Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Φύση + άνθρωπος: Νιώσε το ακατανίκητο συναίσθημα ολοκλήρωσης

Θα ξεκινήσω αυτό το κείμενο με ένα ρητό του Αμερικανού αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wright: «Πιστεύω στο Θεό, μόνο που τον λέω Φύση»..

Ο πολυσύνθετος κώδικας της ύπαρξης που επικρατεί ολόγυρά μας είναι αεικίνητος και ασταμάτητος. Η Φύση είναι μια μηχανή το ίδιο αιθέρια όσο και επιβλητική, που μας κάνει να νιώθουμε κομμάτι της, κάθε φορά που βρισκόμαστε στην αγκαλιά της, στο μεγαλείο της. Η Φύση και ο άνθρωπος είναι τελικά ένα αναπόσπαστο κράμα που μυρίζει Θεό..

Τα συναισθήματα που μας κυριεύουν όταν βρεθούμε σε ένα παρθένο τοπίο, όπως ένα καταπράσινο λιβάδι, μια ψηλή κορυφή με οξυγόνο τόσο καθαρό που πονάει τον πνεύμονα, ένα ποτάμι γεμάτο λιβελούλες και πέστροφες… είναι άξια αναφοράς, με έναν κοινό παρανομαστή: Ναι, νιώθουμε ελευθερία, νιώθουμε χαλάρωση, γαλήνη, άδειασμα σκέψης… κάποιες φορές δέος… πάντα όμως υποδεχόμαστε το ακατανίκητο συναίσθημα της ολοκλήρωσης. Βιώνουμε συνειδητά την αλήθεια πως ανήκουμε εκεί – πως εκεί βρίσκεται η ευτυχία μας. Και κάτι τόσο πρωτόγονο και αγνό, όπως ένα καθάριο και επιβλητικό συναίσθημα σαν αυτό, μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο κοντά στο πνεύμα παρά στη σάρκα – νιώθουμε φως!

Η άγρια σαγήνη της φύσης μας πείθει πως υπάρχει ελπίδα για κάτι μεγαλόπνοο, κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη ματαιότητα του θνητού μας στοιχείου. Παρατηρούμε γύρω μας και γινόμαστε μάρτυρες ενός οικοσυστήματος που λειτουργεί δυναμικά και αλυσιδωτά από μόνο του, χωρίς καμιά δική μας παρέμβαση – η ολοκλήρωση τότε συναντά μια παράξενη ασφάλεια που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον παράδεισο.

Κι αν ο Bliss Carman είχε πει πως «η μεγαλύτερη ευχαρίστηση στη φύση είναι η απουσία ανθρώπων», δεν ισχύει το ίδιο και για εμάς: ευχαριστιόμαστε να περνούμε χρόνο μέσα στη φύση, μέσα στη θάλασσα, ανάμεσα σε ένα ψηλό γρασίδι, πάνω σε έναν ανθισμένο λόφο – πόσες φορές έχουμε κατατρέξει στην απομόνωση της φύσης για να πάρουμε μια δύσκολη απόφαση; Για να καθαρίσουμε το μυαλό μας; Εκεί, δεν υπάρχει κανείς να μας κρίνει – Ο Νίτσε άλλωστε έγραψε έξυπνα πως λατρεύουμε να είμαστε στη φύση, επειδή δεν έχει καμιά άποψη για μας.

Φωτό από: androidappgirl.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates