Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Εύκολοι κανόνες προστασίας του υπολογιστή σου και των προσωπικών σου πληροφοριών.

Το internet είναι ένας τεράστιος κόσμος που έχει τα πάντα: από ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν τις γνώσεις τους μαζί σου, μέχρι σκοτεινούς τύπους που θέλουν να μοιραστούν ας πούμε το υπόλοιπο του τραπεζικού σου λογαριασμού, τις πολύ προσωπικές σου φωτογραφίες ή τα προσωπικά σου δεδομένα. Για αυτό είναι σημαντικό να προσέχουμε τι κάνουμε με τον υπολογιστή μας, ώστε να είμαστε ασφαλείς. Αυτός είναι ένα απλός οδηγός με βασικά πράγματα που πρέπει να κάνεις ή να αποφεύγεις.

1.Μην κάνεις κλικ σε links από ανθρώπους που δεν ξέρεις.

Αν σε σταματήσει κάποιος άγνωστος στο δρόμο και σου πει έλα εδώ παρακάτω να σου δείξω κάτι, θα πας; Μάλλον όχι! Γιατί λοιπόν να το κάνεις στον υπολογιστή σου;

2.Ακόμα κι αν σου έρθει ένα link από κάποιο φίλο, μην το ανοίξεις αν σου φαίνεται περίεργο.

Να είσαι καχύποπτος. Μήπως σου ζητάει να κατεβάσεις κάτι ή να συνδεθείς κάπου, ας πούμε στο email σου; Άνοιξε μια νέα καρτέλα στο browser, κάνε log in στο email σου και μετά κάνε κλικ στο περίεργο link. Αν ακόμα σου ζητάει να κάνεις log in τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι phishing που θέλει να σου κλέψει τους κωδικούς. Το phishing είναι μία μορφή εξαπάτησης που έχει στόχο να κλέψει προσωπικές πληροφορίες όπως είναι οι πιστωτικές κάρτες, οι κωδικοί πρόσβασης, οι αριθμοί λογαριασμών και άλλα προσωπικά δεδομένα.

3.Αν πιστεύεις ότι έχεις πέσει θύμα ηλεκτρονικής επίθεσης, πάρε αμέσως τα μέτρα σου!

Άλλαξε κωδικούς και επικοινώνησε με κάποιο τεχνικό, ειδικά αν αυτό έχει συμβεί σε κάποιο κομπιούτερ στη δουλειά. Δώσε όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς, ώστε να μπορέσουν να βρουν τον εισβολέα και να περιορίσουν τη ζημιά.

4.Μην νιώθεις σαν χαζός!

Δεν είσαι ο μόνος. Αυτές οι απάτες είναι τόσο καλά καμουφλαρισμένες που όλοι μπορούν να την πατήσουν. Σήμερα, ο μέσος χρήστης έχει καμιά 20αριά λογαριασμούς και είναι δύσκολο να είσαι προσεκτικός σε όλα. Επίσης, μην φοβάσαι να ρωτήσεις τους ειδικούς ή αυτούς που ξέρουν περισσότερα τέλος πάντων.

5.Κράτα τον υπολογιστή σου ενήμερο.

Κάνε όλες τις αναβαθμίσεις ασφαλείας, κάθε φορά που ο υπολογιστής σου στο ζητάει. Όχι μόνο θα είναι πιο ασφαλής αλλά θα τρέχει και πιο γρήγορα. Διατήρησε και τα προγράμματά σου ενημερωμένα, ειδικά το java, που δέχεται συστηματικά επιθέσεις από κακόβουλο λογισμικό.

6.Βάλε 2 επίπεδα ασφαλείας στα πάντα.

Σύνδεσε τους λογαριασμούς σου με το κινητό ώστε κάθε φορά που θέλεις να κάνεις Login να σου στέλνει έναν κωδικό που πρέπει να χρησιμοποιήσεις. Έτσι, ακόμα κι αν κάποιος σου κλέψει τους κωδικούς δεν θα μπορεί να συνδεθεί στο λογαριασμό σου, αφού δεν έχει το κινητό σου. Το Gmail, το Twitter, το Facebook καθώς και άλλες εταιρίες σας δίνουν αυτή τη δυνατότητα της διπλής ασφάλειας. Δες περισσότερες λεπτομέρειες εδώ twofactorauth.org και pixelprivacy.com

7.Μην εγκαθιστάς άγνωστα προγράμματα και βεβαιώσου ότι έχεις ενημερωμένο πρόγραμμα antivirus.

Μπορεί να ακούγεται προφανές αλλά βεβαιώσου ότι κατεβάζεις προγράμματα της Adobe από το επίσημο site. Βεβαιώσου ότι το πρόγραμμα που εγκαθιστάς είναι από αξιόπιστη εταιρία. Μην εγκαθιστάς κάθε plugin που σου ζητάνε τα διάφορα sites.

8.Μην εμπιστεύεσαι προγράμματα που σου ζητάνε προσωπικές πληροφορίες.

Αν σε σταματήσει ένας καλοντυμένος κύριος στη μέση του δρόμου και σου ζητήσει το ΑΦΜ σου ή το κωδικό πρόσβασης του email σου, θα του το δώσεις;

9.Μην αφήνεις τον υπολογιστή σου ξεκλείδωτο σε δημόσιο χώρο.

Βάλε κωδικό πρόσβασης στην αρχική σελίδα ή ακόμα καλύτερα κλείδωσέ τον γιατί δεν ξέρεις ποιος μπορεί να επωφεληθεί.

10.Μην στέλνεις χρήματα σε ανθρώπους που δεν ξέρεις.

Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό, αλλά μην στέλνεις χρήματα σε κανέναν που δεν ξέρεις, μην δίνεις την πιστωτική σου κάρτα στον οποιονδήποτε και κυρίως μην ασχολείσαι με τα email από διάφορους αφρικανούς που θέλουν να σου δώσουν μια ολόκληρη περιουσία.

11.Μην μπαίνεις στον τραπεζικό σου λογαριασμό από δημόσιο δίκτυο wifi.

Γενικά μην κάνεις οτιδήποτε που απαιτεί ασφάλεια από ένα δημόσιο wi-fi. Δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος για τις ρυθμίσεις δικτύου και επίσης δεν ξέρεις ποιος μπορεί να παρακολουθεί.

12.Βάλε κλειδί στο ρούτερ σου.

Έτσι οι γείτονες και διάφοροι περαστικοί δεν θα έχουν πρόσβαση στο wi-fi σου.

13.Αγνόησε τα spam μηνύματα στο Facebook/Twitter/LinkedIn.

Έχουν την ίδια λογική με τα spam mail και μάλιστα είναι λίγο πιο επικίνδυνα αφού οι χάκερς μπορούν να αλιεύσουν πολλές προσωπικές πληροφορίες από το προφίλ σου.

14.Βρες κάποιον που ξέρει από υπολογιστές και γίνε φίλος του.

Είναι σίγουρο ότι θα σε σώσει πολλές φορές και θα σου πει τα μυστικά για το πώς να προστατεύσεις καλύτερα τον υπολογιστή σου και πώς να αποφεύγεις τις κακοτοπιές.

15.Φρόντισε το password σου να είναι μοναδικό και πολύπλοκο.

Κάνε μια μίξη από πεζά, κεφαλαία, αριθμούς και σύμβολα για να κάνεις ένα πραγματικά δύσκολο password. Ένας τρόπος είναι να βάλεις μια τυχαία λέξη, μετά να προσθέσεις 4 αριθμούς και στο τέλος να βάλεις και κανένα δυο σύμβολα. Επίσης, βάλε πρωτότυπες απαντήσεις στις ερωτήσεις ασφαλείας. Και μην ξεχνάς να αλλάζεις το password σου συχνά.

Τα δεδομένα φυσικά στο ίντερνετ αλλάζουν καθημερινά και οι κίνδυνοι αλλά και οι τρόποι να προστατευθείς εξελίσσονται αντίστοιχα, οπότε πρέπει πάντα να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά για τις νέες εξελίξεις.

Φωτό από: xtekhub.com

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates