Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Μέτσοβο: η χαρά της ζωής στο βουνό.

Εδώ, στα 1160 μέτρα υψόμετρο, φωλιασμένο στις πλαγιές της Πίνδου, το Μέτσοβο είναι ανεπιτήδευτα φολκλόρ. Η ζωή κυλά με τους ίδιους ρυθμούς κάθε μέρα, χωρίς να αλλάζει  “βιτρίνα” για τους τουρίστες και το αλπικό του τοπίο δεν έχει ανάγκη από φτιασιδώματα για να μοιάζει με το ιδανικό χειμερινό ενσταντανέ.

Εδώ, στα 1160 μέτρα υψόμετρο, φωλιασμένο στις πλαγιές της Πίνδου, το Μέτσοβο είναι ανεπιτήδευτα φολκλόρ. Η ζωή κυλά με τους ίδιους ρυθμούς κάθε μέρα, χωρίς να αλλάζει  “βιτρίνα” για τους τουρίστες. Κάθε Σαββατοκύριακο η κεντρική πλατεία γεμίζει με οικογένειες και φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη, σκιέρ, γέροντες με τσιγκελωτά μουστάκια και πελεκημένες στο χέρι ξύλινες γκλίτσες που κουβεντιάζουν βλάχικα και Μετσοβίτισσες ντυμένες με κεντημένες ποδιές, μαντίλες και τσόχινες καζάκες. Όσες φορές κι αν έχεις βρεθεί στον all time classic προορισμό του νομού Ιωαννίνων, πάντα θα βρίσκεις αφορμή για να επιστρέψεις.

 HAPPY OUTSIDE-ARTTRAVEL-METSOVO 2

Για να περπατήσεις αργά ανάμεσα στα αρχοντικά με τα ξύλινα χαγιάτια, να στήσεις τα καλύτερα φαγοπότια με κοντοσούβλι στη λαδόκολλα, καπνιστό μετσοβόνε και κόκκινο Φλογερό Αβέρωφ, να ξεκουράσεις το βλέμμα σου στα βλάχικα βοσκοτόπια και τη λίμνη των πηγών Αώου και να γεμίσεις τα πνευμόνια σου με τις μυρωδιές της φύσης της Πίνδου. Τα σκεπασμένα με χιόνι έλατα, τα σκούρα γκρίζα σύννεφα, τα πετρόχτιστα σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια, οι παραδοσιακές βρύσες και η παγωμένη ατμόσφαιρα που μπερδεύεται με τα τζάκια που καπνίζουν από νωρίς το πρωί στήνουν το λιτό σκηνικό.

 HAPPY OUTSIDE-ARTTRAVEL-METSOVO 3

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε στο Μέτσοβο

Κάντε πρόποση στα καλύτερα που θα έρθουν με Φλογερό από το Κατώγι Αβέρωφ, το οινοποιείο-κόσμημα του χωριού (τηλ.: 26560 42505, http://www.katogihotel.gr

Προμηθευτείτε τα φημισμένα τυριά του Μετσόβου: φίνο καπνιστό μετσοβόνε, μετσοβέλα, γραβιέρα, παρμεζάνα και γιδίσιο μετσοβίσιο τυρί τύπου σεβρ. Θα τα βρείτε στο τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα, που λειτουργεί από το 1955 και είναι πρώτο και το μεγαλύτερο στο χωριό (τηλ.: 26560 41717).

Θαυμάστε τα 250 περίπου έργα των σημαντικότερων Ελλήνων Καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα, όπως των Γύζη, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Μαλέα, Βυζάντιου, Μόραλη, Μαλάμου, Πρέκα, Τέτση και άλλων που φυλάσσονται στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ (τηλ.: 26560 41210).

Δοκιμάστε τις ικανότητές σας στο σκι στα τρίαχιονοδρομικά κέντρα που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το Μέτσοβο: οι Πολιτσιές, το Καρακόλι και το νεότερο από όλα, το χιονοδρομικό του Ανηλίου (τηλ.: 26560 41333, http://www.anilio-ski.gr)

 HAPPY OUTSIDE-ARTTRAVEL-METSOVO 1

Ξορκίστε το κρύο με αυθεντικό εσπρέσο και πηχτή σοκολάτα στο cafe-bar Μετσοβόραμα. Το βράδυ στα ποτήρια ρουμπινί Rossiu di Munte Pinot Noir από το Κατώγι Αβέρωφ υπό τους ήχους τζαζ μουσικής (τηλ.: 26560 41184).

Διαβάστε τη συνέχεια στο: www.arttravel.gr

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates