτυπώνεται μια μικρογραφία της κοινωνίας. Οι ιδεολόγοι που ονειρεύονται να γίνουν ήρωες, οι στρατηγοί που μηχανορραφούν προκειμένου να κερδίσουν bonus και παράσημα, τα ψέματα των αξιωματικών, ο σχεδιασμός επιτελικών σχεδίων που δεν είναι εφικτή η πραγματοποίησή τους, η ασυνεννοησία των στρατευμάτων, η παραβίαση των εντολών των ανωτέρων και ο φόβος του θανάτου που συνοδεύει κάθε στρατιώτη της πρώτης γραμμής.
  7. Οι μάχες περιγράφονται γεωγραφικά, ιστορικά και από στρατηγικής άποψης.
  8. Ο Τσάρος Αλέξανδρος περιβάλλεται πάντα από υπασπιστές και κόλακες, που προσπαθούν να δείξουν υπερβάλλοντα ζήλο και ικανότητες προκειμένου να έχουν την εύνοιά του.
  9. Τα πραγματικά γεγονότα του βιβλίου συνέβησαν 60 χρόνια πριν γραφτεί το μυθιστόρημα από το συγγραφέα.
  10. Ο Τολστόι, έχοντας μελετήσει πολύ ιστορικό υλικό, περιγράφει 160 πραγματικά άτομα μέσα στην ιστορία του είτε με άμεσες είτε με έμμεσες αναφορές.
  11. Το μυθιστόρημα “Πόλεμος και Ειρήνη” έχει εμπνεύσει πολλές καλλιτεχνικές προσαρμογές σε σινεμά, tv, όπερα, ραδιόφωνο: έχει γυριστεί ταινία 3 φορές (1947 και 1966 ρώσικα, 1956 στο Χόλυγουντ) και έχει μεταφερθεί στη μικρή οθόνη σε πολλές τηλεοπτικές μεταφορές. Έχει γίνει όπερα σε μουσική Σεργκέι Προκόφιεφ και θεατρική παράσταση.
  12. Τα δύο κυρίαρχα συναισθήματα που βγαίνουν μέσα από τον πόλεμο είναι ή ο φόβος ή το αντίδοτό του: η πανανθρώπινη αγάπη.
  13. Οι πολυπληθείς στρατιές ανθρώπων, στον πόλεμο, δεν είναι παρά αριθμοί: αριθμοί ζωντανών, αριθμοί τραυματιών, αριθμοί νεκρών. Ο άνθρωπος σαν οντότητα δεν υπάρχει πουθενά.
  14. Το πιο αγαπητό πρόσωπο του βιβλίου είναι η ενθουσιώδης και αυθόρμητη Νατάσα Ροστόβα.
  15. Αν και συγγραφέας, ο Τολστόι κάνει δυνατές ψυχολογικές παρατηρήσεις με την κατάρτιση που θα είχε ένας ψυχολόγος.
Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates