Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Το διαζύγιο που πήρα με τη φύση”

Πριν λίγες μέρες, είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με φίλους, με θέμα το πόσο δυστυχισμένα ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι, εν έτει 2015.. Αναζητώντας τα αίτια του συναισθήματος του «κενού» και της μελαγχολίας της ματαιότητας, έπεσα πάνω σε ένα σε ένα φωτεινό νοητό λαμπτήρα. Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, οι περιορισμένες θέσεις εργασίας, η βαλκανική νοοτροπία των εργοδοτών, η δυσκολία της διατήρησης μιας φιλίας ή μιας ερωτικής σχέσης. Ένας βασικός λόγος του μόνιμου κενού που νιώθουμε είναι το διαζύγιο που από καιρό έχουμε υπογράψει με τη φύση.

Ο άνθρωπος είναι γέννημα της φύσης, δημιούργημά της. Προέκυψε από τη γη και θα επιστρέψει σε αυτήν. Δεν είναι τυχαίο το συναίσθημα ολοκλήρωσης που σε κυριεύει όταν βρεθείς σε ένα χαοτικό δάσος, σε ένα μονοπάτι με μανιτάρια, σε μια μικρή λίμνη με χήνες. Και μόνο το άκουσμα των τραγουδιών των πουλιών, προσωπικά με κάνει να πλησιάζω επουράνιες ατμόσφαιρες, μακριά από «θνητά» τσιμέντα και μαυρίλα.

Σκέψου πόσο σταθερά, σταδιακά βέβαια, αλλά σταθερά έχουμε απομακρυνθεί από τη φύση. Παρατήρησε πως ακόμα και τα προγράμματα της τηλεόρασης, που κάποτε προέβαλλαν αρκετές εκπομπές με θέμα τα άγρια ζώα, τα έντομα, τους ποταμούς της γης.., πλέον έχουν μειωθεί δραματικά.. Κλεισμένοι σε κουτιά, με θέα άλλα κουτιά, σπάνια μιλάμε μεταξύ μας, σπάνια βρίσκουμε κάτι να θαυμάσουμε. Ενώ, δες, αν βρεθείς σε ένα ξέφωτο και πετύχεις ηλιοβασίλεμα, με ορίζοντα τη θάλασσα, νιώθεις μεγαλύτερος και συνάμα μικρότερος από ό,τι είσαι!

Η επαφή μας με τη φύση είναι δική μας ευθύνη πλέον, δεν είναι δεδομένη. Όπως είναι προσωπική σου ευθύνη να διαβάζεις ενδιαφέροντα βιβλία, για να διευρύνεις τα πλάνα του μυαλού σου, έτσι είναι ευθύνη σου και να κάνεις μικρές εκδρομές, σε βουνά, σε ακτές, σε δάση και κάμπους. Διεκδίκησε το δικαίωμα να νιώθεις ολοκληρωμένος, θαυμάζοντας από κοντά τα χιλιάδες χρώματα των λουλουδιών, μυρίζοντας το καθαρό οξυγόνο που παράγουν τα δέντρα, παρατηρώντας τις κινήσεις μικρών ζώων..

Και μάθαινε! Μάθαινε πράγματα για τη φύση! Η φύση σκορπά στο διάβα της θαύματα με τρόπο πολυσύνθετο και μαγικό! Διάβαζε άρθρα, βλέπε ντοκιμαντέρ, μάθε για τους τρόπους που ένα εξωτικό πουλί φλερτάρει, σκουπίζοντας πχ με κλαδιά το χώμα για να καθαρίσει το χώρο του, δες μια τίγρη να φυλάει ένα μωρό ελαφάκι επειδή η μητέρα του πληγώθηκε θανάσιμα.. Θα νιώσεις μέλος μιας πλεξούδας με πολλά αξιοθαύμαστα δεδομένα! Ερχόμενος κοντά στη φύση, θα νιώσεις πως αξίζει να ζεις στον κόσμο αυτό, που τελικά έχει χρώμα, υφή και μελωδία.

Φωτό από: MrVertrau

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates