Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Όσα είδα φέτος το καλοκαίρι!

Φέτος το καλοκαίρι τριγύρισα σε αρκετά μέρη της νότιας Ελλάδας. Θυμήθηκα τις εκθέσεις με τις εντυπώσεις μας που γράφαμε όταν επιστρέφαμε στο σχολείο και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας τις κοινωνικές παρατηρήσεις μου. Ξεκινάω λοιπόν:

1. Καρεκλάκια παντού. Δεν υπάρχει λουόμενος που να πηγαίνει σε ελεύθερη παραλία (χωρίς οργανωμένες ομπρέλες και ξαπλώστρες) που να μην κουβαλάει μαζί του ένα καρεκλάκι. Τα μεγέθη και τα ντιζάιν ποικίλουν.

2. Οι παραθεριστές. Όσοι έχουν εξοχικό κοντά στην παραλία κατεβαίνουν για μπάνιο το πρωί και μαζεύονται στα σπίτια κατά τις 12 ή μία. Οι υπόλοιποι, οι επισκέπτες της παραλίας, είναι αποφασισμένοι να απολαύσουν κάθε λεπτό κοντά στη θάλασσα, πάνε πρωί και φεύγουν βράδυ.

3. Κολύμπι, όχι βουτιές. Ο κόσμος έχει αρχίσει να κολυμπάει κάποιες αποστάσεις και να μένει ώρες μέσα στο νερό. Παλιότερα, μπαίνανε, κάνανε μια βουτιά για να δροσιστούν και έβγαιναν για να ξαπλώσουν στον ήλιο.

4. Κρέπες. Το νέο βραδινό του Έλληνα παραθεριστή. Βλέπω ότι παίρνει τα σκήπτρα από το σουβλάκι.

5. Πισίνα. Σε όποιο ξενοδοχείο υπάρχει πισίνα, τα παιδιά ούτε να τη δουν τη θάλασσα. Μένουν και φαφατιάζουν στο χλωριωμένο νερό. Και μερικοί μεγάλοι επίσης.

6. Καφές, ο βασιλιάς του καλοκαιριού. Όλα το καλοκαίρι γίνονται με τον καφέ στο χέρι. Η οδήγηση, το μήνυμα στο κινητό, το περπάτημα με το καρεκλάκι στο άλλο χέρι, τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ. Πάντα το ένα χέρι μεταφέρει παντού τον καφέ, όπως το αυτοκίνητο μεταφέρει το ντεπόζιτο της βενζίνης.

7. Υπαίθρια βιβλιοπωλεία. Υπάρχουν και στα πιο μικρά χωριά και πουλάνε τα πιο σημερινά βιβλία. Όταν ο παραθεριστής δεν πάει στο βιβλιοπωλείο, πάει το βιβλιοπωλείο στον παραθεριστή.

8. Σερβιτόροι-φιλόλογοι. Το έχω ξαναδεί, αλλά βλέπω να συμβαίνει πιο συχνά. Το χειμώνα κάνουν ιδιαίτερα σε παιδιά για φιλολογικά μαθήματα και το καλοκαίρι εργάζονται ως σερβιτόροι. Μπράβο τους που βρίσκουν τον τρόπο για επιβίωση.

9. Γάτες. Απίστευτα ενοχλητικές έως απωθητικές, αφού γυρίζουν μέσα στα τραπέζια των εστιατορίων. Ειδικά αν τρως ψάρι είσαι πολιορκημένος. Μόλις αδειάσει ένα τραπέζι, ανεβαίνουν όλες μαζί επάνω του και κάνουν πανηγύρι τρώγοντας τα αποφάγια. Πού είναι το υγειονομικό;

10. Ελεύθερο κάμπινγκ. Είδα ότι έχει αρχίσει να επιτρέπεται σε ορισμένες πολυσύχναστες και φανταστικές παραλίες. Φοβάμαι ότι θα γεμίσουν σκουπίδια.

11. Σκουπίδια. Τι ήταν αυτό; Ειδικά το Δεκαπενταύγουστο είχαν ξεχειλίσει όλοι οι κάδοι και γύρω-γύρω στοίβες μαζεμένες οι σακούλες.

12. Υπάλληλοι ξενοδοχείων. Όπου πήγα, έχω να πω τα καλύτερα για τη στάση τους, την ευγένεια, την εξυπηρέτηση. Ειδικά οι κοπέλες, ξεπερνούσαν κάθε προσδοκία στην περιποίηση.

13. Επιστροφή στο φορητό ψυγειάκι με παγοκύστες. Πέρα από τα απλά τάπερ, μιλάμε για υπερπαραγωγές φαγητού. Είδα να βγαίνουν θερμός με καφέ, ντομάτες, φρατζόλες, ροδάκινα, τάπερ με γιουβαρλάκια, τοστ σε αλουμινόχαρτο. Τα τάπερ ποικίλουν: αν βρίσκεσαι σε οργανωμένη παραλία βγαίνει ένα ταπεράκι διακριτικά, αν βρίσκεσαι σε ελεύθερη, το ψυγειάκι να είναι καλά, φίσκα με φαγητά. Που είσαι Αυλωνίτη να μας ξαναδείς.

14. Εθνικότητες. Φέτος άκουσα όλες τις γλώσσες και είδα να παρελαύνουν πολλές εθνικότητες: πολλά γαλλικά σε όλα τα ξενοδοχεία που πήγα (Γάλλοι; Βέλγοι; Λουξεμβούργιοι;) πολλά ρώσικα (ουκρανικά; βουλγάρικα; πολωνέζικα;) και, φυσικά, αλβανικά. Παντού πλανόδιοι μαύροι μικροπωλητές πωλούσαν γιγαντιαία μανταλάκια για τις πετσέτες στις ξαπλώστρες, γυαλιά ηλίου με καθρέφτες, βραχιολάκια, ρολόγια, παρεό…
MIKRES-ANASES-EYTYXIAS-KAT.-TSEMPERLIDOU-OSA-EIDA-FETOS-TO-KALOKAIRI-ESOTERIKI

15. Shopping. Σε κάθε παραθαλάσσιο μέρος νησιού ή στεριάς, αυτό που έδινε και έπαιρνε για την ευχαρίστηση του shopping των γυναικών ήταν ένα: τα βραχιολάκια! Βραχιολάκια με χάντρες, με πέρλες (τύπου μαργαριτάρια), από ύφασμα, πλεκτά κτλ. Είδα πορτοφολάκια με φερμουάρ σε σχήμα σκούφιας μπάνιου, με φραμπαλάδες (τύπου Βασιλειάδου), είδα παρεό με τρύπες για να τα φοράς σαν φόρεμα αμάνικο, γενικά είδα ντιζαϊνάτα αντικείμενα εμπνευσμένα από τα 60’s.

16. Σφήκες. Μα τι θα γίνει μαζί τους; Είχαμε τα κουνούπια το βράδυ, τώρα έχουμε τις σφήκες που μας επιτίθενται όλη μέρα, όσο έχει φως. Ειδικά αν φας ψαράκι ή κάτι νόστιμο που τους μυρίσει, τυράκι ψητό, τηγανητό αυγουλάκι ή μπιφτεκάκι, ας πούμε, επιτίθενται. Τι έχει αλλάξει στη χλωρίδα και στην πανίδα της χώρας μας, που τις έχει πολλαπλασιάσει και τις έχει κάνει πεινασμένες σαρκοφάγες; Κινδυνεύεις κάθε στιγμή να τσιμπηθείς και να υποφέρεις.

17. Το κλου. Σε παραλία ξενοδοχείου όπου παραθερίζει εύπορη νεαρή Βουλγάρα; Ουκρανή; Ρωσίδα; με τα παιδάκια της, έχει μαζί και τη μαμά. Η μαμά είναι γύρω στα 55-58, με απόλυτο, υπέρκομψο, αψεγάδιαστο λεπτό σώμα (καλά της κόρης ήταν σαν της Ζιζέλ Μπούντχεν, μόνο που ήταν αναιδής, ανάγωγη, απαιτητική, αυθάδης). Η μητέρα δεν έχει καθόλου κυτταρίτιδα, έχει λείο δέρμα, φοράει κίτρινο ντιζαϊνάτο μπικίνι και μπαίνει στη θάλασσα. Φοράει στη μέση στρογγυλό σωσιβιάκι τύπου Τζάμπο και προκειμένου να μπει στη θάλασσα, κάνει προηγουμένως το σταυρό της. Η σκηνή του καλοκαιριού!!!

Φωτό από: Κατερίνα Τσεμπερλίδου και Alfred Bina/ (CC BY-ND 2.0)

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates