Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Οι 10 κινηματογραφικές ταινίες που είδα φέτος το καλοκαίρι.

Μια και πήγαινα εβδομαδιαίες συνεχόμενες διακοπές το καλοκαίρι, στα ενδιάμεσα έμενα στη Αθήνα, όπου έβλεπα μανιωδώς κινηματογραφικές ταινίες. Έφαγα πολλά hot dogs και ποπ-κορν για να τις αφομοιώσω! Οι περισσότερες ή δεν άξιζαν ή δεν ταίριαζαν με την ιδιοσυγκρασία μου. Οι ταινίες του περσινού καλοκαιριού ήταν πολύ καλύτερες.
Σας τις αναφέρω, κατατάσσοντάς τες με σειρά προτίμησης:

1. Θεέ μου, τι σου κάναμε; Πανέξυπνο, κοινωνικά εύστοχο, με πρωτότυπους διαλόγους… Γέλασα, γέλασα, γέλασα με τους συντηρητικούς και τακτοποιημένους Γάλλους αστούς που οι τέσσερεις κόρες τους, τους φέρνουν για γαμπρούς τέσσερεις μετανάστες!

2. Μαγεία στο Σεληνόφως. Η ταινία του Γούντυ Άλλεν, αλλά κάτι της έλειπε: η παρουσία του Γούντυ Άλλεν στο casting. Γέλασα πολύ με τους διαλόγους αλλά και με την άριστη παρουσίαση του μισάνθρωπου, κυνικού χαρακτήρα του Εγγλέζου μάγου που μαγεύεται από μία απατεώνισσα. Σε αυτή την ταινία ο Γούντυ Άλλεν θέτει το φιλοσοφικό ερώτημα: λογική και ρεαλισμός ή μαγεία, πίστη και δυνάμεις πέρα και έξω από τον άνθρωπο;

3. Chef-Σεφ. Μια ανθρώπινη ιστορία γεμάτη χιούμορ που σου περνάει ένα θετικό μήνυμα: ότι από μια καταστροφή της ζωής μπορεί να βγει κάτι καλό. Αυτό, αν το διανθίσεις με υπέροχα πλάνα μαγειρικής και με ό,τι πιο μοντέρνο μπορεί να κάνει το Twitter και το διαδίκτυο, έχεις μπροστά σου μια μοντέρνα, ευχάριστη ταινία που παρουσιάζει χαρακτήρες και όχι εφέ.

4. Το Κόλπο της Ζωής μας. Μια πολύ ευχάριστη περιπέτεια με πρωταγωνιστές τους Άγγλους Πηρς Μπρόσναν και την Έμμα Τόμσον (τι κρύα γυναίκα). Οι δυο τους, που είναι πρώην σύζυγοι στην ταινία, αναλαμβάνουν με τη βοήθεια ενός ζευγαριού μεσήλικων φίλων να κλέψουν ένα διαμάντι για να “πατσίσουν” με έναν κακό που τους έκλεψε τις μετοχές και τις αποζημιώσεις τους. Πολύ κρύο το σημείο που ο σεναριογράφος βρίσκει τη λύση. Μεγάλη κρυάδα. Με όλο το υπόλοιπο γελάς και περνάς ευχάριστα.

5. Σε Λάθος Χρόνο. Σοβαρή ταινία, υπέροχη, θρίλερ. Όλα τα προβλήματα της ζωής ενός άντρα εμφανίζονται και ζητούν τη λύση τους, ένα βράδυ που αυτός οδηγεί να πάει προς το μαιευτήριο όπου γεννάει μια γυναίκα με την οποία είχε ένα one-night stand. Μονοπλάνο, όλα τα προβλήματα τού τίθενται από το τηλέφωνο του αυτοκινήτου: ο προϊστάμενος, ο υφιστάμενος, η σύζυγος, η one-night stand που γεννάει, ο γιατρός της, το παιδί του, όλοι έχουν θέματα. Πώς δεν τράκαρε ο άνθρωπος προσπαθώντας να τα λύσει τηλεφωνικά. Υπέροχη ταινία.

6. Μια Τυχαία Συνάντηση. Μια άνευρη ταινία που η ιστορία της δεν μου έγινε πιστευτή. Ότι δηλαδή δύο Γάλλοι ( Γάλλοι πάλι!) πέφτουν με καρμική συνέπεια ο ένας πάνω στον άλλο (αυθαίρετες οι συμπτώσεις) αλλά δεν κάνουν σεξ γιατί αυτός είναι παντρεμένος. Εγώ θα έλεγα, επίσης, γιατί αυτός είχε φρικτά κίτρινα προς το καφέ δόντια (πού τον βρήκαν;).Η Σοφί Μαρσώ κλασική Γαλλίδα, κομψή, ραφινάτη, θηλυκή χωρίς καμία υπερβολή.

7. Έρωτας αλά Ισπανικά. Άλλη μια ευρωπαϊκή ταινία. Φέτος κόντεψα να μάθω νέες γλώσσες. Ένας Ανδαλουσιανός ερωτεύεται μια Βάσκα και μαθαίνουμε και μείς τις γλωσσικές, κοινωνικές, πολιτιστικές διαφορές ανάμεσα στις δύο αυτές περιφέρειες και στους κατοίκους τους. Αστείο έργο, γελάς, αλλά οι περιπέτειες των πρωταγωνιστών στα όρια της υπερβολής όπως στα τηλεοπτικά σήριαλ. Υπέροχα τα τοπία στη χώρα των Βάσκων. Ο ρόλος της πρωταγωνίστριας… έτσι είναι οι Βάσκες; Επιθετικές, μάγκισες, αυθάδεις, απαιτητικές; Χμμμ… χαριτωμένο αλλά δεν λέει.

8. Μέχρι το Τέλος. Ενδιαφέρουσα ταινία που διαδραματίζεται στο Φαρ Ουέστ του Τόμυ Λη Τζόουνς. Αληθινή, ωμή, ρεαλιστική. Μια “γεροντοκόρη” αναλαμβάνει να μεταφέρει στα ανατολικά 3 γυναίκες που έχουν χάσει τα λογικά τους. Προκειμένου να τα καταφέρει, “στρατολογεί” ένα ρεμάλι που το σώζει από την κρεμάλα. Όσα συμβαίνουν στο δρόμο, είναι εικόνες και γεγονότα που δεν θέλω να περνάνε στο υποσυνείδητό μου. Έτσι, ενώ η ταινία είναι καλή, μετάνιωσα που την είδα.



9. Οι Αναλώσιμοι 3.
Η ταινία του Σιλβέστερ Σταλόνε. Το αντίθετο αυτής του Γούντυ Άλλεν. Εδώ μιλάνε τα κινηματογραφικά εφέ και οι πλαστικές εγχειρίσεις των πρωταγωνιστών που τους έχουν παραμορφώσει τα χαρακτηριστικά. ( Έτσι, για να μην ειρωνεύεται κανείς τις πλαστικές επεμβάσεις των γυναικών ηθοποιών.)Το ποιο είναι το σενάριο και ποιος κάνει τι, δεν έχει νόημα. Δεν πας να δεις τέτοιες ταινίες γιατί περιμένεις να απολαύσεις μια ιστορία. Πας να δεις συρροή εφέ, εκρήξεων, κατεδαφίσεων, κυνηγητού, διαφυγής, πυροβολισμών, κατάληψης τανκς, διάσωσης από αέρος, ανίχνευσης και ουδετεροποίησης μηχανισμού ωρολογιακής βόμβας, επέλαση στρατού. Η τεχνολογία σώζει τα μπράτσα. Κλισέ, κλισέ, κλισέ, και βαμμένα μαλλιά κομοδινί. Όλα.

10. Ένα Σαββατοκύριακο στο Παρίσι. Με δυο λόγια: ένα ζευγάρι μεσήλικων Άγγλων επισκέπτονται ξανά το Παρίσι για ένα Σαββατοκύριακο. Τι να απολαύσεις; Είναι λιγούρια, μίζεροι, κακομοίρηδες. Αυτός την κυνηγάει για σεξ (γυναίκα του είναι) αυτή δεν τον θέλει. Τρώνε, πίνουν σε ακριβό εστιατόριο, το σκάνε χωρίς να πληρώσουν, το ίδιο και στο πεντάστερο ξενοδοχείο που μένουν, κάνουν σαν ξελιγωμένοι δήθεν έφηβοι. Μια θλίψη, μια σαχλαμάρα, δεν γελάς ούτε με σφαίρες. Αν είσαι νέος, παρακαλάς το Θεό να μην γίνεις και συ ποτέ τέτοιος μεσήλικας χωρίς αξιοπρέπεια.

Θα φύγω σε λίγες μέρες να ξεκουραστώ από όσα βαρετά είδα καλοκαιριάτικα. Αν σε αυτά προσθέσεις και τις ανύπαρκτες τηλεοπτικές εκπομπές του καλοκαιριού… ένα είναι το συμπέρασμα. Καλύτερα να διαβάζεις το καλοκαίρι. Βιβλία και πάλι βιβλία και μόνο βιβλία!

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates