Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Βασιλικός θα γίνω στο παραθύρι σου (μυρωδικά στο μπαλκόνι μας)

Είναι πάρα πολύ εύκολο για όλους μας να διατηρούμε στο σπίτι μας, στην κουζίνα μας ή στη βεράντα μας 3-4 γλάστρες με μυρωδικά. Ανεξάρτητα αν ζούμε σε διαμέρισμα ή σπίτι με κήπο, τα μυρωδικά δεν πιάνουν ούτε πολύ χώρο, ούτε χρειάζονται πολλή φροντίδα. Δεν θέλουν ιδιαίτερο κόπο, είναι ανθεκτικά, μας θυμίζουν ελληνική φύση και είναι υγιεινά.

Μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε στα φαγητά μας ή για ροφήματα.

Υπάρχουν πολλές επιλογές από μυρωδικά από τα οποία μπορούμε να διαλέξουμε τι μας αρέσει, πόσα χωράνε στο χώρο μας, πού θα τα χρησιμοποιήσουμε. Ρίγανη, βασιλικός, δυόσμος, ματζουράνα, φασκόμηλο, θυμάρι, δεντρολίβανο, κλπ. Εμείς διαλέξαμε τα πιο γνωστά και αγαπητά σε όλους. Εσύ μπορείς να εμπλουτίσεις τον κηπάκο σου και με άλλα.

ΡΙΓΑΝΗ

Μπορούμε να φυτέψουμε σπόρους ρίγανης νωρίς την άνοιξη. Στην αρχή χρειάζεται το χώμα να διατηρείται υγρό. Στη συνέχεια η ρίγανη είναι από τα φυτά που μπορεί να αναπτυχθεί και σε ξερικές θερμοκρασίες. Τα καταφέρνει μια χαρά. Η ρίγανη θέλει μέρος που να το βλέπει ο ήλιος. Φρόντισε να κόβεις συχνά κλωνάρια ρίγανης από τη γλάστρα σου. Αναπτύσσεται καλύτερα.

Δεν υπάρχει καλύτερη μυρωδιά από την φρέσκια ρίγανη στην ντοματοσαλάτα μας ή για να μαρινάρουμε τα κρέατά μας πριν το ψήσιμο.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Ο βασιλικός είναι μονοετές φυτό. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο ανανεώνουμε το φυτό στη γλάστρα μας.

Αν δεν πάρουμε έτοιμη γλάστρα με βασιλικό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπόρους νωρίς την Άνοιξη (Μάρτιο ή Απρίλιο). Φροντίζουμε το φυτό μας να έχει φως χωρίς όμως να το χτυπάει απευθείας ο ήλιος, και ιδίως το καλοκαίρι τον ποτίζουμε σχεδόν κάθε μέρα. Κορφολογούμε συχνά τη γλάστρα μας για να βγάζει συνεχώς καινούργια φύλλα.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη μυρωδιά που αφήνει ο βασιλικός απλά περνώντας τα χέρια πάνω από μια γλάστρα; Καλύτερος φίλος του η ντομάτα και το σκόρδο. Ιδανική μακαρονάδα με φρέσκια ντομάτα και βασιλικό.

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

Το Δενδρολίβανο κάνει ιδανικούς συνδυασμούς με κρέατα, πατάτες και φυσικά με σαλιγκάρια. Αν ψήνεις στη σχάρα, δοκίμασε να βάλεις κλωνάρια δεντρολίβανο και πάνω το κρέας που θέλεις να ψήσεις. Προσοχή μόνο στο πόσο δυνατή θα είναι η φωτιά σου. Το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει.

Είναι πολυετές φυτό και συλλέγουμε τα φύλλα του από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Μπορούμε να το πολλαπλασιάσουμε με σπόρους, παραφυάδες. Τις παραφυάδες τις τοποθετούμε σε γλάστρα από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο, ενώ τους σπόρους από Μάρτιο ως Απρίλιο. Φυσικά φύλλα από τους σπόρους θα μαζέψουμε την επόμενη χρονιά.

ΘΥΜΑΡΙ

Το θυμάρι είναι θάμνος και εξαιρετικά ανθεκτικό. Όλοι γνωρίζουμε πόσο αγαπάνε οι μέλισσες το θυμάρι. Αποτέλεσμα αυτής της αγάπης, το θυμαρίσιο μέλι.

Πολλαπλασιάζουμε το θυμάρι με σπόρους αλλά πιο γρήγορα αποτελέσματα έχουμε με ριζώματα. Από ένα ώριμο φυτό με τη βοήθεια ενός φτυαριού, παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι του φυτού μαζί με τη ρίζα και το μεταφυτεύουμε. Σε διαφορετική περίπτωση όλα τα φυτώρια έχουν θυμάρι. Το θυμάρι δεν θέλει πολύ νερό.

Το να έχουμε 3-4 γλάστρες στο σπίτι μας με τα μυρωδικά μας, μας δίνει την ικανοποίηση ότι βρισκόμαστε κοντά στη φύση και ασχολούμαστε με τα φυτά μας και δρα αγχολυτικά. Άσε που δίνουμε απίθανη γεύση και άρωμα στα φαγητά μας χωρίς σχεδόν καθόλου κόστος.

Φωτό από: www.freedigitalphotos.net

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates